Willekeur gemeenten bij alcoholverkoop door horeca tijdens lockdown


Onderzoek – Er is sprake van een enorme willekeur bij gemeenten over de regels bij alcoholverkoop tijdens de lockdown bij to go en bezorging. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) naar de wijze waarop gemeenten met de regels omgaan. Volgens de stichting is er geen touw aan vast te knopen.

Het onderzoek is gebaseerd op antwoorden van 138 gemeenten. 44% van de gemeenten staat tijdens de lockdown toe dat horecabedrijven alcoholhoudende dranken verkopen voor consumptie elders. Dat kan zijn voor to go of voor bezorging aan huis. Maar regelgeving en handhaving is sterk onderhevig aan willekeur.  In de ene gemeente mag alles en is er geen handhaving, in de andere gemeente mag niets en wordt streng gecontroleerd.

Geen duidelijk kader

Deels komt dat omdat de Drank- en Horecawet vanuit de rijksoverheid geen duidelijke kaders biedt. Dat zorgt er voor dat provincies, gemeenten én veiligheidsregio’s de regels op hun eigen manier handhaven en toestaan. Ook blijkt er onduidelijkheid te zijn over al dan niet verplichte aanwezigheid zijn van een medewerker met sociale hygiëne, ook al wordt er in die horecazaak tijdens de lockdown geen alcohol verkocht. De situatie zorgt er voor dat boa’s naar eigen inzicht de wet toe passen.

Gedoogregeling

Ricardo Eshuis, directeur SVH over de resultaten: “In de gemeenten die alcoholverkoop toestaan, is er sprake van een gedoogregeling, namelijk dat deze verkoop alleen gepaard mag gaan in combinatie met de verkoop van bereide etenswaren. Losse verkoop is niet toegestaan.” Dat het verschil binnen een paar kilometer groot is, blijkt in Zuid-Holland uit het contrast tussen twee buurgemeenten: een gedoogbeleid tijdens de lockdown versus een absoluut verbod op verkoop van iets anders dan bereide gerechten voor to go of bezorging.

Handhaving

Als gemeenten de alcoholverkoop voor to go of bezorging niet toestaan, moet vanuit wetgeving gehandhaafd worden. Op de vraag hoe de handhaving is geregeld, geeft ruim 33% van de ondervraagde gemeenten aan hier niet op te handhaven. Ook al is bekend dat het gebeurt, dan accepteren deze gemeenten dit, zolang de regel van verkoop na 20.00 uur niet wordt overtreden. Het is dan een coulanceregeling om het ondernemers niet nog moeilijker te maken.

Bijna tweederde van de gemeenten die de wet heel strikt toepassen, treedt wel handhavend op tegen bedrijven die alcohol bij bereide maaltijden verkopen. Daarbij geldt dan dat bedrijven eerst een waarschuwing krijgen. Bij herhaling legt de gemeente een boete op.

Sterke drank

Wat verder naar voren is gekomen uit het onderzoek, is dat ook verkoop van sterke drank wordt gedoogd. In ongeveer 30% van de gemeenten waar alcoholverkoop tijdens de lockdown wordt gedoogd, wordt verkoop van sterke drank voor to go en bezorgen toegestaan. 70% wil dit in geen geval en ziet erop toe dat dit niet gebeurt.

Bron: SVH/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

’T Noorden wint verkiezing Leukste horecateam van Nederland

Verkiezing – Restaurant ’T Noorden in Aalten heeft de verkiezing gewonnen van het Leukste horecateam van Nederland 2021. De verkiezing is een onderdeel van de Week van de horeca die plaats had tussen 20 en 25 september.  Het horecateam van ’T Noorden werd gekozen uit tientallen inzendingen.

Lees bericht


Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca schuift door naar 2022

Wedstrijd - De jaarlijkse wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca en Beste Leermeester Horeca, georganiseerd door Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), schuift door naar 2022 vanwege de impact van de coronacrisis op de horeca en het horecaonderwijs. Dat heeft de wedstrijdcommissie besloten. Ook vorig jaar werd de wedstrijd verplaatst.

Lees bericht


SVH start wervingscampagne voor horecamedewerkers

Campagne - Nu de terrassen weer open mogen is het tijd om er met positieve energie tegenaan te gaan. Daarom start Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH), het kenniscentrum voor de horeca, de landelijke wervingscampagne ‘Ga voor gaaf, ga voor de horeca’.

Lees bericht


Eerste Gespecialiseerd kok-diploma ‘nieuwe stijl’ uitgereikt

Uitreiking - In restaurant Da Vinci* in Maasbracht is door de SVH Meesters Margo Reuten (SVH Meesterkok) en Petro Kools (SVH Meestergastheer) het diploma SVH Gespecialiseerd kok uitgereikt aan Martijn van der Zwan, student van Kookstudio Thorn. Het is het eerste diploma SVH Gespecialiseerd kok ‘nieuwe stijl’ dat is uitgereikt.

Lees bericht

Nationale Horecadag in het teken van Trots op de Horeca

Nationale Horecadag - Onlangs publiceerde L1NDA haar grootschalig onderzoek waarin naar voren kwam dat het aantal werkenden in de horeca weer op het niveau is van voor corona. Weliswaar met grote verschillen in sectoren, maar de algemene tendens is positief. Is er reden tot voorzichtige positiviteit en optimisme? Als je het aan de organisatie van de Nationale Horecadag vraagt...

Lees bericht© 2021 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid