Vertrouwen in overheid bij restaurants daalt verder
_1024_768_90.jpg)
Onderzoek - Het vertrouwen in de overheid is eind vorig jaar gedaald van 77% in maart naar 53% in november. Dat blijkt uit periodiek onderzoek via de Foodservice Denktank van Marketing4Results in samenwerking met Sligro. In dezelfde periode nam ook het verwachte omzetverlies van de restaurants verder toe, als gevolg van de coronamaatregelen.
Restaurants verwachten nu een omzetzetverlies van €356.500,-. Een toename van maar liefst 37% ten opzichte van juni toen nog een inschatting werd gemaakt van een verlies van €260.500,-. Net na de eerste horecasluiting werd een gemiddeld omzetverlies van €107.500,- verwacht, maar in april was dat verwachte verlies al bijna verdubbeld naar €207.000,-. Restaurants in de stad verwachten overigens gemiddeld een veel hoger verlies dan restaurants in de dorpen: €558.000,- tegenover €178.000.
Om de omzetverliezen zo beperkt mogelijk te houden, zijn veel restaurants het afgelopen jaar gestart met afhalen en bezorgen. In de eerste lockdown bood 53% van de door Marketing4Results ondervraagde restaurants de mogelijkheid tot afhalen en 34% tot bezorgen. Tijdens de tweede lockdown is dit gestegen naar 68% voor afhalen en 49% voor bezorgen. Het bezorgen van gerechten wordt bij restaurants in steden op dit moment iets vaker aangeboden dan bij restaurants in dorpen (56% versus 47%). Ook in leeftijd is een verschil te zien: beslissers onder de 50 jaar (58%) bieden wat vaker bezorging aan dan beslissers ouder dan 50 (46%).
Ondernemers zijn niet per definitie pessimistisch over de toekomst. Ondanks het feit dat zij financieel hard worden getroffen, zien zij 2021 met vertrouwen tegemoet. Maar dat is meer gestoeld op eigen ondernemerschap dan op de overheid. Daarin is het vertrouwen het afgelopen jaar gedaald. Toen restaurants in maart 2020 dicht moesten, hadden restaurantbeslissers gemiddeld nog 77% vertrouwen in de Nederlandse overheid. In juni zakte dit vertrouwen naar 66% om in november nog verder te dalen naar 53%. Vooral jongere chefs hebben minder vertrouwen in de overheid: onder de veertig jaar is dat 39%, tussen de veertig en zestig 53% en boven de zestig jaar 61%.
Lees hier meer over het onderzoek van Marketing4Results.
Bron: FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Rabobank helpt getroffen mkb’ers met aangepaste pintarieven
Actie - Rabobank gaat mkb’ers, die zijn getroffen door de lockdown helpen met een alternatieve tarifering voor de pinbundel. Klanten met een pinbundel van 100 tot en met 10.000 transacties in Rabo OmniKassa en klanten met een Rabo PinTegoed, betalen tijdelijk geen kosten. In ieder geval tot en met maart 2021 betaalt een ondernemer enkel voor losse transacties tegen het vaste transactietarief...
Lees berichtHMSHost is erkend als Top Employer 2021 in Nederland
Certificatie - HMSHost Nederland is gecertificeerd als Top Employer 2021 door het wereldwijde Top Employers Institute. Deze certificering geeft blijk van een organisatie van goed werkgeverschap met en dito HR-beleid en arbeidsvoorwaarden.
Lees berichtKerstomzet restaurants in het niet bij groei omzet supers
Data-analyse - Eindelijk was het weer druk voor sommige restaurants. Veel restaurants die zich tijdens de feestmaand december hadden gericht op de kerstmenu’s deden goed zaken. In veel gevallen overtrof de vraag zelfs het aantal kerstmenu’s. Die menu’s moesten wel zelf worden afgehaald.
Lees bericht20% van de Nederlandse restaurants vreest voorbestaan
Horeca – Eén op de vijf restaurants in Nederland verwacht nooit meer de deuren te kunnen openen. De horecabedrijven vrezen voor hun voortbestaan als gevolg van de coronamaatregelen. Dat blijkt uit onderzoek van WijnSpijs onder 1200 restaurants.
Lees berichtHTC Advies en Atir voegen INPROVE toe aan holding
Overname - De holding van HTC Advies en Atir neemt INPROVE over. INPROVE is expert op het gebied van het meten en verbeteren van de klantbeleving, onder meer door mystery shopping.
Lees bericht