Veel inspiratie bij 12e HAS Food Experience


Studenten van de HAS presenteren hun projecten / Foto bij: @FoodClicks

Onderwijs – Jaarlijks organiseert de HAS Hogeschool in Den Bosch de HAS Food Experience. Tijdens de 12e editie, die dinsdag 4 februari werd gehouden, presenteerden meer dan 230 aanstormende foodprofessionals talloze oplossingen voor duurzaamheid en gezondheid in de levensmiddelensector, veelal op basis van nieuwe technologieën.

Voorafgaand aan de presentatie voor familieleden en geïnteresseerden vindt de bekendmaking van de FoodManShip Awards plaats. De awards worden toegekend aan de projecten waar vakmanschap, creativiteit en ondernemerschap tot uitzonderlijke uiting komen. Dit jaar werd ook een speciale ‘Buitencategorie’ award uitgereikt voor een idee waarvan de impact op de maatschappij volgens de jury groot is. Winnaar van deze buitencategorie werd het project Redhotintercrop – agroforestry chilli. De studenten Dirk Beerendonk, Irene Boelen, Carlo Frenquellucci, Faye Hartman en Vincit Nkouka deden voor kruidenspecialist Verstegen onderzoek naar de haalbaarheid van chilipepers uit voedselbossen als alternatief voor inkoop op de wereldmarkt.

TuttiFoodi

Vernieuwend was zeker ook het project TuttiFoodi van Lisa Rotteveel. Door een speciale droogtechnologie bij lage temperatuur in te zetten op een mengsel van fruit en vezels werd een droge stof ontwikkeld die uitstekend dienst kan doen als basis van diverse smoothies. Omdat de verwerking van het fruit op locatie kan plaatsvinden, in dit geval Kenia, wordt niet alleen fors op transportkosten bespaard, maar ook op voedselverspilling. Bij vervoer van fruit moeten veel producten, niet alleen tijdens het oogsten, maar ook gedurende het transport en bij verwerking worden weggegooid vanwege bederf. Als droge stof is dat niet geval, bovendien zorgt de verwerking ter plekke ook voor meer arbeid en inkomsten.

Zon in je box

Ook veel afstudeerprojecten waren gericht op gezonder maken van maaltijden en lunches voor kinderen. ‘Zon in je box’ was zo’n project waarbij een gezonde lunch kant-en-klaar voor kinderen is samengesteld, die als bezorgbox bij basisscholen kan worden aangeleverd. Zeg maar de schoolmelk van vroeger in een nieuw jasje gestoken. De inhoud van de lunchbox is gebaseerd op de Richtlijnen van het Voedingscentrum en de Schijf van Vijf.

Taste Sensations

Opvallend aan de projecten van de HAS Experience is dat het stuk voor stuk realistische initiatieven zijn. Of het nu gaat om het Fanvino-project om mensen te laten genieten van kwaliteitswijnen bij festivals met een wijntapsysteem, of Taste Sensations dat kiemgroenten taugé producten levert aan foodservicebedrijven en consumenten om extra smaak te geven aan bepaalde producten, het zijn producten of concepten met een duidelijke gebruikswaarde. Niet voor niets zoeken bedrijven als Verstegen Spices & Sauces en maaltijdenbedrijf Henri de inbreng en creativiteit van de studenten op om zelf bij de les te blijven.

Betaalde toegang

Geen minpuntjes? Helaas wel. Jammer was dat er voor deze 12e editie is gekozen voor een betaald toegangsbeleid. Veertig euro voor veel inspiratie en creativiteit mag dan niet veel lijken, de studenten verdienen een podium dat zo breed mogelijk moet zijn en niet gehinderd wordt door een entreeprijs. Ik ben benieuwd of deze stap van de HAS blijvend is.

Bron: @FoodClicks

Verstegen liet uitzoeken of chilipepers uit Voedselbossen een alternatief is voor inkoop op de wereldmarkt
Lisa Rotteveel van TuttiFoodi
Henri liet onderzoeken hoe je premium soepen beter kunt positioneren
Een gezonde maaltijd die door de brievenbus kan
Kiemgroente en taugé als extra smaakmakers
'Zon in je box', gezonde lunch voor schoolgaande kinderen
Aandacht voor het volledig verwaarden van dieren, vraagt ook interesse van de consument voor orgaanvlees

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Verpakking voor zelftap wint Bunzl Packaton 2019

Wedstrijd – Het zelftapconcept ‘Sliders’ voor supermarkten van de studenten Kino en Pien is winnaar geworden van Bunzl Packaton 2019. Aan de innovatieprijs van de opleiding Food Innovation van de HAS Hogeschool deden deze 26 studenten mee. De Bunzl Packaton wordt jaarlijks door Bunzl Retail & Industry en HAS Hogeschool Den Bosch georganiseerd met als doel om de creativiteit van studenten en de praktijk...

Lees bericht

Studenten winnen ‘Bunzl Packaton’ met to-go-verpakking voor appelflappen

Innovatie - Bunzl Retail & Industry en HAS Hogeschool Den Bosch organiseerden begin deze week gezamenlijk de ‘Bunzl Packaton’. 19 studenten van de opleiding Food Design & Innovation kregen één schooldag de tijd om een nieuw duurzaam verpakkingsconcept te ontwikkelen voor appelflappen, gebak of een broodje to-go. Naast duurzaamheid vormde gemak en het reduceren van volume de drie criteria waarop de Annelies Clements ...

Lees bericht

Bunzl daagt HAS studenten uit met ‘Bunzl Packaton’

Uitdaging - Op 20 februari organiseren Bunzl Retail & Industry en HAS Hogeschool Den Bosch gezamenlijk de ‘Bunzl Packaton’. Tijdens deze dag hebben 19 studenten van de opleiding Food Design & Innovation één schooldag de tijd om een nieuw verpakkingsconcept te ontwikkelen. Een ‘packaton’ is een afgeleide van de zogenaamde ‘hackaton’; een bijeenkomst van specialisten die gezamenlijk aan een thema te werken. Het doel...

Lees bericht

Antien Zuidberg benoemd als lector bij HAS Hogeschool

Persoonlijk - Antien Zuidberg, hogeschooldocent en coördinator opleidingsprogramma Food Innovation is vanaf 1 maart 2018 de lector van het nieuwe lectoraat Design Methoden in Food bij de HAS Hogeschool. Het lectoraat richt zich op onderzoek naar design-methoden die ervoor zorgen dat meer food-innovaties met succes de markt halen. Nu is het percentage succesvolle innovaties te laag. De focus ligt daarbij op...

Lees bericht


Marleen Roelofs wint Bunzl Award met Brunchcase

Uitreiking - Onlangs werd voor de tiende keer de Bunzl Food Packaging Award uitgereikt. Studente Marleen Roelofs mocht de prijs in ontvangst nemen voor haar verpakkingsontwerp ‘Brunchcase', speciaal voor iedereen die onderweg wil ontbijten of lunchen. De Brunchcase is niet alleen handzaam, maar helpt ook knoeien te voorkomen, zo oordeelde de vakjury waarin gastexpert Anne-Corine Vlaardingerbroek van Jumbo Supermarkten zitting...

Lees bericht

HAS start minor gericht op plantaardige voeding

Opleiding - Studenten van HAS Hogeschool en de Hogeschool van Arnhem zijn op 2 en 3 mei 2017 van start gegaan met de eerste editie van de nieuwe derdejaars minor ‘Plant(w)aardige toekomst’. In deze minor van 10 weken bestuderen 40 studenten de gehele plantaardige voedselketen. Het is voor het eerst dat hbo-instellingen in samenwerking met het bedrijfsleven een onderwijsprogramma samenstellen dat inhaakt op...

Lees bericht



© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid