Onmisbare rol personeel bij gezonde voeding zorginstelling


Personeel heeft een cruciale rol als het gaat om gezonder en duurzamer maken van voeding binnen zorgcentra / Foto bij: Vermaat

Onderzoek - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut laat de onmisbare rol van het personeel zien in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen woonzorgcentra. Gebleken is namelijk dat werknemers niet alleen cruciaal zijn als het gaat om een goed eetpatroon maar ook als het gaat om ondervoeding en het verspillen van eten.

Het onderzoek laat zien dat het personeel in zorginstellingen cruciale invloed heeft op het aanbod van voeding aan bewoners. Zowel vanuit gezondheid als vanuit duurzaamheid zijn meer kennis en aandacht voor voeding bij het personeel dus heel belangrijk.

Volgens het onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijft ondervoeding een alarmerend probleem binnen zorginstellingen in Nederland: ongeveer 16% van de bewoners kampt hiermee en 50% van de bewoners loopt het risico dit te ontwikkelen. Daarnaast is voedselverspilling een groot probleem. Circa 30% van het eten dat geschikt is voor consumptie wordt binnen zorginstellingen weggegooid. Dit laat zien dat er meer aandacht geschonken moet worden aan voeding in het algemeen binnen zorginstellingen.

Betrokkenheid

Analyse van de onderzoeksresultaten liet zien dat de rol van managers, keuken- en bedieningsmedewerkers zeer bepalend is om veranderingen te realiseren naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod. Het onderzoek schrijft daarover: ‘Hun inzichten, prioriteiten en dagelijkse betrokkenheid zijn van vitaal belang voor een succesvolle transitie naar gezondere en duurzamere voedselkeuzes voor bewoners’. Heldere afspraken in de organisatie van inkoop, naar productie tot aan de consumptie kunnen aan de verbetering bijdragen volgens het personeel.

Onderzoek

Het Louis Bolk Instituut heeft het onderzoek uitgevoerd bij Pennemes en Mennistenerf, twee woonzorgcentra van Zorggroep Zaanstreek. Via zestien semigestructureerde interviews met verschillende professionals binnen dezelfde instelling is in kaart gebracht welke barrières en bevorderende factoren personeelsleden ervoeren in een opkomende transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod. Het Louis Bolk Instituut doet al bijna 50 jaar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar duurzame landbouw, voeding en gezondheid.

Bron: Louis Blok Instituut/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht


Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht

Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling

Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...

Lees bericht
InstockMarket ontvangt B Corp-certificering

Certificering - InstockMarket, de duurzame horecagroothandel, laat weten dat het bedrijf officieel een B Corp is. Om deze erkenning te verdienen, moet een organisatie voldoen aan strenge normen op het gebied van sociale en ecologische duurzaamheid.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid