Vleesverbruik in Nederland blijft stabiel


Onderzoek - Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees per persoon; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.” Ook het feit dat steeds meer mensen zeggen flexitariër te zijn en de forse stijging van het aanbod vegetarische producten, lijken allemaal geen invloed te hebben op de totale vleesconsumptie. Veel varkensvlees In het onderzoek wordt het vleesverbruik gemeten in karkasgewicht, dat is dus het vlees inclusief botten. Ruwweg de helft van de 76,6 kilo wordt daarom daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt bijna de helft van geslachte varkens (47,5 procent). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29 procent en rundvlees met 20 procent. Volgens Wakker Dier is de vleesconsumptie in Nederland ongezond hoog, omdat we bijna 50 procent meer vlees eten dan het Voedingscentrum voorschrijft. Bovendien zouden consumenten het eten van roodvlees vooral moeten minderen. Wageningen Economic Research berekende voor de vierde maal in opdracht van Wakker Dier het vleesverbruik in Nederland. Bron: Wakker Dier/@FoodClicks Onderzoek - Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees per persoon; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in de cijfers, dat is opmerkelijk.” Ook het feit dat steeds meer mensen zeggen flexitariër te zijn en de forse stijging van het aanbod vegetarische producten, lijken allemaal geen invloed te hebben op de totale vleesconsumptie. Veel varkensvlees In het onderzoek wordt het vleesverbruik gemeten in karkasgewicht, dat is dus het vlees inclusief botten. Ruwweg de helft van de 76,6 kilo wordt daarom daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt bijna de helft van geslachte varkens (47,5 procent). Daarna volgen pluimveevlees (voornamelijk kip) met bijna 29 procent en rundvlees met 20 procent. Volgens Wakker Dier is de vleesconsumptie in Nederland ongezond hoog, omdat we bijna 50 procent meer vlees eten dan het Voedingscentrum voorschrijft. Bovendien zouden consumenten het eten van roodvlees vooral moeten minderen. Wageningen Economic Research berekende voor de vierde maal in opdracht van Wakker Dier het vleesverbruik in Nederland. Bron: Wakker Dier/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Jumbo Supermarkten stopt met de vers vleespromoties

Supermarkten - Jumbo stopt als eerste supermarktketen met vleespromoties in al haar winkels en online in Nederland. Dit besluit draagt bij aan het streven om in 2030 60% van de verkochte eiwitten van plantaardige oorsprong te laten zijn en 40% van dierlijke ingrediënten. Het gaat om de vers vleespromoties , niet die van vleeswaren.

Lees bericht


Steeds meer cateraars gaan voor plantaardig

Catering - Zestien bedrijfscateraars committeren zich aan de doelstelling van Wakker Dier om dierlijke producten voor een groot deel te vervangen door planten. “Deze cateraars maken samen een gigantische impact voor de dieren,” aldus Collin Molenaar van de organisatie.

Lees bericht

Vier op de tien sterrenrestaurants serveert foie gras

Onderzoek - Bij 43 procent van de Nederlandse sterrenrestaurants staat nog foie gras op de kaart. Dat blijkt uit onderzoek van Wakker Dier. De productie van deze vervette eenden- of ganzenlever is zeer dieronvriendelijk en in Nederland verboden. De dierenwelzijnsorganisatie roept de restaurants op om foie gras nog vóór de feestdagen van het menu te schrappen.

Lees bericht



Aandeel duurzaam in voedselbestedingen daalt licht

Analyse - Het aandeel duurzaam voedsel in de voedselbestedingen is licht gedaald naar 18%. In 2021 was dit aandeel nog 19%. De belangrijkste oorzaken van deze daling zijn de verschuiving van de consumentenvraag van de detailhandel terug naar de foodservice (horeca en catering, zorginstellingen en recreatie), COVID-19 en de stijgende prijzen van voedsel.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid