Vitam gaat duurzame catering bedrijven in 12 gevangenissen


Vitam gaat gezonde en verse maaltijden verzorgen in 12 zuidelijke gevangenissen / Foto bij: Vitam

Catering – Facilitaire horecadienstverlener Vitam start met het verzorgen van alle maaltijden in de 12 gevangenissen in de provincies Limburg, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland. De gedetineerden krijgen gefaseerd vanaf 1 juni iedere dag verse en gezonde maaltijden via de cateraar geleverd.

Vitam gaat de catering verzorgen op een duurzame manier, namelijk door vers en voedzaam te koken zonder onnodige toevoegingen. Hierdoor worden de maaltijden gezonder. Ook wordt er lokaal ingekocht zodat er minder CO2-uitstoot plaatsvindt en is er aandacht op het voorkomen van voedselverspilling. Daarnaast gaat Vitam opleidings- en doorgroeimogelijkheden in het horecavak aan te bieden voor de gedetineerden, zodat zij perspectief hebben na hun straf.

Samenwerking

Dienst Justitiële Inrichtingen en Vitam gaan de nu overeengekomen samenwerking, na een aanbesteding, aan voor de komende vier jaren met vier optiejaren. Het werken met ex-gedetineerden is niet nieuw voor Vitam. Eerder kwam Vitam met  een brownie, een vegan brownie, vegan bananencake en een 100% pindakaas, die werden gemaakt door (ex-) gedetineerden met JailBird Bakery.

Inclusief

De facilitaire horecadienstverlener verzorgt de drie maaltijden inclusief het fruit. Daarnaast draagt Vitam graag haar steentje bij aan een inclusieve samenleving. Marlies Martens, CEO Vitam: “Net als Dienst Justitiële Inrichtingen willen wij bijdragen aan de maatschappelijke opdracht om gedetineerden te helpen bij hun re-integratie en naar werk te begeleiden. Het bijdragen aan een positief leef- en werkklimaat, normalisatie en de gezondheid van de gedetineerden is voor ons de reden om deel te nemen aan deze aanbesteding.” En dat is precies de reden waarom Dienst Justitiële Inrichtingen voor Vitam kiest voor de twee percelen in het zuiden van Nederland. Wolter van der Vlist, sr. inkoopbeleid & strategie, Dienst Justitiële Inrichtingen: “Vitam is het gelukt om alle informatie en de verschillende invalshoeken van deze aanbesteding samen te brengen in een aanbieding die leidt tot passende en impactvolle dienstverlening per locatie. We kijken uit naar de resultaten.”

Vers en lokaal

De 12 locaties van de Dienst Justitiële Inrichtingen, die door Vitam worden verzorgd, zijn allemaal anders. Daarom biedt de cateraar per locatie oplossingen die het best aansluiten op de behoeften. Dit varieert van vers koken op locatie tot ingrediëntenpakketten waarmee gedetineerden zelf een gerecht kunnen bereiden. De facilitaire horecadienstverlener vergroot de variatie van het eten en houdt tegelijkertijd het aanbod overzichtelijk. Daarbij wordt zo lokaal mogelijk gewerkt, door in te kopen bij lokale boeren en in te zetten op lokale samenwerkingen. De organisatie Boerschappen verzorgt de ingrediëntenpakketten vanuit hun netwerk van lokale boeren in heel Nederland.

Opleidingen en doorstromen

Vitam gelooft dat iedereen een gelijke kans verdient op de arbeidsmarkt. Samen met Social Impact Maker hebben zij ideeën bedacht om (ex-) gedetineerden te helpen resocialiseren en re-integreren. Daarmee doet de facilitaire horecadienstverlener meer dan alleen maaltijden faciliteren in gevangenissen. Vitam biedt namelijk ook opleidings- en doorstroommogelijkheden voor gedetineerden. Martens: “Training en ontwikkeling zijn belangrijke speerpunten binnen het personeelsbeleid van Vitam, ook voor de door ons in te zetten gedetineerden. Het is immers cruciaal om hen binnen iets te leren en te werken aan een toekomstperspectief buiten.”

Bron: Vitam/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsVitam opent ‘dark kitchen’ Chef by Vitam

Catering – Vitam opent een ‘dark kitchen’ in Amstelveen, genaamd Chef by Vitam. Hiermee speelt de facilitaire horecadienstverlener in op de veranderende wensen van medewerkers van de Rijksoverheid die hybride werken. Gerechten worden in een centrale keuken voorbereid, die vervolgens worden afgemaakt op de betreffende locatie worden afgemaakt. Hierdoor is het voor Vitam mogelijk om een breder assortiment aan te bieden,...

Lees bericht

Gedetineerden kunnen bij Sodexo ook zelf koken

Catering – Sodexo gaat het eten en drinken verzorgen op vijf DJI-locaties in Noord Nederland. Het gaat om de Dienst Justitiële Inrichtingen in Almelo, Leeuwarden, Veenhuizen, Zwolle en ter Apel. Gedetineerden krijgen onder andere de mogelijkheid om zelf te koken met verse producten.

Lees bericht

Vitam en Fooditis gaan strijd aan tegen CO2 in catering

Verduurzamen – Facilitaire horecadienstverlener Vitam en foodservice-expert Fooditis werken samen om het eten in de Vitam-restaurants verder te verduurzamen. Met de CO2-Impact Tool, BrightGreen, wordt per ingrediënt het CO2-verbruik berekend en getoond op een dashboard zodat gekeken kan worden waar verdere verbetering mogelijk is.

Lees bericht


© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid