Statiegeld op blikjes over twee jaar als zwerfafval niet daalt


Statiegeld op blik is drie maanden uitgesteld en gaat nu in op 1 april 2023

Politiek – Als het aantal blikjes in zwerfafval niet afneemt, komt er eind 2022 statiegeld op blikjes. Dat heeft staatsecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat vrijdag bekend gemaakt. Het statiegeld op blikjes wordt dan net als op plastic flesjes 15 cent.

De staatssecretaris geeft de verpakkingsindustrie tot het najaar van 2021 de tijd om het aandeel blik in afval te verminderen. Lukt het de sector niet om blik in zwerfafval met 70 procent te verminderen, dan zal er eind 2022 een statiegeldregeling worden ingezet. Jaarlijks komen er zo’n 125 miljoen blikjes in het zwerfafval terecht.

Met een statieregeling zou zij tegemoet  komen aan een lang gekoesterde wens van de Tweede kamer. Die wil al veel langer statiegeld op blikjes heffen, maar tot nog toe ziet het kabinet dat niet zitten. Milieuorganisaties zijn eveneens voorstander van een statiegeldregeling.

De verpakkingsindustrie en de retailorganisaties zijn altijd tegen een statiegeldregeling geweest, omdat zij vindt dat het meer kost dan oplevert. Bovendien is zij van mening dat de hoeveelheid zwerfafval als gevolg van statiegeld niet gaat verminderen.

Bron @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws




Tikkie haalt met 6,6 miljard euro nieuw jaarrecord

Betalingen –In totaal is in 2023 voor ruim 6,6  miljard euro aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar - 5,5 miljard euro - is hiermee opnieuw verbroken. Het totale bedrag dat sinds de start van Tikkie, ruim zeven jaar geleden, met de app is betaald, komt hiermee op ruim 25,2 miljard euro.

Lees bericht

Succesvolle introductie statiegeldmachine Jumbo Eerbeek

Statiegeld - Na een grootse introductie in september van de nieuwe TOMRA R1-emballachemachine kijkt Jumbo Eerbeek terug op een uiterst succesvolle periode. Ondernemer Christiaan Heine krijgt veel enthousiaste reacties van bestaande en nieuwe klanten. De machine verwerkt tot wel 100 stuks statiegeldverpakkingen per keer en trekt zelfs klanten vanuit het hele land.

Lees bericht



Napoleon snoepjes voortaan in waspapieren wikkel

Zoetwaren - Snoepproducent Confiserie Napoleon stapt vanaf dit najaar over op een waspapieren wikkel in plaats van de traditionele plastic variant. De nieuwe verpakking geldt voor alle 27 smaakvarianten. Met de jaarlijkse verkoop van 360 miljoen snoepjes in Nederland en België bespaart het merk 60.000 kg plastic.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid