Vitam gaat lokaal samenwerken met Beter Bij Ons


Vitam gaat in Limburg lokaal samenwerken en de boeren steunen bij het verduurzamen

Catering  - Vanaf 15 augustus gaat Vitam de cateringdienstverlening verzorgen in het provinciehuis van Provincie Limburg in Maastricht. Centraal in de aanbesteding stond de ambitie om een groot deel van het assortiment lokaal in te kopen.

Dit was voor Vitam een mooie uitdaging, aangezien deze facilitaire horecadienstverlener niet inkoop-gestuurd werkt en er dus ruimte is om de samenwerking met lokale partners op te zoeken. Als centrale schakel hierin is gekozen voor het Streekproductenplein van Beter Bij Ons. Vitam gaat samen met deze partij optrekken om een zo groot mogelijk aandeel lokale inkoop te realiseren en de ketens korter en transparanter te maken, en daarmee nog verder te gaan dan de gestelde ambitie. 

Om de lokale invulling te realiseren, gaat Vitam producten inkopen bij 18 verschillende lokale partijen, goed voor ca. 700 unieke producten, variërend van groente en fruit tot wijn en bier en in Limburg gebrande koffie. De foodinkoop is bij de start voor minimaal 67,5% gezond. En minimaal 75% van de inkoop bestaat uit lokale producten, met een groei naar 85%. Vitam doet dit via het Streekproductenplein van Beter Bij Ons, die de schakel vormt tussen de cateraar en de lokale partijen. Deze organisatie heeft Limburgse lokale producten en boeren in kaart gebracht en daarvan zijn er al 130 opgenomen in de gids streekproducten-limburg.nl. Dit aantal is groeiend.

Aandacht voor boeren

Er wordt niet alleen ingekocht bij de lokale partijen - vaak boerenbedrijven. Vitam en Beter Bij Ons zetten ook in op de versteviging van hun positie, een wat positiever signaal na de geluiden rondom de boeren de afgelopen tijd. Vitam helpt deze lokale boeren te investeren in hun duurzame bedrijfsvoering. Op hun beurt pakken de boeren een actieve rol en presenteren zich aan de medewerkers van de Provincie Limburg. Ze nemen hen mee in het verhaal achter de lokale producten waar Vitam in het restaurant mee werkt.

Andere manier van werken

De keuze voor een groot aandeel lokale producten vraagt ook om een andere manier van werken van het restaurantteam dat wordt overgenomen door Vitam. Waar zij gewend waren een menu samen te stellen en op basis daarvan inkopen te doen, werkt dit nu andersom. Menu’s worden bepaald door te kijken welke ingrediënten op dat moment beschikbaar zijn bij de betreffende leveranciers. Daarvoor gaat het restaurantteam een training volgen en wordt er een ‘Toer-de-Boer’ georganiseerd die hen langs verschillende boeren leidt.

Bron: Vitam/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws




Overname Albron en Hutten succesvol afgerond

Overname - Albron laat weten succesvol de overname van Hutten, branchegenoot in de catering- en hospitalitysector, te hebben afgerond. Volgens de foodservice-organisatie Albron kan het met deze strategische overname haar positie als marktleider uitbreiden, haar dienstenaanbod verder verbreden en meer maatschappelijke impact maken.

Lees bericht

KLM gaat eigen cateringbedrijf onder de loep nemen

Catering - KLM gaat de eigen cateringactiviteiten onder de loep nemen en mogelijk afslanken. De beslissing maakt onderdeel uit van een stevig pakket aan maatregelen om de financiële en operationele prestaties van het luchtvaartbedrijf structureel te verbeteren. KLM behaalde in het derde kwartaal van dit jaar met 396 miljoen euro een lagere winst dan een jaar eerder.

Lees bericht



Albron neemt bedrijfscateraar Hutten over

Overname - Albron is voornemens om branchegenoot Hutten over te nemen. Beide bedrijven vullen elkaar goed aan en versterken elkaars posities. De overname moet nog worden voorgelegd aan de Autoriteit Consument en Markt.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid