Onmisbare rol personeel bij gezonde voeding zorginstelling


Personeel heeft een cruciale rol als het gaat om gezonder en duurzamer maken van voeding binnen zorgcentra / Foto bij: Vermaat

Onderzoek - Onderzoek van het Louis Bolk Instituut laat de onmisbare rol van het personeel zien in de transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod binnen woonzorgcentra. Gebleken is namelijk dat werknemers niet alleen cruciaal zijn als het gaat om een goed eetpatroon maar ook als het gaat om ondervoeding en het verspillen van eten.

Het onderzoek laat zien dat het personeel in zorginstellingen cruciale invloed heeft op het aanbod van voeding aan bewoners. Zowel vanuit gezondheid als vanuit duurzaamheid zijn meer kennis en aandacht voor voeding bij het personeel dus heel belangrijk.

Volgens het onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijft ondervoeding een alarmerend probleem binnen zorginstellingen in Nederland: ongeveer 16% van de bewoners kampt hiermee en 50% van de bewoners loopt het risico dit te ontwikkelen. Daarnaast is voedselverspilling een groot probleem. Circa 30% van het eten dat geschikt is voor consumptie wordt binnen zorginstellingen weggegooid. Dit laat zien dat er meer aandacht geschonken moet worden aan voeding in het algemeen binnen zorginstellingen.

Betrokkenheid

Analyse van de onderzoeksresultaten liet zien dat de rol van managers, keuken- en bedieningsmedewerkers zeer bepalend is om veranderingen te realiseren naar een gezonder en duurzamer voedingsaanbod. Het onderzoek schrijft daarover: ‘Hun inzichten, prioriteiten en dagelijkse betrokkenheid zijn van vitaal belang voor een succesvolle transitie naar gezondere en duurzamere voedselkeuzes voor bewoners’. Heldere afspraken in de organisatie van inkoop, naar productie tot aan de consumptie kunnen aan de verbetering bijdragen volgens het personeel.

Onderzoek

Het Louis Bolk Instituut heeft het onderzoek uitgevoerd bij Pennemes en Mennistenerf, twee woonzorgcentra van Zorggroep Zaanstreek. Via zestien semigestructureerde interviews met verschillende professionals binnen dezelfde instelling is in kaart gebracht welke barrières en bevorderende factoren personeelsleden ervoeren in een opkomende transitie naar een gezonder en duurzamer voedselaanbod. Het Louis Bolk Instituut doet al bijna 50 jaar onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar duurzame landbouw, voeding en gezondheid.

Bron: Louis Blok Instituut/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Rotterdams Urban Winery lanceert wijn van geredde druiven

Wijn - Met de lancering van Rotterdam Urban Winery's eerste circulaire wijnen heeft het merk een revolutionaire stap gezet in de wereld van duurzame wijnproductie en het tegengaan van voedselverspilling. Deze wijnen, gemaakt van tafeldruiven die anders in de afvalbak zouden belanden, zetten een nieuwe standaard voor duurzaamheid en innovatie in wijnproductie.

Lees bericht


Instock redt in 10 jaar tijd 3 miljoen kilo voedsel

Voedselverspilling - Instock viert dit jaar het tienjarig bestaan. Sinds de oprichting in 2014 heeft Instock zich niet alleen ontwikkeld van een restaurantconcept tot een duurzame horeca groothandel (InstockMarket), maar heeft ook een indrukwekkende 3 miljoen kilo voedsel gered van verspilling.

Lees bericht


Bus Whisky lanceert duurzame whisky in nieuwe stokerij

Gedestilleerd – Duurzaam Nederlands whiskymerk Bus Whisky opent een splinternieuwe stokerij. Ter ere van de opening van de stokerij in het Brabantse Loosbroek lanceert het merk een nieuwe whisky. De nieuwe release is een vijf jaar oude Single Cask Whisky en gelagerd op Pedro Ximenez quarter cask vaten.

Lees bericht


Private Labelbeurs PLMA vult negen RAI-hallen met food

Vakbeurzen - Ruim 2.950 exposanten uit 70 landen gaan op 28 en 29 mei de beurshallen vullen van de RAI in Amsterdam. Negen hallen van het Amsterdam Convention Centre worden in beslag genomen door de foodbedrijven. De PLMA is daarmee de grootste foodvakbeurs in Nederland.

Lees bericht

Nu ook ‘bio-puree’ van afgekeurde biologische bananen

Voedselverspilling  – The Banana Factory opende begin 2023 haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met “no-waste” bananenpuree.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid