Van gastheer naar politieagent


Commentaar - Nederlanders volgen over het algemeen de richtlijnen zoals die door het kabinet worden aangegeven. Ook de horecaondernemers zijn dagelijks druk bezig om deze regels te faciliteren voor de gast. Strepen op de vloer, schermen voor het personeel en infoformulieren waarop de huisregels staan vermeld.

De huisregels verwijzen in de regel naar de RIVM-richtlijnen. In de kern staat daar al aangegeven wat de 1,5 meter economie gaat betekenen. Dat voor de horeca de invulling daarvan heel lastig is, werd van de week al gemeld door voorzitter Robert Willemsen van KHN. Op basis van financiële en economische berekeningen noemde hij het nakomen van de 1,5 meter-richtlijnen voor zo’n 40.000 horecabedrijven zelfs niet haalbaar.

Toch zal ook de horeca zich op de een of andere manier moeten instellen op een invulling, waar de met een fraai woord, ‘social distancing’ toch invulling krijgt. De horecamensen die zijn ingesteld op gastvrijheid en mensen een fijn en prettig gevoel geven, krijgen daarmee de rol van politieagent. Zij moeten toezien op naleving van de regels en hun gasten aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid, maar ook op de gevolgen voor een ander.

Dat die rol niet eenvoudig is, mag duidelijk zijn. Myrian Ermes schreef een blog over de gevolgen van de 1,5 meter samenleving en de consequenties voor de horeca. Zij adviseert bedrijven hoe daarmee om te gaan. In de blog alle aandacht voor wat nog wel kan en wat mogelijk niet. Handige tips om de gezelligheid toch terug te laten keren en er tevens voor te zorgen dat de financiële terugval in omzet niet te groot wordt. Van het verkleinen van het assortiment tot het herinrichten van de keuken om ook daar te voldoen aan de richtlijnen.

Wat niet stond aangeven was de veranderende rol van eigenaar en medewerkers. Niemand voelt de behoefte om politieagent te spelen in een horecalocatie, maar toch zal het straks moeten. En niet tijdelijk, maar de komende jaren. Gasten willen zich namelijk ook veilig voelen binnen een horecabedrijf en daar passen nu eenmaal de komende tijd beschermende maatregelen bij. Helaas!

Steffen van Beek

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsArtiesten vieren heropening horeca met variant op Hazes-lied

Actie – De artiesten Diggy Dex, Nick Schilder en Roel van Velzen vieren met een nieuwe uitvoering van de Hazes-hit ‘Het Laatste Rondje’ de heropening horeca. In de nieuwe versie draait het niet om de laatste minuten waarin een café open is, maar juist om de eerste minuten dat deze weer opengaat.

Lees bericht

OMT adviseert heropening horeca met sluiting om 20.00 uur

Advies - Het Outbreak Management Team (OMT) heeft geadviseerd de horeca- en cultuursector te openen tot 20.00 uur. Het adviesteam acht het op basis van de huidige besmettingscijfers en redelijk stabiele ziekenhuisopnames het verantwoord een aantal maatregelen te versoepelen en de horeca te heropenen tot 20.00 uur.

Lees bericht

Studenten organiseren Colourfull Lunch voor de horeca

Actie – Studenten van het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland hebben met een lunch aandacht gevraagd voor de problemen in de horeca. Met de Colourfull Lunch wilden zij de aandacht vestigen op het werken in de horeca in het algemeen en het tekort aan personeel en de horeca-opleidingen in het bijzonder.

Lees bericht


KHN wil deze week duidelijkheid heropening horeca

Heropening - Nu er steeds meer geluiden komen vanuit gemeenten en maatschappij over de mogelijkheden de horeca te heropenen, roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het kabinet op om nog deze week de horecasector duidelijkheid te geven over heropening.

Lees bericht

Supermarkten zien omzet ook in 2021 toenemen

Supermarkt – In 2021 hebben de Nederlandse supermarkten €44.6 miljard omzet gedraaid. Dit is weliswaar een lichte daling van -0.2%, echter door de extra 53e week in 2020, had 2021 één week minder. Gecorrigeerd voor deze extra week zou de groei +1.7% zijn geweest.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid