Vitam gaat duurzame catering bedrijven in 12 gevangenissen
Catering – Facilitaire horecadienstverlener Vitam start met het verzorgen van alle maaltijden in de 12 gevangenissen in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. De gedetineerden krijgen gefaseerd vanaf 1 juni iedere dag verse en gezonde maaltijden via de cateraar geleverd.
Vitam gaat de catering verzorgen op een duurzame manier, namelijk door vers en voedzaam te koken zonder onnodige toevoegingen. Hierdoor worden de maaltijden gezonder. Ook wordt er lokaal ingekocht zodat er minder CO2-uitstoot plaatsvindt en is er aandacht op het voorkomen van voedselverspilling. Daarnaast gaat Vitam opleidings- en doorgroeimogelijkheden in het horecavak aan te bieden voor de gedetineerden, zodat zij perspectief hebben na hun straf.
Samenwerking
Dienst Justitiële Inrichtingen en Vitam gaan de nu overeengekomen samenwerking, na een aanbesteding, aan voor de komende vier jaren met vier optiejaren. Het werken met ex-gedetineerden is niet nieuw voor Vitam. Eerder kwam Vitam met een brownie, een vegan brownie, vegan bananencake en een 100% pindakaas, die werden gemaakt door (ex-) gedetineerden met JailBird Bakery.
Inclusief
De facilitaire horecadienstverlener verzorgt de drie maaltijden inclusief het fruit. Daarnaast draagt Vitam graag haar steentje bij aan een inclusieve samenleving. Marlies Martens, CEO Vitam: “Net als Dienst Justitiële Inrichtingen willen wij bijdragen aan de maatschappelijke opdracht om gedetineerden te helpen bij hun re-integratie en naar werk te begeleiden. Het bijdragen aan een positief leef- en werkklimaat, normalisatie en de gezondheid van de gedetineerden is voor ons de reden om deel te nemen aan deze aanbesteding.” En dat is precies de reden waarom Dienst Justitiële Inrichtingen voor Vitam kiest voor de twee percelen in het zuiden van Nederland. Wolter van der Vlist, sr. inkoopbeleid & strategie, Dienst Justitiële Inrichtingen: “Vitam is het gelukt om alle informatie en de verschillende invalshoeken van deze aanbesteding samen te brengen in een aanbieding die leidt tot passende en impactvolle dienstverlening per locatie. We kijken uit naar de resultaten.”
Vers en lokaal
De 12 locaties van de Dienst Justitiële Inrichtingen, die door Vitam worden verzorgd, zijn allemaal anders. Daarom biedt de cateraar per locatie oplossingen die het best aansluiten op de behoeften. Dit varieert van vers koken op locatie tot ingrediëntenpakketten waarmee gedetineerden zelf een gerecht kunnen bereiden. De facilitaire horecadienstverlener vergroot de variatie van het eten en houdt tegelijkertijd het aanbod overzichtelijk. Daarbij wordt zo lokaal mogelijk gewerkt, door in te kopen bij lokale boeren en in te zetten op lokale samenwerkingen. De organisatie Boerschappen verzorgt de ingrediëntenpakketten vanuit hun netwerk van lokale boeren in heel Nederland.
Opleidingen en doorstromen
Vitam gelooft dat iedereen een gelijke kans verdient op de arbeidsmarkt. Samen met Social Impact Maker hebben zij ideeën bedacht om (ex-) gedetineerden te helpen resocialiseren en re-integreren. Daarmee doet de facilitaire horecadienstverlener meer dan alleen maaltijden faciliteren in gevangenissen. Vitam biedt namelijk ook opleidings- en doorstroommogelijkheden voor gedetineerden. Martens: “Training en ontwikkeling zijn belangrijke speerpunten binnen het personeelsbeleid van Vitam, ook voor de door ons in te zetten gedetineerden. Het is immers cruciaal om hen binnen iets te leren en te werken aan een toekomstperspectief buiten.”
Bron: Vitam/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Het Land van Vitam geeft de eerste oogst
Catering - In het voorjaar ging het Land van Vitam van start en inmiddels is de eerste oogst een feit. Het idee voor het Land van Vitam kwam in stand door Vitam en Schevichoven Groeit! en omvat een samenwerking tussen vier partijen. Het initiatief omvat regeneratieve landbouw, waarbij een bijdrage wordt aan bodemherstel en biodiversiteit, aan de CO2-reductie, koolstofvastlegging...
Lees berichtVitam vervangt koemelk standaard voor havermelk op Erasmus
Catering - Vanaf 6 mei 2024 start cateraar Vitam op de Erasmus Universiteit Rotterdam met het havermelkproject en serveren zij voortaan standaard havermelk in plaats van koemelk. Voor de havermelk betaalt de gast €2,42. Willen zij toch koemelk dan betalen zij daarvoor extra.
Lees berichtOpsplitsen ZorgTotaal in Zorg & food en Zorg & ICT goede zet
Vakbeurzen - Eigenlijk is er maar relatief weinig ruchtbaarheid aan gegeven, maar van 8 tot en met 11 april worden voor de eerste keer de drie vakevents Zorg & food, Zorg & facility en Zorg ICT gezamenlijk gehouden als opvolger van de vroegere beurs ZorgTotaal. Dat wil niet zeggen dat belangstellenden de weg naar de Jaarbeurs in Utrecht niet wisten te vinden. In tegenstelling....
Lees berichtWakker Dier zet tien ‘plantaardige’ cateraars in het zonnetje
Campagne – Omdat tien bedrijfscateraars zich hebben gecommitteerd aan de ‘meer plant, minder dier’-doelstelling van Wakker Dier, zet de organisatie deze in een printadvertentie in het zonnetje. De betreffende cateraars hebben toegezegd in 2030 minimaal zestig procent plantaardige eiwitten aan te bieden van alle verkochte eiwitten.
Lees berichtVitam test True Prices bij provincie Groningen
Catering – Cateraar Vitam is bij het provinciehuis in Groningen gestart met een test waarbij de echte prijs van een tweetal gerechten inzichtelijk worden gemaakt. Dit is de prijs die de gasten gewend zijn te betalen plús de milieukosten en sociale kosten. Deze zogenoemde meerkosten zijn berekend door samenwerkingspartner True Price.
Lees berichtVooral veel vendingnieuws op beurs Facilitair
Vakbeurs – De beurs Facilitair en Gebouwenbeheer, onlangs gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht, was weliswaar kleiner dan de vorige editie, maar liet desalniettemin wel een aantal nieuwe ontwikkelingen zien. Vooral op gebied van vending waren er nieuwe oplossingen te zien, al dan niet als aanvulling op locaties waar reguliere catering een probleem is.
Lees bericht