‘Beter Eten Festival laat zien waar AH nu staat’


Marit van Egmond, CEO van Albert Heijn, tijdens de openingsbijeenkomst van het Beter Eten Festival

Festival – Albert Heijn organiseerde vrijdag 29 en zaterdag 30 april het eerste Beter Eten Festival in Expo Haarlemmermeer. Ruim 13.000 betalende bezoekers brachten een bezoek aan het festival. AH wilde met het event laten zien dat gezond eten nu al toegankelijker en beschikbaar is. CEO Marit van Egmond van AH daarover: “Maar om het eten echt gezond te maken hebben we nog een lange weg te gaan. We zitten nu op zo’n 10 procent van die weg”

Het boek ‘Samen op weg naar beter eten’, dat de topvrouw vorig jaar uitgebracht, vormde de directe aanleiding voor de organisatie van het festival. Alleen kon het niet samenvallen met het verschijnen van het boek vanwege de coronamaatregelen. Van Egmond wilde het festival omdat je niet alleen moet lezen over gezonde voeding, maar je het ook moeten kunnen zien, proeven en ervaren. En dat was op het festival volop mogelijk. Het event in het natuurlijk verlichte Libéma-expogebouw in Vijfhuizen had de opzet van een foodfestival. Overal waren de meest uiteenlopende hapjes en drankjes te proeven. Veel aandacht voor plantaardige voeding, maar ook frisdrankproducenten waren aanwezig en zelfs Ariel als wasmiddelenmerk. Want ook al was het thema beter eten, ook duurzaamheid in eten en drinken en andere producten kreeg aandacht op het festival. Zo bracht Coca-Cola op een ludieke manier duurzaamheid in beeld met een compacte recyclemachine.

Keurmerk

Maar het draaide vooral om eten en drinken. In verschillende zones op het eventterrein waren actuele thema’s uitgezet en kreeg de bezoeker een beeld van het gezonde aanbod dat al bij Albert Heijn beschikbaar is. Zoals de samenwerking met ruim 1000 boeren en telers, waarmee afspraken zijn gemaakt over de teelt en wijze van produceren, lange termijn afspraken over prijzen en condities, zodat de bedrijven blijvend kunnen investeren in nieuwe, duurzamere technieken. Die producten zijn voortaan in de winkels ook herkenbaar met een eigen keurmerk.

Uitdagingen

Maar ook op het gebeid van plantaardig en biologische producten werd er van alles verteld door AH-medewerkers tijdens de twee dagen. Daarnaast waren er diverse workshops. En voor de relaties van Albert Heijn was er op de eerste dag nog een mini-congres waar diverse sprekers van politieke en maatschappelijke organisaties optraden. Marit van Egmond zelf gaf tijdens een persoonlijke ontmoeting met een aantal mediapartijen, waaronder @FoodClicks, een toelichting op de reden waarom zij het persoonlijk zo belangrijk vindt dat het festival er is. Gezonde voeding en duurzaamheid zijn lastige onderwerpen binnen een supermarkt, waar niet alleen ook veel ongezonde producten worden verkocht, maar duurzaamheid staat soms ook op gespannen voet met efficiency en CO2- en stikstof-issues. Niet altijd is de meest diervriendelijke of natuurlijke weg, ook de meest milieuvriendelijke of is passend bij een bepaalde verkoopprijs. “We staan als retail voor enorme uitdagingen. We zitten net aan het einde van een moeilijke pandemieperiode, die ook er voor heeft gezorgd dat veel jongeren minder goed in hun vel zitten. We hebben de situatie in Oekraine dat wellicht leidt tot een hyperinflatie. Ruim een miljoen mensen zitten nu al onder de armoedegrens en met de stijgende prijzen, zal dat aantal snel toenemen,” aldus Van Egmond. De vraag is dan hoe kunnen we die mensen helpen en aansluiten bij doelstellingen als gezonde voeding? Dat gaat verder dan roepen: dit product is goedkoop, of dit product is gezond.”

Reis

Op de vraag of Albert Heijn niet meer kan doen om mensen te helpen bij hun gezonde keuze, was Van Egmond helder. “Je kunt altijd meer doen en we zetten stappen. We zitten nu op zo’n tien procent, dus we hebben nog 90 procent te gaan. Het festival vormt daarvoor de aftrap. Het laat zien waar we nu staan. Vanaf nu gaan we verder op die reis.”

Bron: @FoodClicks

De Streeckgenoten van Albert Heijn
Gezonde producten die nu al verkrijgbaar zijn bij AH samengebracht in de supermarkt van de toekomst
Coca-Cola liet zien hoe recycling van plastic flessen gaat
Zowel eten als drinken stonden centraal
De snackmuur met vegetarische snacks
Leveranciers in plantbased producten waren ruim vertegenwoordigd
Ruiken en proeven op het AH-festival
De expohal in Vijfhuizen

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Half-om-half gehakt bij AH voortaan ook met rund en kip

Duurzaamheid – Binnen twee weken komt Albert Heijn met gehakt, worstjes en hamburgers die bestaan uit vlees gemengd van kippenvlees en rundvlees. Die producten hebben niet alleen minder CO2-uitstoot, maar worden ook goedkoper aangeboden in de winkels. De supermarktketen maakte de innovatie bekend tijdens de presentatie van het zevende duurzaamheidsverslag.

Lees bericht


Sodexo en WNF zetten ‘aardig eten’ op de kaart

Catering - Vanaf  maandag, 15 april, gaan food & facilitair dienstverlener Sodexo en WWF-NL een samenwerking aan om Nederlandse werknemers duurzamer en gezonder te laten eten. Met deze samenwerking worden in ruim 100 bedrijfsrestaurants gerechten die minder impact hebben op natuurverlies en klimaatverandering onder de aandacht gebracht.

Lees bericht




AH geeft zakelijke klant 10% korting op plantaardig en biologisch

Formulenieuws- Albert Heijn biedt geeft alle zakelijke klanten voortaan standaard 10% korting op alle biologische en AH Terra-producten. Deze laatste is de volledig plantaardige lijn van het eigenmerk. Albert Heijn is de eerste supermarkt in Nederland met een standaardkorting op Bio en AH Terra voor zakelijke klanten.

Lees bericht

‘Kwart supermarktomzet tabak naar tankstations en tabakszaken’

Tankstations - In de eerste vier weken van het jaar is de verkoop van tabak hard gedaald bij de supermarkten, terwijl de tankstations en de tabaks- en gemakszaken de omzet fors zagen toenemen. Volgens cijfers van marktonderzoekbureau Circana lag de omzet bij supermarkten 25% lager. Opvallend want vooralsnog zijn alleen de eigen filialen van Albert Heijn gestopt met de verkoop van...

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid