Ook op blikjes komt 15 cent statiegeld, maar vanaf 2023


Statiegeld op blik is drie maanden uitgesteld en gaat nu in op 1 april 2023

Statiegeld – Niet alleen op plastic flesjes komt statiegeld, ook op blikjes moeten Nederlanders vanaf 2023 15 cent statiegeld gaan betalen. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) heeft dat woensdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld. De maatregel is volgens de staatssecretaris noodzakelijk omdat de hoeveelheid zwerfafval niet is afgenomen, maar juist is toegenomen.

De horeca en kleine verkooppunten hoeven de blikjes niet in te nemen. Die taak ligt bij de supermarkten en producenten. Plastic flesjes krijgen al vanaf 1 juli dit jaar te maken met statiegeld en moeten vanaf dat moment ook kunnen worden ingeleverd bij de grotere tankstations langs de snelweg.

De statiegeldregeling voor blik gaat over twee jaar in, zodat de bedrijven binnen de sector zich goed kunnen voorbereiden. Van Veldhoven wil een einde maken aan de enorme berg afval die jaarlijks in de bermen belandt van de wegen. Jaarlijks zijn dat volgens de staatsecretaris zo’n 150 miljoen blikjes. Dat staat gelijk met 25 Olympische zwembaden.

Vorig jaar deelde de Van Veldhoven een waarschuwing uit aan de sector dat indien het zwerfafval in de loop van 2021 niet met 70 procent zou zijn gedaald ten opzichte van 2017 de statiegeldregeling zou ingaan. Uit de jongste cijfers blijkt nu dat in 2020 het aantal blikjes in het milieu met 27 procent is toegenomen en dat er dus geen sprake is van een dalende trend.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht




Tikkie haalt met 6,6 miljard euro nieuw jaarrecord

Betalingen –In totaal is in 2023 voor ruim 6,6  miljard euro aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar - 5,5 miljard euro - is hiermee opnieuw verbroken. Het totale bedrag dat sinds de start van Tikkie, ruim zeven jaar geleden, met de app is betaald, komt hiermee op ruim 25,2 miljard euro.

Lees bericht

Succesvolle introductie statiegeldmachine Jumbo Eerbeek

Statiegeld - Na een grootse introductie in september van de nieuwe TOMRA R1-emballachemachine kijkt Jumbo Eerbeek terug op een uiterst succesvolle periode. Ondernemer Christiaan Heine krijgt veel enthousiaste reacties van bestaande en nieuwe klanten. De machine verwerkt tot wel 100 stuks statiegeldverpakkingen per keer en trekt zelfs klanten vanuit het hele land.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid