ZuidOostZorg eerste Dutch Cuisine zorginstelling


Zorg - ZuidOostZorg is de eerste zorginstelling in Nederland die zich aansluit bij Dutch Cuisine. ZuidOostZorg werkt al enkele jaren volgens de principes van Dutch Cuisine.

Belangrijk doel van de organisatie is dat cliënten iedere dag lekker, gezond en vers eten. En dat is ook waar Dutch Cuisine voor staat. Net als bij zorginstelling ZuidOostZorg staat bij Dutch Cuisine lekker, gezond en verantwoord eten voorop. Waar ook duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

ZuidOostZorg bereidt dagelijks 650 compleet verse maaltijden en 250 maaltijdboxen voor cliënten in haar centrale keuken. Jildou Smits-Vollema, programmamanager Voeding, was voorheen chef-kok bij ZuidOostZorg en is nu verantwoordelijk voor de Business Unit Voeding. Hier vallen de centrale keuken, een achttal restaurants en een versmarkt onder. Op verschillende locaties van ZuidOostZorg zijn restaurants te vinden die werken volgens de principes van de Dutch Cuisine. Zo wordt bijvoorbeeld in Restaurant Bysûnder in Neibertilla (Drachten) iedere dag à la carte vers gekookt voor gasten uit de omgeving.

Vers en gezond

Sinds 2012 werkt ZuidOostZorg vanuit haar nieuwe visie op koken. Toen nog helemaal gebaseerd op de Nieuwe Nederlandse Keuken, het gedachtegoed van Albert Kooij, SVH Meesterkok en bestuurslid Dutch Cuisine. Kooij heeft ZuidOostZorg begeleid in deze transitie naar wat nu de Dutch Cuisine is. Smits-Vollema: We willen dat cliënten van een gewone, goede, gezonde en verse maaltijd kunnen genieten. Sinds 2012 werken we volgens de visie van de Nieuwe Nederlandse Keuken. Sindsdien koken we niet meer uit pakjes, maar vers en met producten van diverse versleveranciers uit Friesland. Daarbij houden we natuurlijk rekening met de seizoenen en de regio waarin producten groeien. Vanuit ZuidOostZorg heb ik de stap genomen om ons nu ook aan te sluiten bij Dutch Cuisine. Een mooie vervolgstap voor hoe wij binnen onze organisatie denken en werken met voeding.”

Hogere voedingskostprijs

ZuidOostZorg kiest bewust voor een hogere voedingskostprijs. Smits-Vollema: “Deze manier van koken is iets duurder dan koken uit pakjes en zakjes of voorbereide maaltijden die twee weken goed blijven. Maar wij gunnen elke schakel in de voedselketen een eerlijke en redelijke prijs, iedereen moet er fatsoenlijk aan kunnen verdienen. Wij doen dat in goed overleg met onze versleveranciers, die in de regio Friesland zitten. Droge kruidenierswaren betrekken we van een groothandel. We zijn nog niet zover dat we in een echte korte keten werken, dat heeft te maken met leveringsgarantie en beschikbaarheid van producten. Maar we werken er wel aan”.

Bron: Dutch Cuisine/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Appèl Catering kiest voor korte keten-initiatief ‘Mijn Melk’

Catering - Appèl Catering in Den Bosch neemt als eerste landelijke cateraar Mijn Melk op in haar assortiment. De melk die vanaf de zuivelboerderij binnen 24 uur in een fles zit, wordt via een korte logistieke keten direct van de boerderij aan het bedrijfsrestaurant geleverd. TU Eindhoven en de Fontys Hogeschool in Eindhoven zijn de eerste onderwijslocaties waar vanaf begin...

Lees bericht


Prijs kopje koffie in 10 jaar tijd met 40% gestegen

Koffie – De gemiddelde prijs van een kopje koffie buiten de deur is € 2,62. Dit is een stijging van 40% in 10 jaar. In 2012 betaalden consumenten gemiddeld nog € 1,87 voor een kop koffie in de horeca. Dit blijkt uit een analyse van beslist.nl naar de Nederlandse koffieprijzen.

Lees bericht

Bierbrouwer Grolsch produceert groen gas uit afvalwater

Duurzaamheid - Bierbrouwer Grolsch heeft met succes het eerste groen gas geproduceerd uit eigen afvalwater. Op het terrein van de brouwerij is een groen gasinstallatie geplaatst die jaarlijks 1 miljoen Nm3 groen gas uit biogas gaat produceren. Dit komt overeen met het gasverbruik van ongeveer 700 Twentse huishoudens.

Lees bericht

Compass Group hospitalitypartner Floriade Expo 2022

Eventcatering – Compass Group is de culinaire partner van de Floriade Expo 2022, die vanaf 14 april tot en met 9 oktober in Almere wordt gehouden. De cateraar gaat op de wereldtuinbouwtentoonstelling meerdere restaurants exploiteren en de banqueting verzorgen.

Lees bericht


Week Zonder Vlees voegt in 2022 ‘& Zuivel’ toe

Campagne - De jaarlijks terugkerende campagne ‘De Nationale Week Zonder Vlees’ vraagt deze editie ook aandacht voor de impact van zuivel op het klimaat. Met de toevoeging ‘& Zuivel’ worden de deelnemers ook uitgedaagd om niet alleen het vlees een week te laten staan maar ook zuivel.

Lees bericht
© 2022 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid