Omzet horeca plust in tweede kwartaal met 4,5%


Eet- en drinkgelegenheden stegen zowel in omzet als in volume in het tweede kwartaal ten opzichte van vorig kwartaal

Marktcijfers - De omzet in de horeca groeide in het tweede kwartaal van 2023 met 4,5 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook het volume, de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet, nam toe met ruim 3 procent, laat het CBS weten. De omzet van eet- en drinkgelegenheden steeg met 4,1 procent.

De seizoengecorrigeerde omzet van logiesverstrekkers, waaronder hotels en vakantieparken, steeg in het tweede kwartaal van 2023 met 5,5 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Hotels hebben groeide met 6,7 procent het hardst van alle horecasectoren. De eet- en drinkgelegenheden hebben, voor seizoen gecorrigeerd, in het tweede kwartaal 4,1 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. De omzet van de kantines en catering steeg met 6,6 procent. De cafés en de restaurants hebben respectievelijk 6,2 en 5,0 procent meer omgezet. Het volume van eet- en drinkgelegenheden nam met 2,4 procent toe. Alleen de omzet bij fastfoodrestaurants daalde met 0,3 procent.

Fors hoger

In het tweede kwartaal van 2023 was de omzet van de horeca 10,9 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal van 2022. Vanaf het tweede kwartaal van 2021 lag de omzet van de horeca elk kwartaal (fors) hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De omzet van kantines en cateringbedrijven groeide met ruim 17 procent. Fastfoodrestaurants realiseerden een omzetstijging van 9,5 procent vergeleken met het tweede kwartaal van 2022. Bij restaurants was de omzet bijna 9 procent hoger dan een jaar eerder. Cafés zetten ruim 4 procent meer om dan een jaar eerder.

Ondernemersvertrouwen

Ondanks de positieve cijfers maken horecaondernemers zich wel zorgen. Het ondernemersvertrouwen van de horeca is aan het begin van het derde kwartaal van dit jaar gedaald naar -10,8. Horecaondernemers waren zowel negatiever over het economisch klimaat in de afgelopen drie maanden als over het economisch klimaat in de komende drie maanden. Dit is in lijn met andere sectoren.

Bron: CBS/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws




Sodexo streeft naar 33% plantaardig in 2025

Catering - In 2025 is minimaal 33% van de gerechten in Sodexo bedrijfsrestaurants volledig plantaardig. Dat laat de cateraar weten. Het is een van de kortetermijndoelen die onderdeel uitmaken van het internationale doel om in 2040 volledig klimaatneutraal te zijn.

Lees bericht

Grapedistrict opent flagshipstore in Amsterdam

Formulenieuws - Grapedistrict, de wijnwinkel die zich inzet voor kleine wijnboeren, opent 17 mei haar grootste winkel tot nu toe op de van Woustraat in Amsterdam. De Grapedistrict flagshipstore komt pal tegenover de plek waar ooit de eerste winkel werd geopend.

Lees bericht



Schiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon

Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid