VCHO, NHG en ProFri pleiten voor een meer dynamisch protocol
_1024_768_90.jpg)
Horecaprotocol – Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) vinden dat KHN, bij het gisteren gepresenteerde protocol, te hoog inzet en willen een meer dynamischer protocol. Het trio is van mening dat het KHN-voorstel ondernemers te veel vrijheid geeft en willen een stappenplan dat meer aansluit bij de nu geldende noodverordeningen en richtlijnen van het RIVM.
Het trio vindt de exacte voorwaarden van eten en drinken ter plekke per 1 juni aanstaande ook nog onvoldoende om een keihard protocol te presenteren aan hun achterbannen. Het trio wil daarom (nog) geen definitieve adviezen geven, maar nog wachten op meer duidelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
Geen fouten
De drie verenigingen laten weten in een reactie dat het uitgebreide protocol van KHN te ver vooruit loopt en schrijven: “Wij willen geen fouten op ons geweten hebben; er zijn voor ons nog teveel losse eindjes en onduidelijkheden. Zo is voor ons onduidelijk of cafetaria’s en andere fastservicebedrijven wel of niet met reserveringen moeten werken. Ook is nog niet helder of de norm van maximaal 30 personen geldt voor het hele bedrijf, eventueel exclusief het keukenpersoneel en of dit aantal geldt voor iedere afzonderlijk horecaruimte die een bedrijf heeft.”
Openstelling
Bovendien, zo laten zij weten is de openstelling nog onder voorbehoud. Het moet verantwoord kunnen, was ook de mededeling van minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei. Verder heeft de horeca nog te maken met de regionale veiligheidsregio’s, die op basis van eigen regels in verband met de plaatselijke situatie ook beperkingen kunnen opleggen. Zodra situaties uit de hand dreigen te lopen en niet meer voldoen aan de RIVM-richtlijnen, kunnen en moeten burgemeesters ingrijpen. “Daarom kiezen wij voor een dynamisch protocol en wijzen wij elke ondernemer nadrukkelijk op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid,” aldus de verenigingen VCHO, ProFri en NHG.
Vragen aan ministerie
De verenigingen stellen voor om vooralsnog de richtlijnen van het RIVM te volgen. Parrallel daaraan zijn vragen gesteld aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) om meer duidelijkheid te krijgen over een aantal zaken, zoals waaruit het getal 30 bestaat dat in een horecabedrijf mag verblijven of dat in of exclusief eigen medewerkers is, dus ook keukenpersoneel; of de anderhalvemetereis kan worden losgelaten bij een scheidingswand en over de onderlinge afstand tussen gezinnen en gezinsleden zodat daar geen discussie over ontstaat met de handhavers.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Ubel Zuiderveld directeur van vakvereniging ProFri
Benoeming - Ubel Zuiderveld (62) wordt per 15 maart 2025 directeur van de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Samen met het ProFri-bestuur geeft hij uitvoering aan de speerpunten van de vakvereniging voor de komende jaren.
Lees berichtTer Marsch & Co wint met loaded fries opnieuw NK wedstrijd
Wedstrijd - Andy Hoogvliets van Ter Marsch & Co in Rotterdam heeft het NK Loaded Fries 2025 gewonnen. De jury was zeer onder de indruk van zijn ‘Bali Spice Fries’. Femke Versluijs van Frietboutique Laren pakte het zilver en Joyce Norder van Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen eindigde als derde.
Lees berichtMeerprijs plasticverpakking afgeschaft voor thuisbezorging
Politiek - Staatsecretaris Chris Jansen (Milieu) heeft vorige week vrijdag de Tweede Kamer geïnformeerd over evaluatie van de regels die moeten leiden om het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten te verminderen. De regels lijken te werken, volgens de staatssecretaris.
Lees berichtSamenwerking KHN en Horeca Vakbeurs Hardenberg
Vakbeurzen - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) regio Overijssel en Horeca Vakbeurs gaan de komende editie samenwerken. De samenwerking richt zich niet alleen op het hebben van een eigen beursstand op de horecabeurs, maar KHN is ook medeorganisator van de Regionale Biertapwedstrijd Overijssel 2025.
Lees berichtKHN bereikt akkoord over nieuwe Horeca-cao
Personeel - KHN is samen met FNV Horeca een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Er lag al een overeenkomst tussen beide partijen, maar maandag werd bekend dat de achterban van FNV Horeca ook akkoord is.
Lees bericht‘Meer mensen dan ooit werkzaam in de horeca’
Analyse - Nieuwe cijfers uit de Arbeidsmarktmonitor Gastvrijheidssector laten zien dat het aantal mensen dat werkzaam is in de horeca een recordhoogte heeft bereikt. Het totaal aantal dienstverbanden komt in 2023 uit op 517.000.
Lees bericht