WUR en FarmersDirect Coffee ontwikkelen CO2-calculator voor koffieketen


V.l.n.r. Douwe van Dongera en Eduardo Sampaio (beiden agronoom van FarmersDirect Coffee) in gesprek met een Braziliaanse koffieboer

Duurzaamheid – Om de koffiemarkt transparanter en duurzamer te maken, ontwikkelt koffiebedrijf FarmersDirect Coffee in samenwerking met Wageningen University & Research (WUR) de eerste CO2-calculator ter wereld die de klimaatafdruk van de koffieketen specificeert.

De calculator combineert de CO2-impact voor elk onderdeel van de keten, waardoor inzichtelijk wordt hoe duurzaam de koffie is geproduceerd. Inkopers en consumenten kunnen hiermee bewuster voor een duurzame koffie kiezen. Beide partijen willen voor 2025 de CO2-impact volledig inzichtelijk hebben gemaakt. “Wat deze calculator uniek maakt is dat het heel specifiek de CO2-impact meet van individuele boeren of coöperaties, waar eerder alleen met indicaties van de hele sector werd gerekend,’ aldus Roland de Koning, CFO van FarmersDirect Coffee. “De calculator maakt alles in de koffieketen inzichtelijk, zoals of er sprake is geweest van ontbossing bij het verkrijgen van het land, welke pesticide en andere middelen er worden gebruikt in het productieproces, en welke reis de koffiebonen hebben afgelegd. Ook andere schakels in de keten worden inzichtelijk gemaakt, zoals de vervoerders, branders, en exporteurs.”

Via een QR-code op de verpakking van de koffie is straks onder meer te zien welke route de koffie heeft afgelegd en wat de CO2-voetafdruk van de koffieketen is.

Bron: WUR/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nieuwe WUR-methode haalt Rubisco-eiwit uit tomatenblad

Plantaardig - Wageningse onderzoekers zijn er als eerste ter wereld in geslaagd het hoogwaardige Rubisco-eiwit te winnen uit tomatenblad, een belangrijke reststroom in de glastuinbouw. Bij toepassing op grote schaal komen meer plantaardige eiwitten beschikbaar om de groeiende wereldbevolking duurzaam te voeden.

Lees berichtThema-attractie World Food Experience opent in 2023

Experience – Eind 2023 gaat de World Food Center Experience open. Bezoekers van dit eerste thema-attractiecentrum kunnen vanaf dat moment met al hun zintuigen voedsel gaan beleven. In de Experience ontdekken bezoekers de complete wereld achter hun eten op een leuke en leerzame manier.

Lees bericht

Ciarán Forde benoemd tot hoogleraar ‘Sensory Science’

Benoeming - Het College van Bestuur van Wageningen University & Research (WUR) heeft Ciarán Forde benoemd tot nieuwe hoogleraar en leerstoelhouder van de leerstoelgroep Sensory Science and Eating Behaviour van Wageningen University & Research, een van de vijf leerstoelgroepen van de afdeling Humane Voeding en Gezondheid.

Lees bericht


Albron neemt Coffeecompany over van JDE Peet’s

Overname - Albron wil per 1 juli 2021 de keten Coffeecompany overnemen van JDE Peet’s en daarmee de eigen positie op high traffic-locaties versterken. De overname is onderdeel van een bredere ambitie om verder te groeien als foodservice-organisatie die richting geeft aan de markt, aldus Albron vandaag in een toelichting.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid