Vleesconsumptie stijgt opnieuw in 2019


Consumentenonderzoek - De vleesconsumptie in Nederland is in 2019 voor het tweede jaar op rij gestegen. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de vleesconsumptie van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.

Het totale Nederlandse verbruik van vlees en vleeswaren (op basis van karkasgewicht) bedroeg in 2019 per hoofd van de bevolking 77,8 kilo. Ruim een halve kilo meer dan in 2018. Ongeveer de helft daarvan is daadwerkelijk in Nederland geconsumeerd als vlees en vleeswaren: 39 kilo per persoon.

Anne Hilhorst van Wakker Dier noemt het een uiterst zorgelijke ontwikkeling: “Alles schreeuwt om vermindering van de vleesconsumptie: klimaat, stikstof, ontbossing, onze gezondheid. En niet in de laatste plaats de dieren zelf.

Haaks op trend

Na een daling tussen 2009 en 2016 is vanaf 2017 weer een opwaartse trend ingezet. De stijgende kipconsumptie is met bijna een halve kilo de grootste veroorzaker. Nederland eet nu jaarlijks zo’n 200 miljoen kippen. Wakker Dier vindt de stijging haaks staan op de foodtrends van de laatste jaren. Daarin winnen de vegetariërs en de flexitariërs juist terrein.

Bron: Wakker Dier/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsPicnic bezorgt alleen nog verse kip mét ster

Dierenwelzijn – Online supermarkt Picnic bezorgt voortaan alleen nog verse kip met minimaal één Beter Leven-ster van de Dierenbescherming. Dat heeft de boodschappenbezorgdienst aan Wakker Dier laten weten. Daarmee is Picnic de eerste die dit voor het verse kippenvlees weet te bewerkstelligen, hun kipvleeswaren krijgen later dit jaar een ster.

Lees bericht

Ruime Kamermeerderheid wijst vleestaks af

Vleestaks – Een Kamermeerderheid wijst net als de vleessector zelf een vleestaks af. Tegenstanders van een extra belasting op vlees zijn van mening dat boodschappen al duur genoeg zijn en de vleessector zelf is van mening dat de vleestaks contraproductief werkt.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid