TotalEnergies blijft stappen zetten op weg naar Circle K


Een speciale koffiehoek werd ingericht voor de piekmomenten 's morgens bij Den Ruygen Hoek West bij Hoofddorp, die alleen tijdens de ochtenduren open is

Interview – Het proces met betrekking tot de voorgenomen overname van de Retail & Cards activiteiten van TotalEnergies in Nederland door Alimentation Couche-Tard is nog lopende en dus kan Shop, Food & Service manager Jolanda van Dijk van TotalEnergies nog niets vertellen over de toekomstige plannen van de 400 tankstations in Nederland. Maar ook in deze situatie zet het bedrijf stappen: “Business as usual,” zegt Van Dijk.

Het was opmerkelijk nieuws, de voorgenomen overname van TotalEnergies door Alimentation Couche-Tard. Dit van oorsprong Canadese retailbedrijf is circa 10 jaar geleden “overgekomen” naar het Europese vaste land en vooral bekend in de Scandinavische landen en Baltische staten. De oorsprong van het bedrijf ligt in Canada. Met de voorgenomen deal met TotalEnergies breiden zij hun retailactiviteiten in Europa fors uit. De naam waaronder Alimention Couche-Tard haar shopactiviteiten presenteert, is Circle K.

Vragen

Ondanks de overname lopen alle operationele zaken gewoon door. Net zoals gewerkt blijft worden aan het netwerk van locaties. Van Dijk startte vorig jaar mei bij TotalEnergies, na jaren werkzaam geweest te zijn voor Lidl. Maar de foodservicesector trok haar; ze wilde breder kijken. En dat is waar zij nu mee bezig is binnen de locaties van TotalEnergies in Nederland: kijken wat de gast van vandaag voor wensen heeft bij een servicestation. “Dat is antwoorden proberen te vinden op vragen als: ‘Waar hebben onze gasten in de toekomst behoefte aan als zij op een servicestation stoppen? Willen gasten die komen laden bijvoorbeeld ook in de shop kunnen werken? En ook ‘hoe kunnen we het duurzamer maken, want dat vinden we binnen TotalEnergies belangrijk”.

Ook uitproberen

“Het uitproberen van oplossingen op die vragen is belangrijk”, laat Van Dijk weten. “Natuurlijk meten we van alles als het gaat om routing door de shop en assortimentsvoorkeuren, maar elk station is anders en er komen mensen binnen met verschillende wensen. Niet alles is vooraf te berekenen.. Zelfs in retail gebeurt dat, waar heel veel wordt gemeten. Werkt het in de praktijk? Prima! Werkt het niet, dan analyseren en eventueel kijken of het op een andere locatie wel lukt. Wat sowieso doorloopt zijn de stappen naar meer duurzaamheid. TotalEnergies heeft de ambitie om samen met de samenleving een ‘net zero’ bedrijf te zijn in 2050. Daarnaast willen we onze gasten ook een alternatief bieden als het gaat om gezonder eten en drinken.”

Vegetarisch

Sinds mei dit jaar heeft TotalEnergies salades op de menukaart staan. Die waren er voor die tijd niet. Van Dijk: “Twintig procent van ons assortiment is nu vegetarisch, maar het grappige is, ook 20% van onze verkoop is nu vegetarisch. Het aanbod stimuleert de verkoop dus. Voorwaarde voor het toevoegen van vegetarische producten is wel dat de smaak goed is. Als dat niet het geval is, wachten we op een beter product. Nieuwe producten laten we ook altijd proeven aan onze gasten en medewerkers. Deze laatste weten als geen ander wat de gasten willen. De gasten op een goede manier bedienen met het aanbod is ook altijd het uitgangspunt, want het petrolkanaal is bij uitstek ook de plek voor guilty pleasures. Ook de gasten op weg naar de maaltijd thuis die vooraf nog een snack willen, willen we bedienen. En hierbij bieden wij hun een alternatief. Dat zie je ook aan de toevoeging van Eazie aan ons concept.

Zelfscankassa’s

De locatie TotalEnergies Den Ruygen Hoek West bij Hoofddorp waar @FoodClicks met Jolanda van Dijk heeft afgesproken is vooralsnog de enige locatie met een Eazie. Het horecaconcept Eazie biedt gezonde producten en gerechten aan reizigers, die ook wat meer gericht zijn op het lunch- en avondmoment. De formule loopt goed volgens Van Dijk en past in het brede aanbod dat TotalEnergies op deze locatie wil aanbieden. “Er is een grote bakery, er wordt friet gebakken, er is een snackmuur en op de drukke momenten ’s morgens is er ook nog een extra koffiecorner. Alles is erop gericht om de gasten zo snel mogelijk te bedienen. De gast die alleen tankt, wil snel geholpen worden, maar de gast die alleen tabak of koffie wil ook. Daarom kan het afrekenen van de brandstof op alle plaatsen. Maar ook kijken we of zelfscankassa’s ons kunnen helpen de gastenstroom en het betalen op de locatie efficiënter te maken. De eerste is geplaatst in Almere Haven, maar ook het servicestation Marwijk-Kooy in Amsterdam, Aurora in Leiderdorp, Palmpol in Terschuur en Vanenburg in Putten krijgen zelfscankassa’s . De volgende reeks waaronder Den Ruygen Hoek staat gepland voor half september.” En groei met Eazie? Hoewel uitbreiding van het aantal locaties binnen TotalEnergies nog niet is ingevuld, wordt het door Van Dijk ook niet uitgesloten. Op deze Eazie-vestiging kan de gast zijn bestelling via de in de shop geplaatste bestelzuil doen. Zo wordt lekker en gezonder eten ook nog makkelijker.

Bezorging

De gemiddelde besteding bij de servicestationlocaties van TotalEnergies groeit. Deels komt dat doordat het aanbod beter aansluit bij de wensen van de gasten op de locatie, maar ook het aanbod wordt verrijkt. Van Dijk: “Recent hebben we planten toegevoegd aan het bloemen aanbod zodat mensen als ze plots ergens op bezoek gaan niet afhankelijk zijn van een bosje bloemen, maar ook een plantje in een leuke pot kunnen meenemen. Ook hebben we deze zomer ijskoffie geïntroduceerd en zijn we continu bezig de recepturen van onze producten te verbeteren. Onze locatie in Sprundel aan de Luienhoeksestraat in Brabant is uitgerust met een bezorgservice. De resultaten zien er veelbelovend uit. Kortom: wij zitten niet stil”.

(Dit artikel is eerder gepubliceerd in @FoodClicks. Nog geen abonnee? Neem hier een abonnement)

Bron: @FoodClicks

TotalEnergies en eazie een goede combinatie
Voor Shop, Food & Service manager Jolanda van Dijk van TotalEnergies is het voorlopig 'business as usual'

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Kwart supermarktomzet tabak naar tankstations en tabakszaken’

Tankstations - In de eerste vier weken van het jaar is de verkoop van tabak hard gedaald bij de supermarkten, terwijl de tankstations en de tabaks- en gemakszaken de omzet fors zagen toenemen. Volgens cijfers van marktonderzoekbureau Circana lag de omzet bij supermarkten 25% lager. Opvallend want vooralsnog zijn alleen de eigen filialen van Albert Heijn gestopt met de verkoop van...

Lees bericht


SPAR en EG Group verlengen en intensiveren samenwerking

Tankstations - SPAR Nederland en EG Group (Euro Garages) in Nederland verlengen hun samenwerking. De samenwerking begon in 2017 en wordt geïntensiveerd nu door de uitrol van The Tosti Club op alle Go Fresh-locaties. Sinds de start van de samenwerking zijn er 190 winkels EG-stations omgebouwd met het SPAR-format en is er jaar op jaar samen omzetgroei gerealiseerd in de SPAR...

Lees bericht

Eerste drie Nederlandse Circle K-locaties zijn bepaald

Tankstation - Onlangs werd de eerste volledige hernieuwde shop van Circle K in Duitsland geopend. De locatie in Berlijn vormde het startschot voor de ombouw van de bijna 1200 vestigingen in Duitsland en zo’n 400 locaties in Nederland. Cirkel K Nederland laat weten dat de eerste drie TotalEnergies locaties in Nederland die voorzien worden van het Cirkel K- shopconcept inmiddels zijn...

Lees berichtGeen tabaksverkoop op Schiermonnikoog na 1 juli

Tabak - Als per 1 juli de tabakswet van kracht gaat en supermarkten mogen geen tabakswaren meer verkopen, kunnen inwoners van Schiermonnikoog geen tabak meer krijgen. Het enige alternatief na de supermarkt is een bp-tankstation op het eiland, maar die heeft geen shop.

Lees bericht

Circle K opent eerste verbouwde shop in Berlijn

Formulenieuws – Circle K, dat de tankshoplocaties van TotalEnergies in Nederland en Duitsland heeft overgenomen, heeft de eerste verbouwde locatie in Berlijn geopend. De komende jaren worden alle TotalEnergies-locatie omgebouwd volgens dit convenienceconcept.

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid