Vitam opent ‘dark kitchen’ Chef by Vitam
Catering – Vitam opent een ‘dark kitchen’ in Amstelveen, genaamd Chef by Vitam. Hiermee speelt de facilitaire horecadienstverlener in op de veranderende wensen van medewerkers van de Rijksoverheid die hybride werken. Gerechten worden in een centrale keuken voorbereid, die vervolgens worden afgemaakt op de betreffende locatie worden afgemaakt. Hierdoor is het voor Vitam mogelijk om een breder assortiment aan te bieden, maar de kleine locaties toch rendabel te houden.
Voor bedrijfscateraars is het steeds moeilijker in te spelen op de wensen voor de medewerkers. De medewerkers die naar kantoor gaan, willen namelijk wel de mogelijkheden hebben om een aanbod te hebben van ontbijt tot diner, maar tegelijkertijd gaan ze minder vaak naar kantoor. Hierdoor is het steeds ingewikkelder voor de bedrijfsrestaurants op kleine locaties in te schatten hoeveel het aanbod moet zijn. Vitam speelt hierop in door de kleinere locaties vanuit een centrale productiekeuken voor te bereiden.
Vitam richt zich al lange tijd op het stimuleren van ontmoeten en verbinden. Deze ontwikkeling heeft sinds de coronapandemie een vlucht genomen; hybride werken is de norm geworden en dat betekent dat de kantoordagen in het teken staan van ontmoetingen. Vitam’s opdrachtgever onderkent deze ontwikkeling ook en heeft hierop ingespeeld met het creëren van Rijksontmoetingspleinen voor de grotere locaties - met als doel het verleiden naar kantoor te komen om collega’s te ontmoeten. Een prettige omgeving en een aantrekkelijk aanbod van eten en drinken zijn hierin essentieel. Om deze locaties te voorzien van een ‘all day’ aanbod, is gekozen om samen met Vitam een pilot aan te gaan en vanuit een centrale productiekeuken - een dark kitchen - te gaan werken.
De nieuwe aanpak van Vitam heet Chef by Vitam. In eerste instantie gaat de aanpak gelden voor twee grote Rijkskantoren. Het assortiment bestaat uit broodjes, beleg, soepen, warme maaltijden, salades, tussendoortjes, smoothies en ontbijtgerechten. Op korte termijn wordt het aantal locaties dat wordt bediend met dit assortiment uitgebreid.
Duurzaam
Niet alleen is deze nieuwe manier van werken een praktische oplossing voor de veranderde werkomgevingen, er kan ook duurzamer worden gewerkt. Omdat er in grotere hoeveelheden wordt bereid, kan de verspilling worden geminimaliseerd. Bovendien werken in de dark kitchen ervaren koks die bedreven zijn in het koken met zo min mogelijk waste. En ook het bereiden van gezonde gerechten met meer plantaardige ingrediënten is voor hen niet nieuw. Zij worden daarbij ondersteund door een aantal medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat ook wordt bijgedragen aan sociale duurzaamheid. Jørgen Vestjens, COO Vitam: “Met de opening van de dark kitchen wordt een volgende stap gezet in het realiseren van onze missie. Door meer focus op de eiwittransitie vanuit een centrale keuken bereid door een divers team, is Vitam in staat om nader invulling te geven aan vitale mensen in een vitale wereld.”
Bron: Vitam/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Grote bedrijfscateraars gaan voor 60% over op plant-based
Catering - ISS, Leo Catering en Sodexo committeren zich aan de doelstelling van Wakker Dier om dierlijke producten voor een groot deel te vervangen door plant-based. Daarmee hebben alle grotere bedrijfscateraars gehoor gegeven aan de wens van Wakker Dier.
Lees bericht‘Mooie resultaten nieuwe bestelzuilen en snackmuren Arena’
Voetbalstadion - De Johan Cruijf Arena test sinds dit jaar een snackmuur en bestelzuilen voor biertjes. Doel is de doorloop snelheid van eten en drinken rondom de wedstrijd versnellen. Onlangs deelde het Amsterdamse voetbalstation zelf de verkoopcijfers.
Lees berichtOvername Albron en Hutten succesvol afgerond
Overname - Albron laat weten succesvol de overname van Hutten, branchegenoot in de catering- en hospitalitysector, te hebben afgerond. Volgens de foodservice-organisatie Albron kan het met deze strategische overname haar positie als marktleider uitbreiden, haar dienstenaanbod verder verbreden en meer maatschappelijke impact maken.
Lees berichtKLM gaat eigen cateringbedrijf onder de loep nemen
Catering - KLM gaat de eigen cateringactiviteiten onder de loep nemen en mogelijk afslanken. De beslissing maakt onderdeel uit van een stevig pakket aan maatregelen om de financiële en operationele prestaties van het luchtvaartbedrijf structureel te verbeteren. KLM behaalde in het derde kwartaal van dit jaar met 396 miljoen euro een lagere winst dan een jaar eerder.
Lees berichtISS wint ‘Beste out of home formule in At Work’
Verkiezing - ISS Facility Services is verkozen tot winnaar van “Beste out of home formule in At Work”. De prijs is voor de negende keer uitgereikt aan een cateraar door onderzoeksbureau YouGov.
Lees berichtAlbron neemt bedrijfscateraar Hutten over
Overname - Albron is voornemens om branchegenoot Hutten over te nemen. Beide bedrijven vullen elkaar goed aan en versterken elkaars posities. De overname moet nog worden voorgelegd aan de Autoriteit Consument en Markt.
Lees bericht