Willekeur gemeenten bij alcoholverkoop door horeca tijdens lockdown


Onderzoek – Er is sprake van een enorme willekeur bij gemeenten over de regels bij alcoholverkoop tijdens de lockdown bij to go en bezorging. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) naar de wijze waarop gemeenten met de regels omgaan. Volgens de stichting is er geen touw aan vast te knopen.

Het onderzoek is gebaseerd op antwoorden van 138 gemeenten. 44% van de gemeenten staat tijdens de lockdown toe dat horecabedrijven alcoholhoudende dranken verkopen voor consumptie elders. Dat kan zijn voor to go of voor bezorging aan huis. Maar regelgeving en handhaving is sterk onderhevig aan willekeur.  In de ene gemeente mag alles en is er geen handhaving, in de andere gemeente mag niets en wordt streng gecontroleerd.

Geen duidelijk kader

Deels komt dat omdat de Drank- en Horecawet vanuit de rijksoverheid geen duidelijke kaders biedt. Dat zorgt er voor dat provincies, gemeenten én veiligheidsregio’s de regels op hun eigen manier handhaven en toestaan. Ook blijkt er onduidelijkheid te zijn over al dan niet verplichte aanwezigheid zijn van een medewerker met sociale hygiëne, ook al wordt er in die horecazaak tijdens de lockdown geen alcohol verkocht. De situatie zorgt er voor dat boa’s naar eigen inzicht de wet toe passen.

Gedoogregeling

Ricardo Eshuis, directeur SVH over de resultaten: “In de gemeenten die alcoholverkoop toestaan, is er sprake van een gedoogregeling, namelijk dat deze verkoop alleen gepaard mag gaan in combinatie met de verkoop van bereide etenswaren. Losse verkoop is niet toegestaan.” Dat het verschil binnen een paar kilometer groot is, blijkt in Zuid-Holland uit het contrast tussen twee buurgemeenten: een gedoogbeleid tijdens de lockdown versus een absoluut verbod op verkoop van iets anders dan bereide gerechten voor to go of bezorging.

Handhaving

Als gemeenten de alcoholverkoop voor to go of bezorging niet toestaan, moet vanuit wetgeving gehandhaafd worden. Op de vraag hoe de handhaving is geregeld, geeft ruim 33% van de ondervraagde gemeenten aan hier niet op te handhaven. Ook al is bekend dat het gebeurt, dan accepteren deze gemeenten dit, zolang de regel van verkoop na 20.00 uur niet wordt overtreden. Het is dan een coulanceregeling om het ondernemers niet nog moeilijker te maken.

Bijna tweederde van de gemeenten die de wet heel strikt toepassen, treedt wel handhavend op tegen bedrijven die alcohol bij bereide maaltijden verkopen. Daarbij geldt dan dat bedrijven eerst een waarschuwing krijgen. Bij herhaling legt de gemeente een boete op.

Sterke drank

Wat verder naar voren is gekomen uit het onderzoek, is dat ook verkoop van sterke drank wordt gedoogd. In ongeveer 30% van de gemeenten waar alcoholverkoop tijdens de lockdown wordt gedoogd, wordt verkoop van sterke drank voor to go en bezorgen toegestaan. 70% wil dit in geen geval en ziet erop toe dat dit niet gebeurt.

Bron: SVH/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Twan Hakvoort tweede SVH Meesterhorecaondernemer

Geslaagd - Twan Hakvoort, eigenaar van hotel, restaurant grandcafé ’t Voorhuys in Emmeloord, is onlangs geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterhorecaondernemer. Hij is daarmee de tweede horecaondernemer in Nederland die deze titel heeft behaald, en de 300ste SVH Meester van Nederland.

Lees bericht


Flink en STIVA komen met Gedragscode voor Alcoholbezorging

Flitsbezorging - Flitsbezorger Flink en STIVA, de Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie, nemen het initiatief om te komen tot een Gedragscode voor Alcoholbezorging. Daarnaast gaan zij ervaringen op het gebied van de naleving van de leeftijdsgrens 18+ voor alcohol uitwisselen. De samenwerking tussen Flink en STIVA is de eerste tussen een bezorgbedrijf en de stichting.

Lees bericht


SVH en VANG Buitenshuis starten e-learning duurzame horeca

Opleiding - Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) en VANG Buitenshuis, een uitvoeringsorgaan van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gaan samen aan de slag voor een meer duurzame horeca. Beide partijen willen ondernemers met een e-learning voorbeelden en kennis aanreiken, zodat zij meer kunnen bijdragen aan het bereiken van een duurzame bedrijfsvoering en daarmee de klimaatdoelstellingen.

Lees bericht

De Werf Beste Leerbedrijf en Mark Benneker Beste Leermeester

Verkiezing - Restaurant De Werf uit Veere is uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023. Op de tweede plaats staat ’t Voorhuys in Emmeloord, gevolgd door De Hof in Renswoude. Mark Benneker van ’t Kruisselt in De Lutte kreeg de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023 uitgereikt.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid