Warme bakkers bakken zich arm


Energiekosten en grondstoffen zijn zodanig fors gestegen in het bakkerijbedrijf dat compensatie wordt gevraagd aan politiek Den Haag

Bakkerij – De bakkers in Nederland maken zich grote zorgen over de stijgende energieprijzen en de inkoopprijzen van hun grondstoffen. De kostenstijgingen zijn van een zodanig niveau, dat forse prijsverhogingen nodig zijn, maar deze niet meer volledig zijn door te berekenen aan de klanten, zo laten veel bakkerijbedrijven weten. En het probleem doet zich niet alleen voor bij de warme bakkers. Ook de grote bedrijven worden er mee geconfronteerd.

Grote en kleine bakkers betalen de hoofdprijs voor hun graan en energie als gevolg van de situatie in Oekraïne. Positieve geluiden als zou de tarweprijs dalen en inmiddels een prijs hebben die goedkoper is dan vóór de Russische inval in de Oekraïne, die verschenen in de media, worden door de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij bekritiseerd. Het lijkt mooi nieuws voor bakkers en consumenten, maar waaraan gerefereerd wordt is de prijs van de termijnmarkt in Chicago, maar de Nederlandse bedrijven kopen in via de Europese markt, genaamd de Matif en die staat 30% hoger. De hogere tarweprijs betekent in combinatie met de hogere energieprijzen dat bakkers zo’n 40 tot 50% extra kosten per maand kwijt zijn, waar geen extra omzet tegenover staat.

Financiële problemen

De kostenstijging is zelfs zodanig, dat veel bakkers verwachten op korte termijn in ernstige financiële problemen te komen en vrezen voor hun voortbestaan. In een nieuwsitem op RTL Nieuws maakt bakker Kor Schreuder uit Uddel bij Apeldoorn duidelijk wat er binnen de bakkerijsector aan de hand is. Niet alleen verbruikt hij veel gas voor zijn oven, maar ook elektriciteit bij zijn kneed- en deegmachines. Bij het beëindigen van zijn energiecontract is hij van gemiddeld 30.000 euro per jaar naar 370.000 euro per jaar gegaan, terwijl ook andere kosten verder zijn opgelopen. Leendert-Jan Visser, directeur MKB Nederland bevestigt in het item de situatie bij Schreuder en meldt vervolgens dat er dagelijks meer bakkers bij hem aankloppen met soortgelijke geluiden.

Compensatie

De bedrijven en belangenorganisaties in de bakkerijsector roepen het kabinet daarom op om energie-intensieve bedrijven, zoals bakkerijbedrijven, te compenseren voor de toegenomen energiekosten. Want volgens de bakkerijvereniging zijn de kostenverhogingen op dit moment te groot voor veel bedrijven. Immers niet alleen de prijs voor een kuub gas is in anderhalf jaar tijd vertienvoudigd, ook de elektriciteit is in diezelfde periode van 7 eurocent per kwh naar 70 eurocent per kwh gestegen. En omschakelen in energiesoort is voor een bakkerijbedrijf niet eenvoudig. Maar ook de grondstofprijzen voor brood zijn sterk gestegen als gevolg van de situatie in Oekraïne, zo laat de vereniging weten. Zo ligt bijvoorbeeld de prijs voor gist en gluten ruim 40% hoger dan voor de inval van Rusland.

Doorberekenen

De prijsontwikkeling zorgt er inmiddels voor dat een derde van de bakkerijbedrijven vrezen voor hun voortbestaan. De smalle marges waarmee de bakkerijbedrijven moeten werken, maakt de noodzaak om de kosten door te berekenen hoog.  Dat betekent dat stevige prijsverhogingen nodig blijven. Volledig doorberekenen van alle kosten is lastig voor veel kleinere bakkers omdat ze vrezen dat dan de prijs van een brood te hoog wordt voor consumenten en klanten overstappen naar goedkoper fabrieksbrood.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht


Eerste ziekenhuislocatie van Bakker Bart in Rijnstate Elst

Interview – Het is de grootste Bakker Bart van Nederland en het is de eerste vestiging in een ziekenhuis. De nieuwste locatie van het horecaconcept in het net geopende Rijnstate Elst in Elst is in meerdere opzichten bijzonder. Ook voor de ondernemer zelf, want voor John Macleane, die twee Jumbo’s runt in het Gelderse plaatsje is het zijn eerste foodservicebedrijf.

Lees bericht


Bakkerij ‘t Kraayennest Top Bakker van het jaar 2023

Verkiezing - Bakkerij ‘t Kraayennest uit Nijmegen is verkozen tot Top Bakker van het jaar 2023. Dit werd woensdag bekend gemaakt op het Bakkersfestijn. Elk jaar reikt Top Bakkers de wisseltrofee uit aan de bakker die het beste scoort op twaalf verschillende onderdelen. Bakkerij ‘t Kraayennest heeft de hoogste score behaald en mag zich een jaar lang Top Bakker van het...

Lees bericht


Bakker Bart Ede opent met vernieuwend format

Formulenieuws – Anderhalf jaar na een grootscheepse verbouwing, heeft Bakker Bart-ondernemer Ronald van Kolthoorn zijn filiaal aan de Grotestraat  in Ede opnieuw verbouwd en aangepast. Belangrijke reden voor de verbouwing was het plaatsen van een extra keukenblok en het bijplaatsen van meer orderkiosken voor een snellere doorstroming in de bakkerij. Dinsdag opende de verbouwde winkel.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid