Vleesconsumptie stijgt opnieuw in 2019


Consumentenonderzoek - De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.

Het totale Nederlandse verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) bedroeg in 2019 per hoofd van de bevolking 77,8 kilo. Ruim een halve kilo meer dan in 2018. Ongeveer de helft daarvan is daadwerkelijk in Nederland geconsumeerd als vlees en vleeswaren: 39 kilo per persoon.

Anne Hilhorst van Wakker Dier noemt het een uiterst zorgelijke ontwikkeling: “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie: klimaat, stikstof, ontbossing, onze gezondheid. En niet in de laatste plaats de dieren zelf.

Haaks op trend

Na een daling tussen 2009 en 2016 is vanaf 2017 weer een opwaartse trend ingezet. De stijgende kipconsumptie is met bijna een halve kilo de grootste veroorzaker. Nederland eet nu jaarlijks zo’n 200 miljoen kippen. Wakker Dier vindt de stijging haaks staan op de foodtrends van de laatste jaren. Daarin winnen de vegetariërs en de flexitariërs juist terrein.

Bron: Wakker Dier/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Vleesconsumptie stijgt, ondanks groei vegetarisch

Analyse - Alle mediaberichten over de overweldigende opmars van vleesvervangende producten ten spijt; de vleesconsumptie groeit nog altijd in Nederland. Ook Wakker Dier constateerde dat tot verbazing van alles en iedereen eind vorig jaar. Daarmee is niet gezegd dat vleesvervangers of vegetarisch niet stijgen, alleen veel minder hard dan wellicht iedereen wil of hoopt. De verwarring over het meer en...

Lees bericht


Meer cateraars serveren vegetarische lunch op ‘Eet Geen Dierendag’

Campagne – Het draagvlak om geen vlees te eten op ‘Eet Geen Dierendag’ groeit fors. Ook onder cateraars. Vandaag, op 4 oktober, serveren tweeduizend bedrijfsrestaurants in het hele land een vegetarische lunch, volgens initiatiefnemer Wakker Dier, De campagne ‘Eet Geen Dierendag’ bereikt dit jaar 500 duizend werknemers. Dat zijn 200 duizend werknemers meer dan vorig jaar, zo laat de organisatie weten.  Ook het aantal...

Lees bericht

Diviande en Zandbergen introduceren hybride productlijn FiftyFifty

Introductie - Jan Zandbergen en Diviande in Veenendaal hebben hun assortiment uitgebreid met een nieuwe hybride productlijn: FiftyFifty. De producten bestaan voor vijftig procent uit vlees en voor vijftig procent uit groente. Volgens Zandbergen/Diviande is de nieuwe productlijn bedoeld  voor de consument die een balans zoekt tussen genieten, gezondheid en duurzaamheid. Maar de productlijn kan volgens het bedrijf ook...

Lees bericht

Vleesverbruik in Nederland blijft stabiel

Onderzoek - Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees per persoon; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in...

Lees bericht


McDonald’s introduceert twee ‘Veggie’-burgers

Fastservice –McDonald’s introduceert vanaf dinsdag 28 augustus in vrijwel alle restaurants twee nieuwe burgers in een ‘Veggie’-variant van Valess: de McChicken Veggie en de Homestyle Crispy Chicken Veggie. Met de burgers, die gemaakt zijn van zuivel, zeewier en vezels , biedt McDonald’s een alternatief voor gasten die - een keer - geen vlees willen eten.  Steeds meer Nederlanders kiezen...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid