Zonnebloemolie soms vervangen door plantaardige oliën


Vegan burgers zijn vaak met zonnebloemolie bereid, maar dat zou tijdelijk kunnen veranderen door plantaardige olie te gebruiken

Grondstoffen - De beschikbaarheid van zonnebloemolie op de wereldmarkt heeft consequenties voor de productie van talloze producten. Sommige bedrijven moeten als gevolg van de beschikbaarheid overschakelen naar plantaardige oliën.

Zonnebloemolie wordt in veel producten verwerkt, zoals bijvoorbeeld in koekjes, vleesvervangers, sauzen en chips. Voor deze producten zijn vervangende plantaardige oliën beschikbaar. Vanaf begin april zijn de eerste producten verkrijgbaar waar andere plantaardige oliën dan zonnebloemolie in zijn verwerkt. Fabrikanten informeren de consumenten daarover. Allergenen zullen altijd op het product worden vermeld.

Productdeclaratie

Het gebruik van andere plantaardige oliën als ingrediënt van een bepaald product, kan tot gevolg hebben dat het etiket of de ingrediëntendeclaratie niet meer overeen komt met de samenstelling van het product. De NVWA heeft aangegeven begrip te hebben voor de uitzonderlijke situatie en staat toe dat de informatie op de verpakking tijdelijk niet overeen kan komen met de samenstelling van het product. In andere Europese landen zijn er soortgelijke regelingen. De klant in de supermarkt zal door communicatie op de winkelvloer en via websites van supermarkten en fabrikanten worden geïnformeerd over de uitzonderlijke situatie.

Tijdelijk

Uiteraard streven alle partijen ernaar dat de producten zo snel mogelijk weer op de oorspronkelijke wijze geproduceerd kunnen worden. De aanvoer van zonnebloemolie is echter afhankelijk van veel factoren. Op dit moment is het, volgens de fabrikantenvereniging FNLI en de ketenorganisatie MVO, nog niet te voorspellen wanneer de situatie weer normaliseert.

Bron: FNLI/MVO/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

GS1 maakt zich op voor statiegeld op blikjes

Inzameling - Vanaf 31 december 2022 gaan consumenten statiegeld betalen voor metalen drankverpakkingen met een inhoud van drie liter of minder. Het doel van de maatregel is het inzamelen en recyclen van de twee miljard blikjes, waarvan op dit moment een groot deel in de natuur belandt. GS1 treft de voorbereidingen om ervoor te zorgen dat data over de blikjes kan worden...

Lees berichtNederlander Dirk Jacobs benoemd tot DG FoodDrinkEurope

Benoeming - De Nederlander Dirk  Jacobs is vanaf 1 januari  2022 de nieuwe Directeur-Generaal van FoodDrinkEurope, de koepelorganisatie van de Europese voedingsindustrie. De sector is de grootste maaksector van de Europese Unie  (EU) en is gevestigd in Brussel.

Lees berichtOndanks corona meer aandacht voor verduurzaming

Rapport - In de voedingsmiddelensector laten 105 bedrijven hun vorderingen zien op het gebied van internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van de vorige periode, blijkt uit de jaarrapportage 2019 - 2020 van het Convenant Voedingsmiddelen. Ondanks de coronacrisis hebben meer bedrijven er werk van gemaakt om risico’s in hun ketens te identificeren en aan te...

Lees bericht

FNLI-monitor: ‘COVID-19 forse klap voor out of home-leveranciers’

Analyse – De jaarlijkse ‘Monitor Levensmiddelenindustrie’ van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) laat een onverminderd groot belang zien van de sector voor de economie van Nederland. Maar dat is 2019. Het jaar 2020 geeft een heel ander beeld. Vooral leveranciers in de out-of-homemarkt krijgen forse klappen.

Lees bericht© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid