Vrachtwagens van Lidl al vóór 2030 volledig elektrisch


Vries-, koel en verswaren zitten in één vrachtwagen waardoor er zo min mogelijk vrachtwagens naar de filialen gaan

Supermarkt - Lidl gaat al vóór 2030 al haar filialen elektrisch bevoorraden. Hiermee gaat de supermarktketen verder dan de wet- en regelgeving ten aanzien van Zero Emissie stadslogistiek die eisen stelt op het gebied van transport in ongeveer 30-40 steden.

Lidl heeft al vroeg de samenwerking opgezocht met transportpartners en netbeheerders om te kunnen overschakelen. Ruud Metten manager transport Lidl: “Ons uitgangspunt was wat er wél mogelijk was om onze filialen elektrisch te gaan bevoorraden. In 2021 zijn we al gestart met de aanvragen bij de netbeheerders om de aansluitingen op onze distributiecentra te verzwaren zodat de laadstations zodanig ingericht kunnen worden voor zwaar elektrisch transport. We hebben vervolgens de beschikbaarheid van vrachtwagens enerzijds en de kostenuitdaging anderzijds inzichtelijk gemaakt.” Op deze manier creëert Lidl duidelijkheid voor haar partners en wordt niet gewacht tot verandering in wetgeving.

Efficiënte ritten

Lidl heeft de logistiek zodanig ingericht dat vanuit de lokale distributiecentra relatief korte ritten naar de filialen worden gemaakt. Vries-, koel en verswaren zitten in één vrachtwagen waardoor er zo min mogelijk vrachtwagens naar de filialen gaan. Op de terugweg neemt de vrachtwagen al het afval en de retourstromen mee zodat er geen aparte vuilniswagens bij het filiaal komen. Dit is niet alleen duurzaam en efficiënt, maar verhoogt ook de veiligheid in de leefomgeving van buur en klant.

Dieselvrij

De komende jaren worden alle vrachtwagens, inclusief zwaar transport, vervangen door elektrische. Vanaf 2024 wordt de gehele filiaalbevoorrading van Lidl volledig dieselvrij. Hierbij wordt naast de huidige elektrische voertuigen alleen nog gebruikgemaakt van biobrandstoffen zoals Bio-LNG en HVO100.

Ambities kabinet

Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat, die zich ook bezig houdt met duurzaam vervoer over de toezegging van Lidl: “Deze plannen laten zien dat ook grote supermarktketens in staat zijn om hun logistieke planning vergaand te verduurzamen. Niet alleen door hun vloot te elektrificeren maar ook door te kijken naar slimme oplossingen die kilometers besparen. De ambities van het kabinet zijn groot. We zien steeds meer goede voorbeelden die tonen dat die ambities ook haalbaar zijn.”

Bron: Lidl/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Duitse Edeka neemt deel De Groot Fresh Group over

Overname - De Duitse marktleider in de supermarktsector Edeka neemt bedrijfsonderdelen over van een Nederlandse agf-leverancier. Het gaat om ‘De Groot Fresh Group’ in Hedel. De overnemende partij is Everest, de inkoopdochter van Edeka, waar ook Jumbo en Picnic lid van zijn. Dat meldt vakblad FoodPersonality.

Lees bericht


Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel start zevende editie

Actie – De zevende editie van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel is maandag van start gegaan. Bedoeling van de actieweek is mensen laten zien hoe eenvoudig het is om zonder vlees en zuivel te leven en wat de impact daarvan is op het klimaat. Deze editie is er extra aandacht voor Gen Z en Gen Alpha. Zij worden uitgedaagd om...

Lees bericht




CBL wil stabiel kabinet dat uitdagingen gaat aanpakken

Politiek - Stabiliteit en duidelijkheid zijn de komende formatieperiode van belang. Dat benadrukt het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in reactie op de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van gisteren. De branchevereniging ziet vooral de noodzaak van een stabiel kabinet om Nederland de komende jaren verder vooruit te helpen.

Lees bericht

Verkoop Fairtrade producten stijgt met 6%

Fairtrade - In 2022 steeg de verkoop van producten met het Fairtrade keurmerk op de Nederlandse markt met 6% ten opzichte van vorig jaar. In foodproducten was de stijging 8%. Als gevolg van deze volumestijging ontvingen boeren en arbeiders in Afrika, Latijns-Amerika en Azië een hogere Fairtrade premie. De premie lag in 2022 16% hoger dan het voorgaande jaar.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid