‘Wetgeving staat verwaarden reststromen vaak in de weg’


Politiek – Om voedselverspilling te kunnen halveren voor 2030, moet – Europese - wetgeving veranderen. De Nederlandse Stichting Samen Tegen Voedselverspilling doet daarom de oproep om de spelregels rondom reststromen te veranderen, zodat het verwaarden van die reststromen eenvoudiger wordt.

De stichting doet de oproep in aanloop, tijdens een internationale bijeenkomst vandaag vanuit Wageningen, naar de voedseltop van de Verenigde Naties in 2021, de UN Food Systems Summit 2021. Om voor 2030 voedselverspilling te halveren is ook een ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties.

De Nederlandse stichting Samen Tegen Voedselverspilling heeft een lijst opgesteld van 10 spelregels, doie moeten veranderen om voedsel binnen de keten te houden. De regels leveren een bijdrage aan een circulair voedselsysteem, waarin alle grondstoffen zo nuttig mogelijk worden gebruikt. De stichting heeft de spelregel geselecteerd in samenwerking met Wageningen University & Research. Zo moet het mogelijk worden om, op een veilige manier voor mens en dier, keukenafval met daarin (sporen van) dierlijke producten te gebruiken in diervoeder. Bij aanpassing van deze Europese wetgeving kunnen in de EU miljarden extra kilo’s reststromen nuttig worden hergebruikt. Een andere verandering waar de stichting voor pleit, is de inzet van slimme technologie waardoor minder producten in de keten worden afgekeurd.

Wereldvoorbeeld

Samen Tegen Voedselverspilling vraagt nu ook internationale aandacht voor de verandering van de spelregels. Toine Timmermans, directeur van de stichting:“In Nederland werken bedrijfsleven, overheid en onderzoek al langer samen aan één agenda. Met deze publiek-private samenwerking willen we wereldvoorbeeld zijn. Niet alleen keten en consument moeten veranderen, maar ook beleidsmakers moeten de stap zetten naar een duurzamer voedselsysteem, waarin waardevolle grondstoffen structureel beter benut worden”.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsBouw Upfield Food Science Center gestart

Bouw – De bouw van het nieuwe Upfield Food Science Centre is gestart. De producent van plantaardige margarines, spreads en kaas bouwt in Wageningen een ultramodern onderzoekscentrum. Onlangs werd de eerste paal geslagen.

Lees bericht

Impact Magic Box van Too Good To Go is groot

Voedselverspilling – Onderzoek van de Wageningse universiteit toont aan dat 90% van de producten in de Magic Box van Too Good To Go ook daadwerkelijk worden geconsumeerd. Hiermee is duidelijk dat de app tegen voedselverspilling bijdraagt aan het tegengaan van het onnodig weggooien van voedselproducten. Met de app Too Good To Go kunnen consumenten bij winkeliers een Magic Box kopen met voedingsmiddelen...

Lees bericht

Vleesverbruik in Nederland blijft stabiel

Onderzoek - Het vleesverbruik in Nederland was in 2017 even hoog als in 2016. Dit blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier. Gemiddeld verbruiken Nederlanders jaarlijks ruim 76 kilo vlees per persoon; bijna 50 procent meer dan het Voedingscentrum aanraadt. Wakker Dier noemt de uitkomst ‘verrassend’. “Mensen zeggen minder vlees te eten. Maar we zien dit niet terug in...

Lees bericht
© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid