Voedselbanken verwachten forse klantengroei


Distributiecentrum Voedelbanken Haaglanden / Foto bij: Voedselbanken

Voedselhulp – Het aantal klanten van Voedselbanken is al in een jaar tijd toegenomen met 8,5%, maar de hulpinstantie maakt zich op voor een flinke groei in de komende 12 maanden. Door de economische krimp en de stijging van de werkeloosheid zullen meer mensen moeite krijgen om financieel rond te komen, zo is de verwachting.

Gemiddeld hielpen de 171 voedselbanken dit eerste half jaar 120.000 personen. Normaal gesproken is er in de zomermaanden een dip van 2,5 - 5%, maar daarvan is dit jaar als gevolg van de ontwikkelingen rondom corona geen sprake. Voedselbanken signaleert ook een enorm verschil in de steden en regio’s In alle grote steden nam het gebruik toe, maar in Amsterdam was de toename met 26% verreweg het grootst. In 44, voornamelijk kleinere, gemeenten daalt het aantal klanten. De meest voor de hand liggende verklaring voor dit verschil lijkt te liggen in de beroepsgroepen die het hardst getroffen worden door corona, zoals horeca, de culturele sector, sport en transport. Mensen met dergelijke beroepen maar ook flexwerkers zijn meer dan gemiddeld aanwezig in de grote steden, aldus Voedselbanken.

Voorbereidingen

Voedselbanken bereiden zich voor op een flinke groei, als gevolg van de economische krimp, de verwachte faillissementsgolf en het snel oplopende werkloosheidcijfer. Nu al worden wekelijks 1 miljoen producten ingezameld, verdeeld over de 10 Regionale Distributiecentra en via 171 voedselbanken uitgedeeld aan de klanten. De druk op het logistieke proces zal toenemen nu de lokale en regionale verschillen zo groot blijken, zo laat de hulpinstantie weten. Om aan voldoende goed en gezond eten te komen, zullen de voedselbanken ook nieuwe wegen moeten inslaan. Veel producenten en retailers zijn actief bezig om verspilling aan te pakken, waardoor het aanbod voor de voedselbanken naar verwachting onder druk komt.

Blijven aanmelden

Voedselbanken roepen mensen op om zich wel aan te blijven melden en niet onnodig te wachten. Wachten vergroot het risico dieper in de schulden te raken met alle lange termijn gevolgen van dien. Als corona ons iets leert is dat ‘het iedereen kan overkomen’, aldus Voedselbanken.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsING voorziet zeldzame krimp van 1,5% in food groothandel

Marktanalyse – De food groothandel wacht in 2020 voor het eerst sinds 2009 een omzetkrimp. Deze zal naar verwachting uitkomen op -1,5%. In 2021 wordt dit verlies met een groei van +1,5% goedgemaakt. Dat voorziet ING, hoewel de bank daarbij aangeeft dat er rekening gehouden moet worden met aanzienlijke onzekerheidsmarges.

Lees bericht

BUDD wil inspelen op nieuwe rol cateraar

Catering – BUDD, is de nieuwe naam achter een cateringbedrijf dat inspeelt op de veranderende rol van cateraars. Het initiatief van Maartje Nelissen en Willem Treep richt zich op het dagelijkse eten en drinken in de bedrijfskantine, maar wel op een verantwoorde en plantaardige manier, die ook betaalbaar is.

Lees berichtCPB verwacht weer economische groei na derde kwartaal

Economie - Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht dat de Nederlandse economie weer gaat groeien vanaf het derde kwartaal, maar de coronaklap zal lang nadreunen. In de zojuist gepubliceerde macro-economische verkenningen (MEV), gaat het CPB uit van een economische krimp van 5%, gevolgd door een groei van 3% in 2021.

Lees bericht

KHN moet opnieuw om tafel, kort geding aangehouden

Kort geding - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) moet opnieuw om tafel gaan zitten met de overheid om te bezien welke versoepeling van maatregelen mogelijk is. Het kort geding dat de brancheorganisatie vandaag had aangespannen is tot 8 augustus aangehouden.

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid