KHN pleit bij Tweede Kamer voor behoud lage btw-tarief logies


ING Research verwacht de komende jaren verdere groei in de hotelsector / Foto bij: Fletcher Hotels

Politiek - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) doet een dringende oproep aan de Tweede Kamer om het huidige btw-tarief voor logies te behouden. Volgens de belangenbehartiger van de horeca kan de hotelsector een verhoging van 9% naar 21% niet dragen.

Een amendement, ingediend door Pieter Omtzigt (NSC) en medeondertekend door Kamerleden Pieter Grinwis (ChristenUnie), Mahir Alkaya (SP), en Chris Stoffer (SGP), stelt voor het verlaagde tarief in de omzetbelasting per 1 juli 2024 te laten vervallen, waardoor het tarief stijgt van 9% naar 21%. Een verhoging van het btw-tarief van 12% zal de sector – die nog moet herstellen van COVID-19 - een nieuwe klap toebrengen die deze niet kan dragen, zo laat KHN weten

Onder druk

De hotelsector worstelt nog steeds met herstel na alle coronamaatregelen. Bovendien hebben hoteliers te maken gehad met arbeidstekorten, inflatie en stijgende energiekosten. Een abrupte btw-verhoging naar 21% zal de prijzen voor hotelovernachtingen met 12% doen stijgen, met aanzienlijk verminderde vraag tot gevolg. KHN doet dan ook een klemmend beroep op de Tweede Kamer om kritisch te kijken naar de gevolgen van een mogelijke verhoging.

Onwenselijke effecten

De btw-tarieven in omringende landen liggen aanzienlijk lager. Een btw-verhoging zal de concurrentiepositie van de Nederlandse hotelsector in het buitenland ook schaden, volgens KHN. Dat is nadelig voor Nederland als bestemming voor vakanties, vergaderingen en congressen. Wat ook gevolgen heeft voor andere sectoren waar hotelgasten hun geld uitgeven, zoals horeca, vervoer, luchtvaart, cultuur, musea, retail en meer. KHN-voorzitter Marijke Vuik: “Met de verkiezingen in aantocht zijn Kamerleden meer dan ooit bezig met de toekomst van Nederland. Echter, geld ophalen op een manier die de hotelsector ernstig onder druk zet en uiteindelijk door de consument moet worden betaald, is onwenselijk en onverstandig. Er is niet voldoende gekeken naar de effecten voor de gastvrijheidssector. We doen een beroep op de Tweede Kamer om hun zorgplicht te vervullen en het huidige tarief te behouden.”

Bron: KHN/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Strandpaviljoen Woest 17 Beste Paviljoen van 2024

Verkiezingen – Deze week werden in Zeeland de jaarlijkse prijzen voor het Beste Paviljoen van Nederland en de Schoonste Stranden uitgereikt. Woest 17 ontving de hoofdprijs voor het Beste Paviljoen van Nederland uit handen van Saskia Geraeds van het Landelijk Bestuur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Lees bericht


Udo Delfgou nieuwe algemeen directeur KHN

Benoeming - Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat Udo Delfgou per 1 oktober aantreedt als de nieuwe algemeen directeur van de branchevereniging voor de horeca. Hij volgt in die functie Dirk Beljaarts op, die recent benoemd is in het huidige kabinet als minister van Economische Zaken. Delfgou heeft veel bestuurlijke ervaring.

Lees bericht

KHN roept met partnerpartijen op om btw niet te verhogen

Politiek – In de aanloop naar het eerste debat in de Tweede Kamer van het nieuwe kabinet vandaag roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN), samen met een aantal andere belangenorganisaties, de politieke partijen en het kabinet op om de verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% te heroverwegen.

Lees bericht

Minder uitbundige tijden voor de horeca in 2024 en 2025

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor zowel 2024 als 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 2%, minder uitbundig dan voorgaande drie jaren. Dit komt onder meer door een aanhoudend lage economische groei, een laag consumentenvertrouwen en nog altijd oplopende prijzen in de horeca. Dit meldt ING Research in het woensdag gepubliceerde Vooruitzicht Horeca.

Lees bericht



Sport, media, boeken, cultuur en horeca samen tegen hogere btw

Actie - Een brede coalitie vanuit sport, media, boeken, cultuur en horeca komt in het geweer tegen de btw-verhoging. Het nieuwe kabinet is van plan om in 2026 het btw-tarief voor cultuur, media, logies, boeken en sport te verhogen van 9% naar 21%. De deelnemende partijen vinden elkaar in de overtuiging dat deze grote lastenverzwaring álle Nederlanders gaat raken.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid