CBL wil nieuw inzamelsysteem flesjes en blikjes


Inzamelen van plastic flesjes op Schiphol

Inzameling – Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van de supermarkten in Nederland, pleit voor het opzetten van een nieuw landelijk inzamelsysteem waarmee blikjes en andere verpakkingssoorten en producten in de toekomst kunnen worden ingezameld.

Een dergelijk nieuw systeem zou noodzakelijk zijn om volgende stap te kunnen zetten in de transitie naar een circulaire economie. De huidige inzameling bereikt inmiddels grenzen bij de supermarkten. Zo schrijft het CBL: ‘In de afgelopen maanden zijn de mogelijkheden onderzocht voor een ook op langere termijn houdbaar en werkbaar innamesysteem, met de realisatie voor inname van blik als korte termijn focus. Dit is noodzakelijk omdat de supermarkten – op dit moment de inzamelpunten voor drankverpakkingen waarvoor reeds statiegeld geldt – de groei van retourverpakkingen niet blijvend binnenshuis kunnen opvangen’.

Noodzaak

Een nieuw systeem is, volgens het CBL, noodzakelijk zodat er schone monostromen beschikbaar komen voor de flesjes en blikjes. Hierdoor kunnen de ingezamelde producten beter worden ingezet voor recycling en hergebruik. Supermarkten komen met het inzamelen straks van blikjes uit op een verdubbeling van het aantal innames aan drankverpakkingen. Met een aantal van 2 miljard leidt dit tot een acuut ruimteprobleem, volgens het CBL. Ook vreest de belangenbehartiger voor hygiëneproblemen bij de supermarkten.

Ruimtegebrek

Veel verkooppunten hoeven de verkochte plastic flesjes met statiegeld niet terug te nemen vanwege ruimtegebrek of hygiëneproblemen. Dat geldt onder meer voor de kleinere tankstations, cafetariabedrijven en sportkantines. Die verkooppunten mogen kiezen of zij inzamelen met terugbetaling van het statiegeld, of inzamelen voor een goed doel. Voor veel van de ingezamelde flesjes en straks blikjes geldt de supermarkt als belangrijkste innamepunt. Het voorstel voor een nieuw innamesysteem dat in de toekomst kan worden opgeschaald, zal worden aangeboden aan de staatssecretaris van I&W, zo laat het CBL weten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft...

Lees bericht



Al 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht

Vakcentrum: tabaksban supers in strijd met Europese Dienstenrichtlijn

Tabak - Het Vakcentrum heeft in een brief aan staatsecretaris van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) nogmaals bezwaar gemaakt tegen het voorgenomen verbod op verkoop van tabak in supermarkten. Het Vakcentrum verwijst daarbij naar het advies van de Raad van State waarin naar die Europese Dienstenrichtlijn verwezen wordt.

Lees bericht


Jumbo Supermarkten stopt met de vers vleespromoties

Supermarkten - Jumbo stopt als eerste supermarktketen met vleespromoties in al haar winkels en online in Nederland. Dit besluit draagt bij aan het streven om in 2030 60% van de verkochte eiwitten van plantaardige oorsprong te laten zijn en 40% van dierlijke ingrediënten. Het gaat om de vers vleespromoties , niet die van vleeswaren.

Lees bericht

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid