Horeca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat
Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.
Het structurele personeelstekort in de horeca vraagt om een krachtig antwoord. KHN, FNV Horeca en CNV Vakmensen streven met de nieuwe cao naar een sterke en duurzame toekomst voor de horecabranche door minimumarbeidsvoorwaarden vast te stellen die de sector vooruithelpen.
Aantrekkelijk
De nieuwe Horeca-cao bevat belangrijke wijzigingen om de horeca als aantrekkelijke werkgever neer te zetten en met andere sectoren te kunnen concurreren op de arbeidsmarkt. Deze omvatten een nieuwe loontabel en loonontwikkeling, waarbij de koopkracht van horecamedewerkers wordt verbeterd, terwijl ook rekening wordt gehouden met de uitdagingen waarvoor de sector staat. Ook bevat de nieuwe Horeca-cao voor het eerst een minimumstagevergoeding, wordt er een ontwikkelingsplatform opgezet en blijft er aandacht voor een goede werk-privé balans. KHN-voorzitter Marijke Vuik: “Met de recente en aankomende aanpassingen door de overheid van het wettelijk minimumloon was het duidelijk dat aanpassingen noodzakelijk waren. Maar met deze cao maken we ook werk van goed werkgeverschap. We willen immers een sector waarin medewerkers zich kunnen ontwikkelen, kunnen doorgroeien en met hun salaris ook op een normale wijze in hun levensonderhoud kunnen voorzien. Deze cao geeft enerzijds werkgevers ruimte om te blijven ondernemen maar geeft werknemers tegelijkertijd groei- en loopbaanperspectief.”
Toekomstbestendig
Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Met het cao-akkoord en de afspraken hierin zetten we een belangrijke stap voorwaarts op het gebied van arbeidsvoorwaarden. Hierbij is het van cruciaal belang dat we met elkaar als sociale partners blijven werken aan een toekomstbestendige en aantrekkelijke sector waar het fijn is voor horecamedewerkers om in te (blijven) leren én werken.”
Bron: KHN/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Grapedistrict opent flagshipstore in Amsterdam
Formulenieuws - Grapedistrict, de wijnwinkel die zich inzet voor kleine wijnboeren, opent 17 mei haar grootste winkel tot nu toe op de van Woustraat in Amsterdam. De Grapedistrict flagshipstore komt pal tegenover de plek waar ooit de eerste winkel werd geopend.
Lees berichtHoreca Kassasysteem Mr. Winston wil internationaal groeien
Kassasystemen - Het Tilburgse bedrijf Mr. Winston heeft een investering van 600.000 euro opgehaald bij angel investors, waaronder Collin Crowdfund CEO Jeroen ter Huurne. Met het geld wil het in Nederland snelgroeiende horeca kassasysteem ook internationaal voet aan de grond krijgen.
Lees berichtSchiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon
Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.
Lees berichtCompass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees berichtBiertje in Europees restaurant het duurst in Noorwegen
Prijsvergelijking – Van alle Europese steden is de gemiddelde prijs van een biertje in Noorwegen het duurst. Portugal is het goedkoopst, maar voor wie echt voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten voor zijn biertje in een restaurant moet naar Noord-Macedonië.
Lees berichtCIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf
Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit. Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.
Lees bericht