Warme bakkers bakken zich arm
Bakkerij – De bakkers in Nederland maken zich grote zorgen over de stijgende energieprijzen en de inkoopprijzen van hun grondstoffen. De kostenstijgingen zijn van een zodanig niveau, dat forse prijsverhogingen nodig zijn, maar deze niet meer volledig zijn door te berekenen aan de klanten, zo laten veel bakkerijbedrijven weten. En het probleem doet zich niet alleen voor bij de warme bakkers. Ook de grote bedrijven worden er mee geconfronteerd.
Grote en kleine bakkers betalen de hoofdprijs voor hun graan en energie als gevolg van de situatie in Oekraïne. Positieve geluiden als zou de tarweprijs dalen en inmiddels een prijs hebben die goedkoper is dan vóór de Russische inval in de Oekraïne, die verschenen in de media, worden door de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij bekritiseerd. Het lijkt mooi nieuws voor bakkers en consumenten, maar waaraan gerefereerd wordt is de prijs van de termijnmarkt in Chicago, maar de Nederlandse bedrijven kopen in via de Europese markt, genaamd de Matif en die staat 30% hoger. De hogere tarweprijs betekent in combinatie met de hogere energieprijzen dat bakkers zo’n 40 tot 50% extra kosten per maand kwijt zijn, waar geen extra omzet tegenover staat.
Financiële problemen
De kostenstijging is zelfs zodanig, dat veel bakkers verwachten op korte termijn in ernstige financiële problemen te komen en vrezen voor hun voortbestaan. In een nieuwsitem op RTL Nieuws maakt bakker Kor Schreuder uit Uddel bij Apeldoorn duidelijk wat er binnen de bakkerijsector aan de hand is. Niet alleen verbruikt hij veel gas voor zijn oven, maar ook elektriciteit bij zijn kneed- en deegmachines. Bij het beëindigen van zijn energiecontract is hij van gemiddeld 30.000 euro per jaar naar 370.000 euro per jaar gegaan, terwijl ook andere kosten verder zijn opgelopen. Leendert-Jan Visser, directeur MKB Nederland bevestigt in het item de situatie bij Schreuder en meldt vervolgens dat er dagelijks meer bakkers bij hem aankloppen met soortgelijke geluiden.
Compensatie
De bedrijven en belangenorganisaties in de bakkerijsector roepen het kabinet daarom op om energie-intensieve bedrijven, zoals bakkerijbedrijven, te compenseren voor de toegenomen energiekosten. Want volgens de bakkerijvereniging zijn de kostenverhogingen op dit moment te groot voor veel bedrijven. Immers niet alleen de prijs voor een kuub gas is in anderhalf jaar tijd vertienvoudigd, ook de elektriciteit is in diezelfde periode van 7 eurocent per kwh naar 70 eurocent per kwh gestegen. En omschakelen in energiesoort is voor een bakkerijbedrijf niet eenvoudig. Maar ook de grondstofprijzen voor brood zijn sterk gestegen als gevolg van de situatie in Oekraïne, zo laat de vereniging weten. Zo ligt bijvoorbeeld de prijs voor gist en gluten ruim 40% hoger dan voor de inval van Rusland.
Doorberekenen
De prijsontwikkeling zorgt er inmiddels voor dat een derde van de bakkerijbedrijven vrezen voor hun voortbestaan. De smalle marges waarmee de bakkerijbedrijven moeten werken, maakt de noodzaak om de kosten door te berekenen hoog. Dat betekent dat stevige prijsverhogingen nodig blijven. Volledig doorberekenen van alle kosten is lastig voor veel kleinere bakkers omdat ze vrezen dat dan de prijs van een brood te hoog wordt voor consumenten en klanten overstappen naar goedkoper fabrieksbrood.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Bakkerij ‘t Kraayennest Top Bakker van het jaar 2023
Verkiezing - Bakkerij ‘t Kraayennest uit Nijmegen is verkozen tot Top Bakker van het jaar 2023. Dit werd woensdag bekend gemaakt op het Bakkersfestijn. Elk jaar reikt Top Bakkers de wisseltrofee uit aan de bakker die het beste scoort op twaalf verschillende onderdelen. Bakkerij ‘t Kraayennest heeft de hoogste score behaald en mag zich een jaar lang Top Bakker van het...
Lees berichtBakker Bart Ede opent met vernieuwend format
Formulenieuws – Anderhalf jaar na een grootscheepse verbouwing, heeft Bakker Bart-ondernemer Ronald van Kolthoorn zijn filiaal aan de Grotestraat in Ede opnieuw verbouwd en aangepast. Belangrijke reden voor de verbouwing was het plaatsen van een extra keukenblok en het bijplaatsen van meer orderkiosken voor een snellere doorstroming in de bakkerij. Dinsdag opende de verbouwde winkel.
Lees berichtDuitsland opent eerste onbemande afhaalbakkerij
Buitenland - In Neubrandenburg in Duitsland is een volledig autonome bakkerijlocatie geopend. Naar verluidt zou de Lila Bäcker de eerste onbemande afhaalbakkerij zijn bij onze oosterburen. De winkel is vooralsnog een testlocatie.
Lees berichtJohnny’s Burger Company krijgt exclusieve franchiserechten O’Tacos
Formulenieuws - Het hamburger take-away en delivery bedrijf Johnny’s Burger Company krijgt de exclusieve rechten om O’Tacos te franchisen. Dankzij de overeenkomst tussen Johnny’s Burger Company en O’Tacos wordt een pad vrijgemaakt voor een nieuw type franchiseformule. Tijdens de pilot zal een dertigtal vestigingen van Johnny’s Burger Company starten met een zogenoemde virtual kitchen voor...
Lees berichtBakery Café Kottier wordt Trumpi Time XL
Lunchroom – Trumpi Time, de lunchroomformule van voormalig tankstationhouder Trumpi in Breda, krijgt een derde locatie. De locatie komt op de plaats waar Bakery Café Kottier is gevestigd. Vanwege de oppervlakte van de locatie gaat het een Trumpi Time XL worden.
Lees berichtKabinet verlaagt TEK-regeling van 12,5 naar 7 procent
Overheid – Het kabinet verlaagt de drempel om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de energiekosten van 12,5 naar 7 procent. Die verlaging betekent dat tienduizenden ondernemers in energie-intensieve sectoren nu wel in aanmerking komen voor steun.
Lees bericht