Statiegeld op plastic flessen vrijwillig uitgebreid met sapflessen


Logo dat de consument duidelijk maakt of er statiegeld op de plastic fles zit

Inzameling – Sinds juli 2021 geldt een statiegeldplicht voor kleine plastic flesjes van frisdranken en water. Voor producten die voor 100% uit sap bestaan, geldt deze statiegeldverplichting niet. Producenten van sap in flessen die voldoen aan de voorwaarden voor recycling kunnen vanaf nu wel vrijwillig deelnemen aan het statiegeldsysteem.

Raymond Gianotten, directeur Statiegeld Nederland: “Door alle sappen toegang te bieden tot het statiegeldsysteem zullen nog meer plastic flessen worden ingezameld en gerecycled. Ook verwachten we onduidelijkheid weg te nemen als het gaat om het statiegeld op verpakkingen. Nu kwam het weleens voor dat op de ene fles wél statiegeld zat, en op dezelfde fles met andere inhoud niet."

Uitbreiding

De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) oordeelde in januari dat ook sappen waaraan suiker of water is toegevoegd, worden beschouwd als frisdrank. In een plastic fles vallen deze producten onder de statiegeldplicht en moeten ze worden voorzien van een statiegeldlogo. Statiegeld Nederland gaat nu een stap verder en opent het statiegeldsysteem ook voor 100% sap.

Voorwaarden

Aan de uitbreiding van plastic sappakken worden wel voorwaarden verbonden. 100% PET verpakkingen met de juiste maatvoering kunnen probleemloos instromen. Voor andersoortige verpakkingen dient getoetst te worden of instroom mogelijk is, om de kwaliteit van het ingezamelde plastic te waarborgen. Gianotten: “PET flessen gemaakt voor 100% sap zijn vaak voorzien van extra laagjes ter bescherming van het product. Dit bemoeilijkt de recycling en leidt mogelijk tot aanvullende kosten. Flessen van andere kunststoffen zoals HDPE kunnen om deze reden niet deelnemen aan het systeem. Bovendien kunnen deze flessen door afwijkende formaten en afmetingen niet altijd worden ingenomen in inname-automaten.”

Bron: Statiegeld Nederland/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht




Tikkie haalt met 6,6 miljard euro nieuw jaarrecord

Betalingen –In totaal is in 2023 voor ruim 6,6  miljard euro aan Tikkies verrekend. Het record van vorig jaar - 5,5 miljard euro - is hiermee opnieuw verbroken. Het totale bedrag dat sinds de start van Tikkie, ruim zeven jaar geleden, met de app is betaald, komt hiermee op ruim 25,2 miljard euro.

Lees bericht

Succesvolle introductie statiegeldmachine Jumbo Eerbeek

Statiegeld - Na een grootse introductie in september van de nieuwe TOMRA R1-emballachemachine kijkt Jumbo Eerbeek terug op een uiterst succesvolle periode. Ondernemer Christiaan Heine krijgt veel enthousiaste reacties van bestaande en nieuwe klanten. De machine verwerkt tot wel 100 stuks statiegeldverpakkingen per keer en trekt zelfs klanten vanuit het hele land.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid