VCHO, NHG en ProFri pleiten voor een meer dynamisch protocol


Horecaprotocol – Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), Nederlands Horeca Gilde (NHG) en de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) vinden dat KHN, bij het gisteren gepresenteerde protocol, te hoog inzet en willen een meer dynamischer protocol. Het trio is van mening dat het KHN-voorstel ondernemers te veel vrijheid geeft en willen een stappenplan dat meer aansluit bij de nu geldende noodverordeningen en richtlijnen van het RIVM.

Het trio vindt de exacte voorwaarden van eten en drinken ter plekke per 1 juni aanstaande ook nog onvoldoende om een keihard protocol te presenteren aan hun achterbannen. Het trio wil daarom (nog) geen definitieve adviezen geven, maar nog wachten op meer duidelijkheid van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Geen fouten

De drie verenigingen laten weten in een reactie dat het uitgebreide protocol van KHN te ver vooruit loopt en schrijven:  “Wij willen geen fouten op ons geweten hebben; er zijn voor ons nog teveel losse eindjes en onduidelijkheden. Zo is voor ons onduidelijk of cafetaria’s en andere fastservicebedrijven wel of niet met reserveringen moeten werken. Ook is nog niet helder of de norm van maximaal 30 personen geldt voor het hele bedrijf, eventueel exclusief het keukenpersoneel en of dit aantal geldt voor iedere afzonderlijk horecaruimte die een bedrijf heeft.”

Openstelling

Bovendien, zo laten zij weten is de openstelling nog onder voorbehoud. Het moet verantwoord kunnen, was ook de mededeling van minister-president Mark Rutte tijdens de persconferentie van woensdag 6 mei. Verder heeft de horeca nog te maken met de regionale veiligheidsregio’s, die op basis van eigen regels in verband met de plaatselijke situatie ook beperkingen kunnen opleggen. Zodra situaties uit de hand dreigen te lopen en niet meer voldoen aan de RIVM-richtlijnen, kunnen en moeten burgemeesters ingrijpen. “Daarom kiezen wij voor een dynamisch protocol en wijzen wij elke ondernemer nadrukkelijk op zijn of haar eigen verantwoordelijkheid,” aldus de verenigingen VCHO, ProFri en NHG.

Vragen aan ministerie

De verenigingen stellen voor om vooralsnog de richtlijnen van het RIVM te volgen. Parrallel daaraan zijn vragen gesteld aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EKZ) om meer duidelijkheid te krijgen over een aantal zaken, zoals waaruit het getal 30 bestaat dat in een horecabedrijf mag verblijven of dat in of exclusief eigen medewerkers is, dus ook keukenpersoneel; of de anderhalvemetereis kan worden losgelaten bij een scheidingswand en over de onderlinge afstand tussen gezinnen en gezinsleden zodat daar geen discussie over ontstaat met de handhavers.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

SVH en KHN komen met gratis e-learning Hygiëne & Veiligheid in coronatijd

Opleiding – Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) komen met een nieuwe gratis e-learning Hygiëne & Veiligheid in coronatijd. Nu de horeca vanaf 1 juni weer voorzichtig open mag, hebben de beide organisaties besloten om een speciale e-learning in coronatijd voor de bedrijfstak te ontwikkelen op het gebied van Hygiëne & Veiligheid.

Lees bericht

Chatbot helpt ondernemer én gast gratis met coronaprotocol

Vakvereniging - Brancheorganisaties VCHO, NHG en ProFri lanceren een gratis app die het voor ondernemers en gasten eenvoudiger maakt per 1 juni te voldoen aan het protocol en de coronacheck. Horecaondernemers en gasten kunnen 24 uur per dag gebruik maken van een chatbot. De voorgeschreven handelingen bij reservering en ontvangst van de gasten vanuit het protocol zijn dan grotendeels geautomatiseerd.

Lees bericht


KHN voorzichtig positief over nieuwe steunmaatregelen

Noodplan - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is voorzichtig positief over de extra steunmaatregelen voor de horecabranche. Zo wordt loonsteun van de eerste regeling aangepast en wordt de regeling ook verlengd, wordt de TOZO-regeling verlengd, maar strenger door de partnertoets en komt er ook een regeling voor de vaste lasten.

Lees bericht


Aangenomen Kamermoties bieden perspectief voor extra noodhulp horeca

Coronacrisis – De Tweede Kamer wil, dankzij een ingediende motie van de VVD en D66, snel duidelijkheid van de regering over de aanvulling op het lopende steunpakket voor de horeca, specifiek rondom de doorlopende vaste lasten. Daarnaast pleiten ChristenUnie en CDA voor een onderzoek naar de mogelijkheden of én hoe de vaste bedrijfskosten kunnen worden vergoed.

Lees bericht
© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid