Vertrouwen in overheid bij restaurants daalt verder


Onderzoek -  Het vertrouwen in de overheid is eind vorig jaar gedaald van 77% in maart naar 53% in november. Dat blijkt uit periodiek onderzoek via de Foodservice Denktank van Marketing4Results in samenwerking met Sligro. In dezelfde periode nam ook het verwachte omzetverlies van de restaurants verder toe, als gevolg van de coronamaatregelen.

Restaurants verwachten nu een omzetzetverlies van €356.500,-. Een toename van maar liefst 37% ten opzichte van juni toen nog een inschatting werd gemaakt van een verlies van €260.500,-. Net na de eerste horecasluiting werd een gemiddeld omzetverlies van €107.500,- verwacht, maar in april was dat verwachte verlies al bijna verdubbeld naar €207.000,-. Restaurants in de stad verwachten overigens gemiddeld een veel hoger verlies dan restaurants in de dorpen: €558.000,- tegenover €178.000.

Om de omzetverliezen zo beperkt mogelijk te houden, zijn veel restaurants het afgelopen jaar gestart met afhalen en bezorgen. In de eerste lockdown bood 53% van de door Marketing4Results ondervraagde restaurants de mogelijkheid tot afhalen en 34% tot bezorgen. Tijdens de tweede lockdown is dit gestegen naar 68% voor afhalen en 49% voor bezorgen. Het bezorgen van gerechten wordt bij restaurants in steden op dit moment iets vaker aangeboden dan bij restaurants in dorpen (56% versus 47%). Ook in leeftijd is een verschil te zien: beslissers onder de 50 jaar (58%) bieden wat vaker bezorging aan dan beslissers ouder dan 50 (46%).

Ondernemers zijn niet per definitie pessimistisch over de toekomst. Ondanks het feit dat zij financieel hard worden getroffen, zien zij 2021 met vertrouwen tegemoet. Maar dat is meer gestoeld op eigen ondernemerschap dan op de overheid. Daarin is het vertrouwen het afgelopen jaar gedaald. Toen restaurants in maart 2020 dicht moesten, hadden restaurantbeslissers gemiddeld nog 77% vertrouwen in de Nederlandse overheid. In juni zakte dit vertrouwen naar 66% om in november nog verder te dalen naar 53%. Vooral jongere chefs hebben minder vertrouwen in de overheid: onder de veertig jaar is dat 39%, tussen de veertig en zestig 53% en boven de zestig jaar 61%.

Lees hier meer over het onderzoek van Marketing4Results.

Bron: FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsArtiesten vieren heropening horeca met variant op Hazes-lied

Actie – De artiesten Diggy Dex, Nick Schilder en Roel van Velzen vieren met een nieuwe uitvoering van de Hazes-hit ‘Het Laatste Rondje’ de heropening horeca. In de nieuwe versie draait het niet om de laatste minuten waarin een café open is, maar juist om de eerste minuten dat deze weer opengaat.

Lees bericht

OMT adviseert heropening horeca met sluiting om 20.00 uur

Advies - Het Outbreak Management Team (OMT) heeft geadviseerd de horeca- en cultuursector te openen tot 20.00 uur. Het adviesteam acht het op basis van de huidige besmettingscijfers en redelijk stabiele ziekenhuisopnames het verantwoord een aantal maatregelen te versoepelen en de horeca te heropenen tot 20.00 uur.

Lees berichtStudenten organiseren Colourfull Lunch voor de horeca

Actie – Studenten van het Horeca & Toerisme College van ROC Midden Nederland hebben met een lunch aandacht gevraagd voor de problemen in de horeca. Met de Colourfull Lunch wilden zij de aandacht vestigen op het werken in de horeca in het algemeen en het tekort aan personeel en de horeca-opleidingen in het bijzonder.

Lees bericht

KHN wil deze week duidelijkheid heropening horeca

Heropening - Nu er steeds meer geluiden komen vanuit gemeenten en maatschappij over de mogelijkheden de horeca te heropenen, roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN) het kabinet op om nog deze week de horecasector duidelijkheid te geven over heropening.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid