Zonnebloemolie soms vervangen door plantaardige oliën

Grondstoffen - De beschikbaarheid van zonnebloemolie op de wereldmarkt heeft consequenties voor de productie van talloze producten. Sommige bedrijven moeten als gevolg van de beschikbaarheid overschakelen naar plantaardige oliën.
Zonnebloemolie wordt in veel producten verwerkt, zoals bijvoorbeeld in koekjes, vleesvervangers, sauzen en chips. Voor deze producten zijn vervangende plantaardige oliën beschikbaar. Vanaf begin april zijn de eerste producten verkrijgbaar waar andere plantaardige oliën dan zonnebloemolie in zijn verwerkt. Fabrikanten informeren de consumenten daarover. Allergenen zullen altijd op het product worden vermeld.
Productdeclaratie
Het gebruik van andere plantaardige oliën als ingrediënt van een bepaald product, kan tot gevolg hebben dat het etiket of de ingrediëntendeclaratie niet meer overeen komt met de samenstelling van het product. De NVWA heeft aangegeven begrip te hebben voor de uitzonderlijke situatie en staat toe dat de informatie op de verpakking tijdelijk niet overeen kan komen met de samenstelling van het product. In andere Europese landen zijn er soortgelijke regelingen. De klant in de supermarkt zal door communicatie op de winkelvloer en via websites van supermarkten en fabrikanten worden geïnformeerd over de uitzonderlijke situatie.
Tijdelijk
Uiteraard streven alle partijen ernaar dat de producten zo snel mogelijk weer op de oorspronkelijke wijze geproduceerd kunnen worden. De aanvoer van zonnebloemolie is echter afhankelijk van veel factoren. Op dit moment is het, volgens de fabrikantenvereniging FNLI en de ketenorganisatie MVO, nog niet te voorspellen wanneer de situatie weer normaliseert.
Bron: FNLI/MVO/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes
Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...
Lees berichtFNLI wil duidelijkheid kabinet over invoering Nutri-Score
Actie – De belangenorganisatie voor de levensmiddelenindustrie, de FNLI, wil dat haar leden zo snel mogelijk over kunnen gaan tot het gebruik van het logo en roept de overheid daarom op om snel met een concrete en definitieve introductiedatum te komen.
Lees berichtNederlander Dirk Jacobs benoemd tot DG FoodDrinkEurope
Benoeming - De Nederlander Dirk Jacobs is vanaf 1 januari 2022 de nieuwe Directeur-Generaal van FoodDrinkEurope, de koepelorganisatie van de Europese voedingsindustrie. De sector is de grootste maaksector van de Europese Unie (EU) en is gevestigd in Brussel.
Lees bericht‘Sportclubs kunnen geld verdienen met vet inzamelen’
Inzamelen – Het wordt voor de consument nog gemakkelijker gemaakt om frituurvet in te leveren, maar nog belangrijker is dat elk bedrijf gemakkelijk inzamelpunt kan worden. Sportverenigingen, scholen en kinderboerderijen kunnen hierdoor extra inkomsten genereren.
Lees berichtOndanks corona meer aandacht voor verduurzaming
Rapport - In de voedingsmiddelensector laten 105 bedrijven hun vorderingen zien op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de vorige periode, blijkt uit de jaarrapportage 2019 - 2020 van het Convenant Voedingsmiddelen. Ondanks de coronacrisis hebben meer bedrijven er werk van gemaakt om risico’s in hun ketens te identificeren en aan te...
Lees berichtFNLI-monitor: ‘COVID-19 forse klap voor out of home-leveranciers’
Analyse – De jaarlijkse ‘Monitor Levensmiddelenindustrie’ van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) laat een onverminderd groot belang zien van de sector voor de economie van Nederland. Maar dat is 2019. Het jaar 2020 geeft een heel ander beeld. Vooral leveranciers in de out-of-homemarkt krijgen forse klappen.
Lees bericht