Vitam en Appèl Catering sluiten aan bij Innovatieplatform Groente


Enkele kleine Rebel gerechtjes van Vitam

Samenwerking – Nederlanders eten veel te weinig groente. Omdat dit te veranderen is een nieuwe marktbenadering nodig, vindt Herman Peppelenbos, lector Groene Gezondheid van HAS Hogeschool. Samen met The Food Foundry, een organisatie dat food start-ups ondersteunt met scale-up en route-to-market, is de HAS initiatiefnemer van het Innovatieplatform Groente. Recent hebben bedrijfs- en onderwijscateraars Vitam en Appèl Catering zich bij het platform aangesloten.

Het doel van het platform is Nederlanders helpen om op meer momenten door de dag gezonder te eten met bruikbare groenteconcepten, bedacht en ontwikkeld door studenten. Herman Peppelenbos van HAS Hogeschool. “Nu we te maken hebben met Covid-19 zie je dat mensen met gezondheidsproblemen, die gerelateerd zijn aan een ongezonde levensstijl, een hoger risico hebben op serieuze klachten bij besmetting en een langere herstelperiode nodig hebben. Het is dus heel actueel om naar gezonde voeding te kijken.”

De markt halen

Joris Leferink van The Food Foundry: “In het afstudeerjaar van studenten Food Innovation worden er veel creatieve concepten ontwikkeld waarin groente vaak de hoofdrol speelt. Ondanks dat het aantrekkelijke concepten zijn en er regelmatig prijzen mee gewonnen worden, halen de meeste nooit de markt. Vanuit onze kennis, ervaring en ons netwerk willen we er samen voor zorgen dat dit wel gebeurt. Op dit moment zijn er weer drie HAS-studenten begonnen aan dit innovatietraject”.

Onderwijscateraars als partners

Het platform is onlangs uitgebreid met twee nieuwe partners: bedrijfs- en onderwijscateraars Vitam en Appèl Catering. Samen met deze partners worden de concepten in een vroege fase getest voor feedback vanuit de markt en de consument. “Bij Vitam zijn groenten van het seizoen een belangrijk ingrediënt in het assortiment”, zegt Peter Nass van Vitam. “Naast het feit dat seizoensgroenten veel voordelen hebben, zoals duurzaamheid, een goede prijs en hoge kwaliteit, zorgen zij er ook voor dat je heel het jaar door variatie hebt. Hierdoor kan je de gasten blijven verrassen.”

Gasten verleiden

Ook Evy de Wilde van Appèl kijkt uit naar samenwerking met de HAS-studenten: “Als onderdeel van de eiwittransitie zijn we binnen Appèl al een tijd bezig om onze gasten te verleiden om meer groente te eten. Zo ontwikkelden we een nieuwe uitnodigende saladebar en stimuleren we de groenteconsumptie door bijvoorbeeld groentedippers tijdens het vier uur moment te verkopen. De gedragsverandering richting gezonder eetpatroon gaat bij de consument echter nog heel langzaam en zijn er nog genoeg eetmomenten en productcategorieën waar we een hoop kunnen winnen. We staan daarom ook enorm open voor nieuwe ideeën en innovaties van HAS-studenten en willen zo graag samen het doel bereiken om onze gasten die 250 gram te laten eten.”

De toekomst

Op dit moment bestaat het Innovatieplatform Groente uit HAS Hogeschool, The Food Foundry, Vitam en Appél Catering. Op termijn willen de partijen het platform graag uitbreiden met meer partners om samen te zorgen voor een hogere groenteconsumptie in Nederland.

Bron: HAS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Wakker Dier zet tien ‘plantaardige’ cateraars in het zonnetje

Campagne – Omdat tien bedrijfscateraars zich hebben gecommitteerd aan de ‘meer plant, minder dier’-doelstelling van Wakker Dier, zet de organisatie deze in een printadvertentie in het zonnetje. De betreffende cateraars hebben toegezegd in 2030 minimaal zestig procent plantaardige eiwitten aan te bieden van alle verkochte eiwitten.

Lees bericht


Vitam test True Prices bij provincie Groningen

Catering – Cateraar Vitam is bij het provinciehuis in Groningen gestart met een test waarbij de echte prijs van een tweetal gerechten inzichtelijk worden gemaakt. Dit is de prijs die de gasten gewend zijn te betalen plús de milieukosten en sociale kosten. Deze zogenoemde meerkosten zijn berekend door samenwerkingspartner True Price.

Lees bericht

Vooral veel vendingnieuws op beurs Facilitair

Vakbeurs – De beurs Facilitair en Gebouwenbeheer, onlangs gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, was weliswaar kleiner dan de vorige editie, maar liet desalniettemin wel een aantal nieuwe ontwikkelingen zien. Vooral op gebied van vending waren er nieuwe oplossingen te zien, al dan niet als aanvulling op locaties waar reguliere catering een probleem is.

Lees bericht

Cateringsector gaat voedselverspilling in kaart brengen

Catering – Elf ondernemingen in de cateringsector en twee brancheverenigingen hebben gezamenlijk besloten werk te gaan maken van voedselverspilling en starten met het in kaart brengen van de hoeveelheid voedsel dat wordt verspild. Het gaat om alle sectoren waarin de cateraars actief zijn, dus bedrijfskantines, zorginstellingen en schoolkantines.

Lees bericht


Weer veel originele vondsten bij Has Food Experience

Opleiding - Jaarlijks heeft de HAS in Den Bosch en Venlo een dag waarbij studenten worden gecomplimenteerd met hun food-innovatiebedenksels, de HAS Food Experience. Dat was onlangs ook weer het geval. Deze groep HAS-studenten heeft allerlei producten bedacht, en, zoals de laatste jaren, altijd weer met duurzaamheid, voedselverspilling, eiwittransitie etc. als uitgangpunt.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid