‘Vooroordelen staat meer plantaardig eten in de weg’


Hokjesdenken staat meer plantaardig eten in de weg

Onderzoek - Onderzoek, uitgevoerd in opdracht van haverdrankmerk Oatly, laat zien dat Nederlanders veel vooroordelen hebben over elkaars eetgewoonten. Zo denkt 26 procent van de omnivoren in Nederland bijvoorbeeld dat veganisten betweters en ongezond zijn. Dit hokjesdenken staat meer plantaardig eten in de weg. Uit de survey onder een groep van 1062 consumenten verspreid over Nederland blijkt namelijk ook dat 58% van de mensen een duidelijk voorkeur hebben om te eten bij mensen met dezelfde eetpatroon.

Oatly wilde met het onderzoek kijken of labels als flexitariër, omnivoor of juist veganist effecten hebben op de manier waarop we met elkaar omgaan. En wat blijkt, een op de drie omnivoren denkt dat een vegan dieet ongezond is en 43 procent van dezelfde groep denkt dat men op deze manier niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Veganisten denken hetzelfde over een dieet mét vlees en dierlijke producten. In hun opvatting is dat arm aan plantaardige bouwstoffen en ongezond op de lange termijn.

Vanuit gedrags-psychologisch oogpunt is dit goed te verklaren, volgens Sabine Jansen, gedragspsycholoog bij D&B Gedrag. ‘Mensen die tot onze eigen groep behoren beoordelen we doorgaans als sympathieker. We delen bepaalde normen en waarden met deze mensen en hebben er dan ook een voorkeur voor om met hen om te gaan. Dit kan leiden tot een negatiever oordeel met als gevolg dat we minder met ze willen omgaan.' 

Water bij de wijn

Van alle ondervraagden die zich identificeren als veganist zeiden gemiddeld zes van de tien maaltijden volledig veganistisch te eten. Daarnaast geeft 53 procent van de ondervraagde veganisten aan dat ze vinden dat iedereen moet kunnen eten en drinken wat hij of zij wil. Zo streng is het leven van een Nederlandse veganist dus niet, aldus de onderzoekers. ‘De stap van volledig vlees eten naar volledig plantaardig is vaak te groot om in één keer te zetten’, aldus Jansen. Immers, mensen hebben bepaalde gewoontes, zijn sceptisch over dingen waar ze nog nooit mee in aanraking zijn gekomen, weten nog niet hoe ze op een voedzame manier hun maaltijden kunnen vervangen enzovoort.’

Een genuanceerder beeld van onze eetpatronen is hard nodig, zodat we de bestaande hokjes kunnen doorbreken. Dat is belangrijk omdat we, als we een transitie willen maken naar een meer plantaardig voedselsysteem, allemaal wat water bij de wijn moeten doen.

Flexitariër wint terrein

Uit de survey blijkt dat de flexitariër, iemand die bewust af en toe plantaardige opties aan zijn of haar eetpatroon toevoegt, een groep is die groeit. Afgelopen vijf jaar zijn zij structureel meer plantaardig gaan eten en 96 procent geeft aan dat in de afgelopen tien maaltijden er minstens één plantaardig was. De voornaamste redenen om meer plantaardig te eten is voor deze groep dierenwelzijn (73 procent) en het milieu (66 procent).  ‘Steeds meer mensen voegen plantaardige opties toe aan hun dieet om zo hun steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld,’ aldus Caroline Reid, Sustainability Director bij Oatly: ‘Het wordt gelukkig steeds normaler om ons dieet af en toe aan te passen.’

Bron: Oatly/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Innergy brengt gezondere pomodorosaus voor schoolkantines

Catering – Cateraar Innergy in Zevenbergen is sinds begin deze maand de nieuwe naam van Catermaat De Reus. De naam staat voor de innerlijke energie die het cateringbedrijf drijft én voor de innerlijke kracht waar het eten en drinken voor zorgt. Na eerdere succesvolle introducties van Sweet Mustard Culidressing en Sweet Chilisauce, lanceert de schoolcateraar nu de Pomodoro & Peperone Culisauce.

Lees bericht




Merendeel hoger onderwijs draagt bij aan eiwittransitie

Onderwijscatering - Bijna alle Nederlandse universiteiten en hogescholen (88%) nemen maatregelen die bijdragen aan de eiwittransitie. Daarnaast heeft 41% een doelstelling opgesteld met betrekking tot meer plantaardig voedsel op de campus. Dat laat ProVeg weten na onderzoek in een nieuwsupdate.

Lees bericht


Karma Kebab opent vestiging in Amsterdam

Formulenieuws – Wat ooit als experiment op festival Lowlands begon in 2018 is nu uitgegroeid tot  echte foodformule. Naast de grote flagship-locatie in Utrecht is er nu een nieuw restaurant in Amsterdam geopend. En stappen naar het openen van meer locaties de komende jaren worden gezet.

Lees bericht




© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid