Colruyt oogst eerste Belgische mosselen uit eigen zeeboerderij
Buitenland - Anderhalf jaar na de start van de bouw van de eerste commerciële zeeboerderij, op zo’n 5 kilometer voor de Belgische kust, is Colruyt Group bezig met de oogst van de eerste Belgische mosselen van eigen kweek. De groep zal de komende maanden zo’n 10 à 15 ton hangcultuurmosselen bovenhalen en in de vier locaties van Cru aanbieden.
Intussen werkt de Colruyt groep verder aan de uitbouw van de innovatieve zeeboerderij Westdiep. Recent werden extra mosseltouwen geïnstalleerd, zodat er volgend jaar een grotere hoeveelheid mosselen geoogst kunnen worden. Daarnaast investeerde de groep in een eigen boot en trok het extra mensen aan. Zij zullen de opschaling van de zeeboerderij, die vandaag nog maar een kwart van de beschikbare ruimte inneemt – verder voltooien.
Hangcultuur
Met een gemiddelde consumptie van 2,2 kg mosselen per jaar staat de Belg in de top van dé mosseleter van Europa. In België was mosselproductie tot voor kort ondenkbaar ondanks het feit dat er in het Belgische deel van de Noordzee van nature mosselzaad aanwezig is en mosselen er kunnen groeien. Colruyt wilde daarin verandering brengen. Nu is het zover dat de eerste Belgische mosselen geoogst kunnen worden. “We zijn bijzonder fier dat we erin geslaagd zijn om Belgische mosselen aan te bieden aan de consument”, aldus Stefan Goethaert, de kersverse CEO bij Colruyt Group. “Door zelf de eerste commerciële zeeboerderij uit te bouwen, kunnen we ook hoge eisen stellen op het vlak van duurzaamheid. We maken zoveel mogelijk gebruik van lokaal geproduceerde en gerecycleerde materialen, en kiezen daarom ook voor hangcultuur”. Dat heeft tal van voordelen. De mossellijnen kunnen meebewegen met de soms ruwe zeestroming, ze doen dienst als schuilplaats voor vissen en ander zeeleven waardoor de biodiversiteit in en rond de kweekzone vergroot en bij het oogsten wordt de bodem niet beschadigd.
Bron: Colruyt/@FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Colruyt onderdeel Solucious neemt Belgische Valfrais over
Overname - Solucious, de foodservicespecialist van Colruyt Group, heeft het familiebedrijf Valfrais, gevestigd in Bastenaken, overgenomen. Volgens beide partijen vullen het assortiment, het klantenbestand en het werkgebied elkaar goed aan. Met overname van 100% van de aandelen zet Solucious in op verdere groei in foodservice.
Lees berichtBelgische Colruyt zet steeds meer in op innovatie
Buitenland - Colruyt Group zet steeds meer in op innovatie in de winkel. Afgelopen maand werd een nieuwe technologie getest die zorgt voor optimale schapinvulling, die meet hoeveel klanten er binnenkomen en hoe druk het is aan de kassa. Daarnaast loopt er een test bij de Belgische supermarktketen om de winkel schoon te laten maken door een robot. De initiatieven...
Lees berichtColruyt introduceert Spar For You gericht op B2B-klanten
Buitenland – De Belgische Colruyt Group introduceert ‘Spar For You’, een nieuw foodserviceconcept gericht op de B2B-klanten van de retailgroep. Het gaat om een 24/7 cateringconcept dat volgens de retailorganisatie past bij de tegenwoordige manier van consumeren binnen een bedrijf met uitdagingen, zoals flexibel werken, werken in shiften en de ‘on-the-go’ consumptie.
Lees bericht‘Eerste mosselsleep heeft veelbelovend vleespercentage’
Groothandel - Hein Robbers van Strandpaviljoen Oase in Domburg en visspecialisten SmitVis hebben de eerste mosselsleep gekeurd. De eerste lichting van vanochtend liet volgens de specialisten een veelbelovende kwaliteit en vleespercentage zien.
Lees berichtBelgische Colruyt gaat verse maaltijden bezorgen
Formulenieuws – De Belgische retailer Colruyt gaat verdere stappen zetten in foodservice en start met een zogenaamde ‘dark kitchen’. Onder de naam Rose Mary begint de discounter met een eigen maaltijdbezorgdienst. Het gaat om een test in het bezorgen van verse en gezonde maaltijden.
Lees berichtSlimme camera herkent 120 soorten fruit en groente bij Colruyt-kassa
Supermarkt – De Belgische supermarkt Colruyt heeft de primeur bij onze zuiderburen en test als eerste een camera die 120 soorten groente en fruit herkent bij de kassa, middels artificiële intelligentie (AI). In samenwerking met het bedrijf Robovision werd een slimme camera ontwikkeld en opgehangen boven een weegschaal die bepaalt om welk product het gaat. Het gaat om een test die...
Lees bericht