‘Wellicht geen belasting op gratis verstrekte gezonde bedrijfslunch’
_1080_1080_90.jpg)
Belasting – Het verstrekken van een gratis gezonde lunch aan medewerkers valt onder de gerichte (belasting)vrijstelling voor arbovoorzieningen. Althans dat is het advies van Advocaat-generaal (AG) Pauwels aan de Hoge Raad. Als de raad het advies overneemt is er geen belasting schuldig over de gratis verstrekte maaltijden.
Eerder waren de rechtbank en het gerechtshof wel van mening dat een werkgever, die tussen 2017 en 2018 kosteloos gezonde lunchmaaltijden aan haar werknemers ter beschikking had gesteld, wel loonbelasting zou moeten betalen omdat het loon in natura betreft. Vrijstelling geldt namelijk uitsluitend voor voorzieningen die rechtstreeks voortvloeien uit het arbeidsomstandighedenbeleid (arbobeleid) dat een werkgever voert op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet).
Eerder gaven de rechtbank als het gerechtshof aan dat hiervan geen sprake was. De betreffende werkgever ging hierop in cassatie. De Advokaat-Gereraal volgt als onafhankelijk adviseur van de Hoge Raad de belanghebbende werkgever in dit standpunt. ‘De verstrekking van gezonde lunchmaaltijden valt volgens hem onder de vrijstelling omdat die verstrekking onderdeel is van haar arbobeleid,’ aldus de AG in een motivatie. De Arbowet verplicht werkgevers tot ziekteverzuimpreventiebeleid, en onderdeel daarvan kan zijn gezondheidsbeleid, waarvan weer onderdeel kan zijn de gratis verstrekking van gezonde lunchmaaltijden. De AG adviseert de Hoge Raad dan ook om het cassatieberoep van de belanghebbende gegrond te verklaren.
De uitspraak van de Hoge Raad is voorlopig bepaald op 17 november 2023.
Bron: Hoge Raad/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
KHN wil volledige compensatie coronaschade horecaondernemers
Rechtbank - Woensdag diende de zitting in de bodemprocedure die Koninklijke Horeca Nederland (KHN) namens acht individuele horecaondernemers tegen de Staat heeft aangespannen. Zij vorderen volledige compensatie van het door hen onevenredig geleden nadeel als gevolg van de coronamaatregelen.
Lees berichtPer 1 april 2020 handhaving rookruimten cafés
Rookruimten – Gesprekken tussen KHN en staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS hebben er toe geleid dat de handhaving van het verbod op rookruimten bij cafés pas per 1 april 2020 wordt doorgevoerd. Horecaondernemers hebben op die manier meer tijd om zich in te stellen op de nieuwe situatie. KHN-voorzitter Robèr Willemsen vindt het nog steeds zuur dat de rookruimten dicht moeten,...
Lees berichtHoge Raad verbiedt definitief rookruimtes
Verbod – De Hoge raad heeft vrijdag bepaald dat de rookruimtes in restaurants, cafés en andere horecagelegenheden definitief zijn verboden. Dat betekent dat de huidige rookruimtes per direct moeten sluiten. De zaak was in 2016 aangespannen door Clean Air Nederland (CAN) en gaat in tegen de plannen van het huidige kabinet. Eerder was in hoger beroep al een negatieve beslissing gevallen,...
Lees berichtKHN: ‘Verbod rookruimtes is klap in het gezicht horecaondernemers’
Uitspraak - KHN-voorman Robèr Willemsen vindt het verbod van de rookruimtes, zoals dat vandaag door de Hoge Raad is bepaald, een klap in het gezicht van horecaondernemers die fors hebben geïnvesteerd in aparte rookruimtes. “Het valt ook moeilijk te rijmen met de afspraken die we met staatssecretaris Blokhuis van VWS hebben gemaakt in het Preventieakkoord.” Volgens tellingen van...
Lees berichtGezondere lunch door verleidelijke inrichting bedrijfsrestaurant’
Catering - "Je kunt een bedrijfsrestaurant zó inrichten dat het werknemers verleidt om gezonder te gaan eten”, concludeert VU-gezondheidswetenschapper Liesbeth Velema na een uitgebreid onderzoek in dertig bedrijfsrestaurants. In samenwerking met Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties) en een aantal cateraars heeft zij restaurants gezonder ingericht en vervolgens gedurende drie maanden het effect op aankoopgedrag onderzocht. Door het ontwikkelen van het gezonde...
Lees berichtAanbod gezonde lunch in attractieparken schiet tekort
Leisure - Attractieparken en dierentuinen kunnen en moeten veel meer doen om hun gasten gezond eten en drinken aan te bieden. Gezonde keuzes zijn beperkt beschikbaar en vaak nauwelijks te vinden tussen het overdadige aanbod van ongezonde lekkernijen. Dit stelt adviesbureau Schuttelaar & Partners na onderzoek onder 31 attractieparken en dierentuinen in Nederland. Volgens het onderzoek komen met name kinderen er tijdens...
Lees bericht