Vleesverbruik in Nederland blijft stabiel
Onderzoek - Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees per persoon; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.” Ook het feit dat steeds meer mensen zeggen flexitariër te zijn en de forse stijging van het aanbod vegetarische producten, lijken allemaal geen invloed te hebben op de totale vleesconsumptie. Veel varkensvlees In het onderzoek wordt het vleesverbruik gemeten in karkasgewicht, dat is dus het vlees inclusief botten. Ruwweg de helft van de 76,6 kilo wordt daarom daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt bijna de helft van geslachte varkens (47,5 procent). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29 procent en rundvlees met 20 procent. Volgens Wakker Dier is de vleesconsumptie in Nederland ongezond hoog, omdat we bijna 50 procent meer vlees eten dan het Voedingscentrum voorschrijft. Bovendien zouden consumenten het eten van roodvlees vooral moeten minderen. Wageningen Economic Research berekende voor de vierde maal in opdracht van Wakker Dier het vleesverbruik in Nederland. Bron: Wakker Dier/@FoodClicks Onderzoek - Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees per persoon; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.” Ook het feit dat steeds meer mensen zeggen flexitariër te zijn en de forse stijging van het aanbod vegetarische producten, lijken allemaal geen invloed te hebben op de totale vleesconsumptie. Veel varkensvlees In het onderzoek wordt het vleesverbruik gemeten in karkasgewicht, dat is dus het vlees inclusief botten. Ruwweg de helft van de 76,6 kilo wordt daarom daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt bijna de helft van geslachte varkens (47,5 procent). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29 procent en rundvlees met 20 procent. Volgens Wakker Dier is de vleesconsumptie in Nederland ongezond hoog, omdat we bijna 50 procent meer vlees eten dan het Voedingscentrum voorschrijft. Bovendien zouden consumenten het eten van roodvlees vooral moeten minderen. Wageningen Economic Research berekende voor de vierde maal in opdracht van Wakker Dier het vleesverbruik in Nederland. Bron: Wakker Dier/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Jumbo Supermarkten stopt met de vers vleespromoties
Supermarkten - Jumbo stopt als eerste supermarktketen met vleespromoties in al haar winkels en online in Nederland. Dit besluit draagt bij aan het streven om in 2030 60% van de verkochte eiwitten van plantaardige oorsprong te laten zijn en 40% van dierlijke ingrediënten. Het gaat om de vers vleespromoties , niet die van vleeswaren.
Lees berichtSteeds meer cateraars gaan voor plantaardig
Catering - Zestien bedrijfscateraars committeren zich aan de doelstelling van Wakker Dier om dierlijke producten voor een groot deel te vervangen door planten. “Deze cateraars maken samen een gigantische impact voor de dieren,” aldus Collin Molenaar van de organisatie.
Lees berichtVier op de tien sterrenrestaurants serveert foie gras
Onderzoek - Bij 43 procent van de Nederlandse sterrenrestaurants staat nog foie gras op de kaart. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De productie van deze vervette eenden- of ganzenlever is zeer dieronvriendelijk en in Nederland verboden. De dierenwelzijnsorganisatie roept de restaurants op om foie gras nog vóór de feestdagen van het menu te schrappen.
Lees berichtVleesbedrijf De Groene Weg komt met Goed Verhaal Box
Introductie - Biologisch vleesleverancier De Groene Weg lanceert de Goed Verhaal Box. Het bedrijf wil daarmee vleesminnend Nederland helpen om voor duurzaam vlees te kiezen.
Lees berichtAandeel duurzaam in voedselbestedingen daalt licht
Analyse - Het aandeel duurzaam voedsel in de voedselbestedingen is licht gedaald naar 18%. In 2021 was dit aandeel nog 19%. De belangrijkste oorzaken van deze daling zijn de verschuiving van de consumentenvraag van de detailhandel terug naar de foodservice (horeca en catering, zorginstellingen en recreatie), COVID-19 en de stijgende prijzen van voedsel.
Lees berichtTest bij drie Limburgse basisscholen met warme schoollunch
Scholen – Op drie basisscholen in Limburg krijgen de leerlingen de komende tijd een warme lunch vol groente. Het gaat om een proef die onderdeel uitmaakt van een groot onderzoek naar het eetgedrag onder kinderen.
Lees bericht