Winnaars van de Gault&Millau Awards 2025


De winnaars van Gault&Millau; samen op het podium in Tivoli Vredenburg

Award-uitreiking – Tivoli Vredenburg in Utrecht vormde maandag opnieuw het decor voor de gidslancering en de bekendmaking van de Gault&Millau Awards. In aanwezigheid van de top van de Nederlandse restaurantwereld werden zij op het podium bekroond, in 18 categorieën zoals ‘Chef van het Jaar’, ‘Jonge Chef van het Jaar’ en ‘Ontdekking van het Jaar’.

Tijdens het evenement is ook de nieuwe Gault&Millau gids gelanceerd. Maar liefst 866 toonaangevende Nederlandse restaurants zijn dit jaar opgenomen in de lijst. Schokkender was wellicht de mededeling dat ruim 80 restaurants niet meer voorkomen in de lijst, vanwege sluiting om wat voor reden dan ook.

Gault&Millau Awards 2025

Tijdens de lancering werden de awards uitgereikt aan de jaarlijkse prijswinnaars. De 18 winnaars vormen een afspiegeling van de dynamiek van de Nederlandse horecabedrijven. De restaurants zijn allen op een eigen manier uniek.

Joris Bijdendijk mocht de award voor ‘Chef van het Jaar’ in ontvangst nemen. Hij werkt voor verschillende restaurants waaronder Rijks en Wils in Amsterdam. De award voor ‘Jonge Chef van het Jaar’ ging naar Marco Helsloot. Een talentvolle topchef die afgelopen jaar de taak had om het culinaire werk van een  topchef in te vullen in restaurant Merlet. ‘Gastvrouw van het Jaar’ is dit keer Mandy Overbeek van restaurant Joann uit Enschede geworden. Zij werd vooral gewaardeerd om haar bevlogen rol in het restaurant die ze meegeeft aan het bedieningsteam.

Lifetime Achievement Award

Bijzondere aandacht dit jaar voor Jonnie en Thérèse Boer van De Librije die de ‘Lifetime Achievement Award’ in ontvangst mochten nemen. Zij verdienen dit met hun uitzonderlijke staat van dienst in en met het beste restaurant uit de geschiedenis van de Nederlandse gastronomie.

Nieuwe Award

Een nieuwe award dit jaar is het ‘Mediterraan Restaurant van het Jaar’ die dan ook voor de eerste keer gaat naar een ware klassieker in de Nederlandse culinaire wereld. De prijs komt toe aan restaurant Toscanini in Amsterdam waar al sinds 1985 onvervalst authentiek, eenvoudig en smaakvol wordt gekookt. ‘Sommelier van het Jaar’ werd Tessa van de Wouw van restaurant Inter Scaldes en de ‘Best Dutch Chef Abroad’ werd dit jaar uitgereikt in Phuket, Thailand. Jim Ophorst kookt in restaurant PRU vanuit een open keuken met een adembenemend decor met lokale producten en laat de internationale gasten genieten van zijn kookkunsten met Thaise invloeden.

De restaurantgids

Gault&Millau is dé restaurantgids voor de Nederlandse gastronomie. Maar liefst 866 restaurants prijken dit jaar op de lijst. De selectie omvat 111 nieuwkomers en 99 restaurants met een stijgende score. Ze worden beoordeeld op basis van 20 punten. In de gedrukte gids zijn 70 restaurants opgenomen die een score hebben van 16 punten of meer. Dit jaar is restaurant Demain in Cadzand-Bad de hoogste nieuwkomer met 16|20 punten. In het restaurant van het Strandhotel verwelkomen chef Dani Hoefnagels en gastvrouw Romée Monkel van Demain hun gasten. Restaurant Lalou in Delft kreeg een speciale vermelding. Het restaurant van Mario Ridder was net niet goed genoeg voor de gids maar is wel de op één na hoogste nieuwe naam in de lijst.

Restaurants Saam, Basiliek, The White Room, Coulisse, De Harmonie en Flicka verdienen volgens Gault&Millau ook aandacht met een stijging naar 15,5|20 punten dit jaar. Deze restaurants zijn bezig met een succesvolle opmars. Net zoals De Nieuwe Winkel in Nijmegen met 17,5|20. Daarmee is het restaurant de snelste stijger.

De complete lijst is terug te vinden op de website van Gault&Millau.

Bron: Gault&Millau/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Visrestaurant Pesca in Nice geopend

Formulenieuws – Afgelopen wenkend is onder grote publieke belangstelling vanuit Nederland en Frankrijke de locatie van Pesca in Nice geopend. Het visrestaurant is gevestigd als rooftop-restaurant bovenop Hilton Double Tree direct naast het treinstation van Nice. Het restaurant heeft 130 zitplaatsen binnen en 60 buiten.

Lees bericht



‘s-Hertogenbosch is Nederlandse horecahoofdstad

Onderzoek  – Op basis van restaurantdichtheid, gastbeoordelingen en betaalbaarheid is ’s-Hertogenbosch Horeca Hoofdstad van Nederland. De Brabants stad heeft daarin de concurrentie van Maastricht en Leeuwarden in de rug. De Friese hoofdstad blijkt wel de meest voordelige stad te zijn.

Lees bericht

Low Food en SOL gaan samen kennis delen

Samenwerking - Low Food, een stichting die innovatie in de voedselketen stimuleert door chefs, wetenschappers en voedselproducenten samen te brengen, en Stichting Ontwikkelingsfonds Levensmiddelenindustrie (SOL) slaan de handen ineen en gaan meer culinaire innovaties gezamenlijk promoten. Beide partijen vinden dat de kennis van chefs te vaak binnen de keuken van het bedrijf blijft.

Lees bericht


Drie nieuwe jonge chefs benoemd tot New Chefs on the Block

Event – Tijdens de tiende jubileumeditie van New Chefs on the Block werden drie jonge culinaire talenten in het zonnetje gezet. De New Chefs zijn Gijs Kemmeren (restaurant Vannu), Peter Bogema (restaurant Sober) en Luca Carli (restaurant Reverie). Zij werden gekozen vanwege hun innovatieve aanpak, focus op duurzaamheid, innovatie en sterke culinaire visie.

Lees bericht




© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid