Lunch wordt duurder door wegvallen subsidies


Bedrijfscatering - De lunch wordt naar verwachting fors duurder. Doordat de baas nu vaak nog meebetaalt aan de soep en de kroket zijn de prijzen kunstmatig laag, maar veel bedrijven denken momenteel nadrukkelijk na over het laten vervallen van deze subsidie. Dit zegt Jos van Straten van de Veneca (Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties) in een interview met de NOS. Gemiddeld heeft een werknemer 2,70 euro over voor de lunch. Kost het meer, dan bestaat volgens Van Straten de kans dat de werknemer gaat lunchwandelen en buiten de deur zijn belegde boterham koopt. “Als die subsidie wegvalt, en naar verwachting gaat dat gebeuren, wordt de lunch in het bedrijfsrestaurant nog duurder", zegt Van Straten. Zwaar Uit cijfers van marktonderzoeker Foodstep, waarover de NOS ook bericht, blijkt dat vorig jaar zo'n 54 procent van de werknemers in ons land terecht kon in een bedrijfskantine. In 2010 was dat nog 60 procent. Foodstep-onderzoeker Rien de Koning: "Dat betekent dat de afgelopen jaren één op de tien bedrijven zijn kantine voor het personeel heeft gesloten." Cateringbedrijven hebben het zwaar. Sinds het topjaar 2008 (totale omzet in de branche toen 1,23 miljard euro) is hun omzet met een kwart gedaald tot iets meer dan 900 miljoen euro in 2013. Volgens De Koning zitten de cateraars nog niet op hun dieptepunt. De werkloosheid stijgt immers nog steeds, nog altijd gaan er bedrijven failliet. “Zolang de baas de lunch subsidieert, blijkt de focus liggen op de kostprijs. De baas wil het vooral zo goedkoop mogelijk hebben. Als straks die steun wegvalt, kan de ommekeer komen. Dan komt bij de cateraars de wens van de werknemers centraal te staan. Die werknemer wil meer variatie, producten die (nog) lekkerder zijn. Dan kan het aantal gasten in het bedrijfsrestaurant misschien weer stijgen." Bron: NOS/FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Tags:

Gerelateerd nieuws



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid