Vooruitzichten blijven goed voor de Nederlandse hotelsector


ING Research verwacht de komende jaren verdere groei in de hotelsector / Foto bij: Fletcher Hotels

Analyse - De vooruitzichten voor de Nederlandse hotelbranche zien er rooskleurig uit. Zowel voor dit jaar als 2025 wordt een groei in het aantal hotelovernachtingen van circa 4% voorzien. Ook in de daaropvolgende jaren blijft de vraag naar hotelovernachtingen in Nederland naar verwachting hoog. Dit stelt ING Research in een onderzoek dat vandaag is gepubliceerd.

Bij een jaarlijkse groei van 3% in de periode 2026 t/m 2030 zijn er eind 2030 ongeveer 40 miljoen hotelgasten in Nederland, een kwart meer dan in 2023. De kans bestaat zelfs dat bij een aanhoudend hoge vraag de hotelbranche op den duur in bepaalde regio's tegen haar grenzen aanloopt, zo waarschuwt de bank. Daarnaast ontkomt de sector er niet aan om te vernieuwen en te verduurzamen. Dit is noodzakelijk om zowel toekomstbestendig te zijn als aan de toekomstige eisen van de hotelgast tegemoet te komen. ING Research verwacht voor 2024 en 2025 een groei van circa 4%.

DE groei in hotelovernachtingen komt voort uit het feit dat door een combinatie van hogere lonen en lagere inflatie de consument meer geld tot zijn beschikking heeft. Bovendien is er, ondanks de hogere prijzen, nog altijd de bereidheid om te betalen. Dit geldt overigens niet alleen voor de Nederlandse, maar ook voor de Europese hotelgast. Daarnaast zal de zakelijke markt naar verwachting verder herstel laten zien. De uitgaven aan reis en verblijf, in binnen- en buitenland, lagen over de eerste vier maanden van 2024 gemiddeld 12% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder, blijkt uit ING transactiedata.

Bron: ING Research/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



KHN roept met partnerpartijen op om btw niet te verhogen

Politiek – In de aanloop naar het eerste debat in de Tweede Kamer van het nieuwe kabinet vandaag roept Koninklijke Horeca Nederland (KHN), samen met een aantal andere belangenorganisaties, de politieke partijen en het kabinet op om de verhoging van het btw-tarief van 9% naar 21% te heroverwegen.

Lees bericht


Minder uitbundige tijden voor de horeca in 2024 en 2025

Analyse - De vooruitzichten voor de horeca voor zowel 2024 als 2025 zijn, met een verwachte volumegroei van 2%, minder uitbundig dan voorgaande drie jaren. Dit komt onder meer door een aanhoudend lage economische groei, een laag consumentenvertrouwen en nog altijd oplopende prijzen in de horeca. Dit meldt ING Research in het woensdag gepubliceerde Vooruitzicht Horeca.

Lees bericht






© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid