Vermindering voedselverspilling meest impactvolle klimaatoplossing


Voedselverspilling – Vermindering van voedselverspilling is de meest impactvolle oplossing om klimaatverandering tegen te gaan. Dat blijkt uit Project Drawdown, dat wereldwijd klimaatveranderingen kwantificeert op basis de invloed die onderdelen hebben op het klimaat.

Voedselverspilling blijkt daaruit het meest impactvol te zijn. Een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd wordt nooit gegeten, wat leidt tot onnodige vervuiling door de productie, verpakkingen en het transport. Alleen in Nederland verspillen we gemiddeld 5 miljoen kilo voedsel per dag, waarvan 15% afkomstig uit de foodservice industrie. Dit komt neer op meer dan 20 miljoen kilogram CO2 die elke dag in de atmosfeer wordt uitgestoten. Die uitstoot is deels te voorkomen door verandering in professionele keukens in gang te zetten. Om die reden is onder meer de Verspillingsvrije week van de Stichting tegen Voedselverspilling opgezet.

Monitor

In de strijd tegen voedselverspilling heeft Orbisk een monitor ontwikkeld die horecaondernemers helpt voedselverspilling tegen te gaan. Ervaringen bij gebruikers in de foodservicemarkt wijzen uit dat bedrijven die met het monitorsysteem werken hun voedselverspilling tot wel 50% kunnen verminderen. De Orbisk-monitor bestaat uit een slimme camera, weegschaal en interactief dashboard waarmee klanten automatisch voedselverspilling kunnen gaan monitoren. Gebruik er van kan op bepaalde locaties tot wel 10.000 kilogram voedsel per jaar besparen. De Nederlandse start-up, die net 1,05 miljoen aan investeringen heeft opgehaald om voedselverspilling verder aan te pakken, werkt samen met diverse bedrijven, waaronder Vermaat, Accor, Bilderberg Hotels en Albron.

Bron: Orbisk/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Albron neemt De Buurtboer over

Overname - Albron heeft De Buurtboer, leverancier van bedrijfslunches overgenomen van de beide oprichtsters. Albron versterkt hiermee haar portfolio aan oplossingen voor eten en drinken op het werk.

Lees berichtVermaat verzorgde 11.000 gasten per dag tijdens F1 in Zandvoort

Catering – Nu het geluid van de F1 is verstomd en Zandvoort weer terug is gegeven aan de strandgasten, maakt Vermaat, een van de horecapartners van het driedaagse event de balans op; tijdens het raceweekend heeft het bedrijf in tien lounges zo’n 11.000 gasten per dag verzorgd met eten, drinken en gastvrijheid.

Lees berichtAH komt met Verspil-mij-niet zakje in strijd tegen verspilling

Formulenieuws – Naast een landelijke uitrol van het initiatief 'Brood van gisteren' tegen voedselverspilling, komt Albert Heijn met het Verspil-me-niet zakje en gaat de supermarktketen producten tegen de houdbaarheidsdatum ‘dynamisch afprijzen’. AH zet daarmee een volgende stap in de strijd tegen het verspillen van voedsel.

Lees bericht

60 miljoen boterhammen redden tijdens Verspillingsvrije Week

Actie – Wat zorgvuldiger omgaan met brood en broodproducten, kan in een week tijd 60 miljoen boterhammen besparen. Dat is ook de inzet van bakkers en supermarkten die meedoen aan de campagne van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling om broodverspilling onder consumenten te voorkomen, tijdens de nationale Verspillingsvrije Week van 7 tot en met 13 september.

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid