‘Vooroordelen staat meer plantaardig eten in de weg’

Onderzoek - Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van haverdrankmerk Oatly, laat zien dat Nederlanders veel vooroordelen hebben over elkaars eetgewoonten. Zo denkt 26 procent van de omnivoren in Nederland bijvoorbeeld dat veganisten betweters en ongezond zijn. Dit hokjesdenken staat meer plantaardig eten in de weg. Uit de survey onder een groep van 1062 consumenten verspreid over Nederland blijkt namelijk ook dat 58% van de mensen een duidelijk voorkeur hebben om te eten bij mensen met dezelfde eetpatroon.
Oatly wilde met het onderzoek kijken of labels als flexitariër, omnivoor of juist veganist effecten hebben op de manier waarop we met elkaar omgaan. En wat blijkt, een op de drie omnivoren denkt dat een vegan dieet ongezond is en 43 procent van dezelfde groep denkt dat men op deze manier niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Veganisten denken hetzelfde over een dieet mét vlees en dierlijke producten. In hun opvatting is dat arm aan plantaardige bouwstoffen en ongezond op de lange termijn.
Vanuit gedrags-psychologisch oogpunt is dit goed te verklaren, volgens Sabine Jansen, gedragspsycholoog bij D&B Gedrag. ‘Mensen die tot onze eigen groep behoren beoordelen we doorgaans als sympathieker. We delen bepaalde normen en waarden met deze mensen en hebben er dan ook een voorkeur voor om met hen om te gaan. Dit kan leiden tot een negatiever oordeel met als gevolg dat we minder met ze willen omgaan.'
Water bij de wijn
Van alle ondervraagden die zich identificeren als veganist zeiden gemiddeld zes van de tien maaltijden volledig veganistisch te eten. Daarnaast geeft 53 procent van de ondervraagde veganisten aan dat ze vinden dat iedereen moet kunnen eten en drinken wat hij of zij wil. Zo streng is het leven van een Nederlandse veganist dus niet, aldus de onderzoekers. ‘De stap van volledig vlees eten naar volledig plantaardig is vaak te groot om in één keer te zetten’, aldus Jansen. Immers, mensen hebben bepaalde gewoontes, zijn sceptisch over dingen waar ze nog nooit mee in aanraking zijn gekomen, weten nog niet hoe ze op een voedzame manier hun maaltijden kunnen vervangen enzovoort.’
Een genuanceerder beeld van onze eetpatronen is hard nodig, zodat we de bestaande hokjes kunnen doorbreken. Dat is belangrijk omdat we, als we een transitie willen maken naar een meer plantaardig voedselsysteem, allemaal wat water bij de wijn moeten doen.
Flexitariër wint terrein
Uit de survey blijkt dat de flexitariër, iemand die bewust af en toe plantaardige opties aan zijn of haar eetpatroon toevoegt, een groep is die groeit. Afgelopen vijf jaar zijn zij structureel meer plantaardig gaan eten en 96 procent geeft aan dat in de afgelopen tien maaltijden er minstens één plantaardig was. De voornaamste redenen om meer plantaardig te eten is voor deze groep dierenwelzijn (73 procent) en het milieu (66 procent). ‘Steeds meer mensen voegen plantaardige opties toe aan hun dieet om zo hun steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld,’ aldus Caroline Reid, Sustainability Director bij Oatly: ‘Het wordt gelukkig steeds normaler om ons dieet af en toe aan te passen.’
Bron: Oatly/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Klimaat positief eetconcept Natoo opent op Rotterdam CS
Formulenieuws – Formuleorganisatie Lagardère Travel Retail opent op een drietal NS-stations een nieuw klimaat positief foodconcept genaamd Natoo. Dit internationale foodconcept gericht op gezonde voeding opent eerst op Rotterdam CS en daarna op Den Haag CS en Leiden CS. Natoo wordt bestempeld als klimaat positieve fast-casual eetgelegenheid.
Lees berichtYB maakt andere strategische keuze en sluit alle vestigingen
Formulenieuws - YB maakt strategische shift en gaat zich volledig richten op de distributie van plantaardige producten en wil zich met winkels verder ontwikkelen als franchiseorganisatie. Volgens oprichter en eigenaar Wouter Staal kan hij op die manier meer impact maken.
Lees berichtJan Zandbergen Group opent nieuw innovatiecentrum
Uitbreiding – Onlangs opende Jan Zandbergen Group hun nieuwe Food Innovatiecentrum in Veenendaal. Het nieuwe centrum gaat een grote rol spelen in de transitie naar meer plantaardig die het voormalige vleesbedrijf momenteel doormaakt.
Lees berichtSchouten Europe introduceert plantaardig ei-eiwit
Introductie - Schouten Europe, producent van plantaardige vlees- en visalternatieven, kondigde dinsdag de lancering aan van haar nieuwste innovatie - een plantaardig ei-eiwit.
Lees berichtVierde Frietboutique met IJsboutique opent in Rotterdam
Patatzaak – Frietboutique opent in de Rotterdamse wijk Kralingen een vierde locatie. Vanaf vrijdag 7 april kunnen friet en ijsliefhebbers bij de nieuwe locatie in de Lusthofstraat terecht. De nieuwe locatie heeft ook een IJsboutique met schepijs.
Lees berichtFast casualketen SLA opent nieuwe vestiging in Leiden
Formulenieuws – SLA heeft een nieuwe vestiging geopend in het centrum van Leiden. Samen met franchisenemers Berre en Munur opende de fast casualketen de eerste van een reeks nieuwe vestigingen. De formule wil groeien, ook in het buiteland.
Lees bericht