Getir moet supermarkt van gemeente Amsterdam sluiten


Getir neemt FreshDirect over van Ahold Delhaize USA, in Nederland werkt de boodschappenbezorgdienst samen met Gorillas

Flitsbezorging - Amsterdam wil dat Getir de tot supermarkt omgebouwde darkstore in de Eerste Jacob van Campenstraat toch sluit. De flitsbezorger bouwde de locatie in juli om in een zaak waar je als consument ook boodschappen kunt doen, om zodoende aan de gemeentelijke eisen te voldoen. Maar de gemeente blijft van mening dat de vestiging geen echte supermarkt is.

De gemeente is die mening toegedaan na eigen onderzoek. Om Getir nu te dwingen de deuren te sluiten heeft de gemeente de flitsbezorger een dwangsom opgelegd van 20.000 euro. Volgens de gemeente is de vestiging slechts voor een deel detailhandel, maar die functie is ‘ondergeschikt’ aan de hoofdactiviteit flitsbezorgen. Wethouder Reinier van Dantzig (Ruimtelijk Ordening) heeft via een woordvoerder laten weten de vestiging toch nog steeds vooral te zien als een darkstore voor flitsbezorging.

Getir krijgt eerst nog de kans om te reageren op het besluit van de gemeente en vervolgens kan de flitsbezorger nog naar de rechter stappen. Volgens Het Parool heeft Getir ook een dark store aan de Da Costakade in Oud-West omgebouwd tot een zogeheten supermarkt en ook concurrent Flink zou dat met enkele dark stores hebben gedaan.

Onrechtvaardig

Daarnaast heeft Getir nog een dark store aan de Rijnstraat (wijk Rivierenbuurt) en ook die moet van de gemeente sluiten. Deze moet op uiterlijk 17 november gesloten zijn. En ook dit kan Getir nog bij de rechter aanvechten. Getir heeft laten weten het besluit van de gemeente over die ‘dark store/supermarkt’ in De Pijp en over de dark store in de Rivierenbuurt beide ‘onrechtvaardig’ te vinden en vindt dat er met twee maten gemeten wordt. Andere detailhandel doet immers ook aan thuisbezorging, zo luidt het bezwaar van Getir.

Bron: FoodPersonality/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Half-om-half gehakt bij AH voortaan ook met rund en kip

Duurzaamheid – Binnen twee weken komt Albert Heijn met gehakt, worstjes en hamburgers die bestaan uit vlees gemengd van kippenvlees en rundvlees. Die producten hebben niet alleen minder CO2-uitstoot, maar worden ook goedkoper aangeboden in de winkels. De supermarktketen maakte de innovatie bekend tijdens de presentatie van het zevende duurzaamheidsverslag.

Lees bericht


REWE Duitsland opent eerste plantaardige supermarkt

Buitenland – Het gaat om een experiment, maar de REWE Group heeft onlangs in Berlijn een volledig plantaardige supermarkt geopend. De retailorganisatie wil  met de pilot 'Rewe voll pflanzlich' laten zien hoe gevarieerd en hoe groot het plantaardig aanbod is.

Lees bericht

Consumentenbestedingen stegen in 2023 met 6%

Analyse - De consumentenbestedingen in fast moving consumer goods (FMCG) en Tech & Durables (T&D) stegen in 2023 met 6 procent ten opzichte van 2022. Het markttotaal komt daarmee uit op 78,6 miljard euro in 2023. Dat blijkt uit de nieuwe NIQ Retail Spend Barometer, die de verkoopgegevens verzamelt van zowel NIQ als GfK. 

Lees bericht

‘Kwart supermarktomzet tabak naar tankstations en tabakszaken’

Tankstations - In de eerste vier weken van het jaar is de verkoop van tabak hard gedaald bij de supermarkten, terwijl de tankstations en de tabaks- en gemakszaken de omzet fors zagen toenemen. Volgens cijfers van marktonderzoekbureau Circana lag de omzet bij supermarkten 25% lager. Opvallend want vooralsnog zijn alleen de eigen filialen van Albert Heijn gestopt met de verkoop van...

Lees bericht






© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid