‘World Food Experience komt nu in haalbare variant’


Artist impression van World Food Experience zoals dat er in de nieuwe opzet uit komt te zien

Attractie – Het is nog even afwachten, maar stichting WFC Experience verwacht dat de nieuwe invulling van de World Food Experience op het terrein van de Mauritskazerne in Ede groen licht krijgt van de gemeente Ede en de provincie Gelderland. In het vernieuwde plan is ruimte voor interactie, flexibele programmering en verbinding met lokale, regionale en nationale voedselinitiatieven.

Ook het geplande restaurant draagt actiever bij aan het vertellen van het verhaal achter ons dagelijks eten. Bij elk gerecht dat je bestelt, zie je op een bijzondere manier waar het vandaan komt en welke bewerkingen het ondergaar voordat het op je bord komt. Daarnaast worden bezoekers bij binnenkomst van de centrale ‘hub’ gastvrij en culinair ontvangen zoals je mag verwachten in een attractie over voeding.

De plannen voor World Food Experience zijn dinsdag gepresenteerd en verwacht wordt dat er na de zomer een positief besluit valt over de voortgang van het project dat mensen moet informeren en inspireren over de agricultuur en ons voedsel. Stichting WFC Experience dat het project begeleidt moest op korte termijn met een nieuw plan komen nadat de Raad van State in december vorig jaar het eerder ingediende bestemmingsplan van de Experience van tafel veegde.

Kleiner

Samen met de Nederlandse experience-ontwerpers van Tinker Imagineers is dat vernieuwde plan er nu gekomen. In het nieuwe plan wordt niet meer uitgegaan van nieuwbouw, maar uitsluitend van het aanbrengen van nieuwe ruimtes in bestaande gebouwen. Omdat gelijktijdig het pand ook wordt verduurzaamd, leggen ook de stikstof-regels het project minder aan banden. Wel is het pand in de nieuwe opzet de helft kleiner, wat ook weer consequenties heeft voor de exploitatie van de attractie. Alleen al de vastgoed investeringen dalen met het nieuwe plan al van 22 miljoen euro naar 14,3 miljoen.

Innovatiekas

Op de plek waar voorheen de nieuwbouw zou komen, komt straks een thematuin en een innovatiekas met aandacht voor land- en tuinbouw en innovaties uit de Nederlandse voedselsector. Die innovatiekas staat er al, nu gevuld met een groeitest voor Nederlandse bananen,  en mag de komende tien jaar worden gebruikt. Bedoeling is dat in deze ruimte startups innovaties gaan presenteren. Omdat dit tijdelijke presentaties zijn die vaak ook gericht zijn op de actualiteit is de attractie an sich ook interessant om vaker in een jaar te bezoeken.

Supermarkt

Op de planning in het nieuwe ontwerp staat ook een supermarkt, waar ouders en kinderen wordt verteld op welke manier een supermarkt producten onder de aandacht brengt en komt tot bepaalde indelingen. Ondanks het feit dat Albert Heijn als supermarktbedrijf betrokken is bij de plannen van het World Food Experience zal dat geen Albert Heijn-supermarkt zijn, want de stichting moet bij de invulling onafhankelijk zijn. Ook komt er een ruimte waar kinderen kunnen ervaren wat er met eten gebeurt op het moment dat je het in je mond stopt.

200.000 bezoekers

Uitgerekend is dat met een gemiddeld dagtarief van 17,50 euro met 140.000 bezoekers de attractie break-even moet kunnen zijn. Het bezoekersaantal voor World Food Experience is door het Nederlandse leisure-onderzoekbureau Ginder geprognotiseerd op 200.00 tot 225.000 bezoekers per jaar. Dit valt lager uit dan de 500.000 verwachte bezoekers in het oude plan, maar daar is schoolbezoek en opkomst uit evenementen veiligheidshalve niet in meegenomen. Daar tegenover staat dat de businesscase positiever wordt door onder andere lagere personeelskosten en een lagere lening voor de bouw van het vastgoed.

Bron: World Food Experience/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Raad van State vernietigt bestemmingsplan World Food Experience

Uitspraak - De Raad van State heeft woensdag het bestemmingsplan voor de bouw van World Food Experience (WFE) vernietigd. De raad deed dit in de beroepsprocedure van de Stichting Milieuwerkgroepen tegen de bouw van het WFE. Volgens de Raad van State heeft de gemeente Ede het bestemmingsplan niet goed onderbouwd.

Lees bericht


Ontdek de nieuwste dranken op The Art of Drinks 2022

Event - The Art of Drinks brengt voor de tweede maal de mooiste drankmerken ter wereld samen in de Gashouder in Amsterdam. Op zondag 30 oktober en maandag 31 oktober 2022 kunnen professionals in de drankindustrie proeven van de beste producten en kennismaken met de nieuwste horecatrends.

Lees bericht

Ede krijgt culinaire speelplaats het SmaakPark

Leisure - Fermentatie-auteur Christian Weij heeft er met zijn vrouw en voedingscoach Petra Busser bijna tien jaar aan gewerkt: het SmaakPark in Ede. Smaakpark een permanent foodfestival waar je alles kunt leren over duurzame en gezonde voeding.

Lees bericht

Scheveningse Pier is weer winstgevend’

Leisure – De Pier in Scheveningen is weer winstgevend. Niet alleen nemen de bezoekersaantallen fors toe, ook het aantal business events neemt structureel toe. In 2017 viel de omzet ruim 40 procent hoger uit dan het jaar daarvoor. De jaarcijfers werden gedeeld door Herman Smit, general manager bij De Pier. Sinds de heropening van De Pier in de zomer van 2015 gaat het goed...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid