VCHO, NHG en ProFri pleiten voor een meer dynamisch protocol


Horecaprotocol – Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) vinden dat KHN, bij het gisteren gepresenteerde protocol, te hoog inzet en willen een meer dynamischer protocol. Het trio is van mening dat het KHN-voorstel ondernemers te veel vrijheid geeft en willen een stappenplan dat meer aansluit bij de nu geldende noodverordeningen en richtlijnen van het RIVM.

Het trio vindt de exacte voorwaarden van eten en drinken ter plekke per 1 juni aanstaande ook nog onvoldoende om een keihard protocol te presenteren aan hun achterbannen. Het trio wil daarom (nog) geen definitieve adviezen geven, maar nog wachten op meer duidelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Geen fouten

De drie verenigingen laten weten in een reactie dat het uitgebreide protocol van KHN te ver vooruit loopt en schrijven:  “Wij willen geen fouten op ons geweten hebben; er zijn voor ons nog teveel losse eindjes en onduidelijkheden. Zo is voor ons onduidelijk of cafetaria’s en andere fastservicebedrijven wel of niet met reserveringen moeten werken. Ook is nog niet helder of de norm van maximaal 30 personen geldt voor het hele bedrijf, eventueel exclusief het keukenpersoneel en of dit aantal geldt voor iedere afzonderlijk horecaruimte die een bedrijf heeft.”

Openstelling

Bovendien, zo laten zij weten is de openstelling nog onder voorbehoud. Het moet verantwoord kunnen, was ook de mededeling van minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei. Verder heeft de horeca nog te maken met de regionale veiligheidsregio’s, die op basis van eigen regels in verband met de plaatselijke situatie ook beperkingen kunnen opleggen. Zodra situaties uit de hand dreigen te lopen en niet meer voldoen aan de RIVM-richtlijnen, kunnen en moeten burgemeesters ingrijpen. “Daarom kiezen wij voor een dynamisch protocol en wijzen wij elke ondernemer nadrukkelijk op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid,” aldus de verenigingen VCHO, ProFri en NHG.

Vragen aan ministerie

De verenigingen stellen voor om vooralsnog de richtlijnen van het RIVM te volgen. Parrallel daaraan zijn vragen gesteld aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) om meer duidelijkheid te krijgen over een aantal zaken, zoals waaruit het getal 30 bestaat dat in een horecabedrijf mag verblijven of dat in of exclusief eigen medewerkers is, dus ook keukenpersoneel; of de anderhalvemetereis kan worden losgelaten bij een scheidingswand en over de onderlinge afstand tussen gezinnen en gezinsleden zodat daar geen discussie over ontstaat met de handhavers.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsStudenten organiseren Colourfull Lunch voor de horeca

Actie – Studenten van het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland hebben met een lunch aandacht gevraagd voor de problemen in de horeca. Met de Colourfull Lunch wilden zij de aandacht vestigen op het werken in de horeca in het algemeen en het tekort aan personeel en de horeca-opleidingen in het bijzonder.

Lees bericht

KHN wil deze week duidelijkheid heropening horeca

Heropening - Nu er steeds meer geluiden komen vanuit gemeenten en maatschappij over de mogelijkheden de horeca te heropenen, roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het kabinet op om nog deze week de horecasector duidelijkheid te geven over heropening.

Lees bericht

Horeca vraagt in spoedoverleg nogmaals om versoepelingen

Actie - Brancheorganisaties in de horeca hebben tijdens een spoedoverleg met minister van Economische Zaken Micky Adriaansens grote zorgen geuit over de situatie die nu ontstaat in de samenleving. Horecaondernemers zijn woedend dat de maatregelen voor onder meer winkels waarschijnlijk worden versoepeld, maar voor horeca niet.

Lees berichtNederlands Frituurcentrum zoekt mystery guests

Cafetaria - Voor de Nationale Smulgids en de keurmerken voor professionele frituurders is het Nederlands Frituurcentrum op zoek naar extra mystery guests. Wie werkzaam is in of bekend is met de frituurbranche – en dol is op gefrituurde lekkernijen en specialiteiten – wordt aangemoedigd zich te melden.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid