Vitam gaat lokaal samenwerken met Beter Bij Ons


Vitam gaat in Limburg lokaal samenwerken en de boeren steunen bij het verduurzamen

Catering  - Vanaf 15 augustus gaat Vitam de cateringdienstverlening verzorgen in het provinciehuis van Provincie Limburg in Maastricht. Centraal in de aanbesteding stond de ambitie om een groot deel van het assortiment lokaal in te kopen.

Dit was voor Vitam een mooie uitdaging, aangezien deze facilitaire horecadienstverlener niet inkoop-gestuurd werkt en er dus ruimte is om de samenwerking met lokale partners op te zoeken. Als centrale schakel hierin is gekozen voor het Streekproductenplein van Beter Bij Ons. Vitam gaat samen met deze partij optrekken om een zo groot mogelijk aandeel lokale inkoop te realiseren en de ketens korter en transparanter te maken, en daarmee nog verder te gaan dan de gestelde ambitie. 

Om de lokale invulling te realiseren, gaat Vitam producten inkopen bij 18 verschillende lokale partijen, goed voor ca. 700 unieke producten, variërend van groente en fruit tot wijn en bier en in Limburg gebrande koffie. De foodinkoop is bij de start voor minimaal 67,5% gezond. En minimaal 75% van de inkoop bestaat uit lokale producten, met een groei naar 85%. Vitam doet dit via het Streekproductenplein van Beter Bij Ons, die de schakel vormt tussen de cateraar en de lokale partijen. Deze organisatie heeft Limburgse lokale producten en boeren in kaart gebracht en daarvan zijn er al 130 opgenomen in de gids streekproducten-limburg.nl. Dit aantal is groeiend.

Aandacht voor boeren

Er wordt niet alleen ingekocht bij de lokale partijen - vaak boerenbedrijven. Vitam en Beter Bij Ons zetten ook in op de versteviging van hun positie, een wat positiever signaal na de geluiden rondom de boeren de afgelopen tijd. Vitam helpt deze lokale boeren te investeren in hun duurzame bedrijfsvoering. Op hun beurt pakken de boeren een actieve rol en presenteren zich aan de medewerkers van de Provincie Limburg. Ze nemen hen mee in het verhaal achter de lokale producten waar Vitam in het restaurant mee werkt.

Andere manier van werken

De keuze voor een groot aandeel lokale producten vraagt ook om een andere manier van werken van het restaurantteam dat wordt overgenomen door Vitam. Waar zij gewend waren een menu samen te stellen en op basis daarvan inkopen te doen, werkt dit nu andersom. Menu’s worden bepaald door te kijken welke ingrediënten op dat moment beschikbaar zijn bij de betreffende leveranciers. Daarvoor gaat het restaurantteam een training volgen en wordt er een ‘Toer-de-Boer’ georganiseerd die hen langs verschillende boeren leidt.

Bron: Vitam/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsMarkies en Summa College zetten stappen in verduurzaming schoolkantines

Schoolcatering – Een duurzaam en gezond voedselaanbod, intensief hergebruik van overgebleven producten en het doneren van reststromen aan stadsboerderijen in Zuidoost-Brabant. Dit zijn enkele opvallende ingrediënten van de samenwerking van het Summa College en Markies Catering bij de exploitatie van schoolkantines, die in september ingaat.

Lees bericht

Vitam opent ‘dark kitchen’ Chef by Vitam

Catering – Vitam opent een ‘dark kitchen’ in Amstelveen, genaamd Chef by Vitam. Hiermee speelt de facilitaire horecadienstverlener in op de veranderende wensen van medewerkers van de Rijksoverheid die hybride werken. Gerechten worden in een centrale keuken voorbereid, die vervolgens worden afgemaakt op de betreffende locatie worden afgemaakt. Hierdoor is het voor Vitam mogelijk om een breder assortiment aan te bieden,...

Lees bericht

Hutten winnaar in ‘categorie catering’ in MT500

Verkiezing - In de categorie Catering, schoonmaak, beveiliging en diverse zakelijke dienstverlening van de MT500 staat Hutten dit jaar op de eerste plek. Overall is het horeca- en cateringbedrijf terug te vinden op de elfde plaats. ‘Een fantastisch bericht voor onze organisatie en de branche’, aldus algemeen directeur Drees Peter van den Bosch van Hutten.

Lees berichtCompass neemt familiebedrijf Maison van den Boer over

Overname – Internationaal cateringbedrijf  Compass Group meldt donderdag dat het een overeenkomst heeft voor overname van Koninklijke van den Boer Groep. Maison van den Boer is een toonaangevende Nederlandse cateraar in het Sport & Leisure segment. Compass Group versterkt hiermee haar positie als één van de grootste cateraars in Nederland.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid