Vakbonden en KHN bereiken cao-akkoord 2022 en 2023


Nieuwe cao moet horecasector aantrekkelijker maken voor mensen / Foto bij: KHN

Personeel - Koninklijke Horeca Nederland (KHN), FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben overeenstemming bereikt over een nieuwe cao-horeca voor heel 2022 en 2023. De lonen van vakkrachten stijgen per 1 april 2022 en per 1 januari 2023.

Binnen de loonschalen met 3,4 respectievelijk 2%, voor lonen boven het eindloon van de loonschaal met 2 respectievelijk 2% mits die werknemer langer dan 24 maanden in dienst is. De flexibiliteit blijft behouden en daarnaast is er meer aandacht voor de werk-privé balans. Een hele belangrijke stap in een tijd waarin de horecabranche staat te springen om personeel.

De precieze cao-teksten en loontabellen worden nu uitgewerkt en zijn uiterlijk eind februari beschikbaar. Partijen leggen dit onderhandelingsresultaat nu formeel voor aan hun leden volgens hun eigen procedures.

KHN, FNV Horeca en CNV Vakmensen vinden het resultaat goed te verdedigen. De horeca heeft het zwaar door de coronamaatregelen en de krappe arbeidsmarkt. Het is en blijft nodig dat werkgevers en werknemers samen de uitdagingen in de sector aanpakken en investeren in de aantrekkelijkheid en het imago van de branche. De horeca is immers een prachtige branche om in te leren, te werken én te ontwikkelen. Door meer ruimte voor een goede werk-privé balans, straalt de branche goed werkgeverschap uit, iets wat partijen later nog verder willen uitbreiden. In het behaalde cao-resultaat staat echter wat er op dit moment mogelijk en haalbaar is.

Dirk Beljaarts, directeur Koninklijke Horeca Nederland: “Voor KHN was het in deze cao-gesprekken van groot belang om samen te werken aan het goede imago van de sector en de aantrekkelijkheid voor mensen om erin te (gaan) werken. De leerrekening is daar een goed voorbeeld van. Aan de andere kant is de covid impact voor de sector enorm, waardoor ‘te veel, te snel’ voor veel ondernemers niet te dragen is. Die balans hebben we gevonden met dit resultaat.

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Foodservice groeit met 44,4% in periode 5

Cijfers – De periodemonitor van Foodservice XS laat over periode 5, week 17 t/m 20, (25 april t/m 22 mei 2022) met een groei van 44,4% een zeer goede ontwikkeling zien van de foodservicemarkt. Tegelijkertijd wordt gewaarschuwd voor een al te positief beeld van de omzetgroei op termijn, want oplopende inflatie en toenemende kosten bij de consument kunnen gaan zorgen voor krimp.

Lees bericht


Omzet horeca mogelijk tien procent hoger dan in 2019

Analyse - Rien de Koning van More2market heeft drie scenario’s opgesteld van te verwachten ontwikkelingen in de Nederlandse horeca. De scenario’s zijn gebaseerd op de cijfers van het Foodservice Instituut Nederland (FSIN) en het CBS. De drie scenario’s laten in alle drie de gevallen een positief beeld zien.

Lees bericht


Kick-off Week van de horeca tijdens Gastvrij Rotterdam

Actieweek - Na een succesvolle editie vorig jaar wordt ook dit jaar weer de Week van de horeca georganiseerd. De week, die van 19 tot en met 24 september wordt gehouden, staat volledig in het teken van alle horecaprofessionals, ondernemers, leveranciers, opleiders – en studenten binnen de horeca. De week wordt afgetrapt samen met de officiële opening van Gastvrij Rotterdam op 19 september...

Lees bericht


Baro, bohemien kustplaats aan de Amsterdamse gracht

Horeca - Openluchtrestaurant Baro brengt de bohemien flair van badplaatsen op Ibiza en de energie van Tulum aan de Postjesweg in Amsterdam West. Met kleurrijk streetfood en verfrissende tequilacocktails serveert Baro zorgeloze vakantiedagen. Donderdag ging de locatie open.

Lees bericht

CBS ziet forse groei horeca in eerste kwartaal 2022

Analyse - De omzet in de horeca groeide in het eerste kwartaal van 2022 met 9,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat komt vooral door versoepeling van de coronamaatregelen. Vergeleken met het eerste kwartaal vorig jaar lag de horecaomzet 92,2 procent hoger, maar ook dat werd veroorzaakt door een strenge lockdown in het eerste kwartaal 2021. De cijfers zijn afkomstig van het...

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid