Achterban FNV Horeca zegt massaal 'ja' tegen nieuwe cao


Horecapersoneel krijgt nieuwe CAO

Horecapersoneel - De achterban van FNV Horeca is akkoord met het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe cao horeca 2022-2023. Medewerkers in de sector - leden en niet-leden - konden hun mening geven over het voorstel en van de uitgebrachte was 88,6% positief. Ook Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is akkoord. De nieuwe cao horeca is vanaf 1 januari 2022 een feit.

Edwin Vlek, bestuurder FNV Horeca: “Er gloort eindelijk weer licht aan het eind van de tunnel voor de horeca. Het land is van slot, de gehele horeca kan weer onbelemmerd op volle toeren draaien en met deze verbeterde cao maken we het werken in de sector aantrekkelijker. Deze nieuwe cao is een belangrijke mijlpaal om het imago van de sector te verbeteren en toekomstbestendig te maken”. Partijen zijn zich bewust dat de komende jaren meer nodig is om het werken in de horeca aantrekkelijker te maken, maar op dit moment is er niet meer ruimte.

Breed draagvlak

FNV Horeca wilde niet alleen de mening horen van leden, maar ook van niet-leden. Vlek: “Wij hechten waarde aan een zo’n breed mogelijk draagvlak onder het horecapersoneel voor de stappen die we zetten. Het gaat immers om de arbeidsvoorwaarden van álle horecamedewerkers en hun mening moet hier de leidraad zijn.” Alexander Rozema, chef bediening én lid van de cao-commissie FNV Horeca: “Met deze cao gaan we bouwen aan de voortgang van de sector.  Elke stap vooruit is een stap richting een betere toekomst voor iedereen in de horeca.”

Evenwichtig pakket

De nieuwe cao biedt een evenwichtig pakket aan nieuwe en betere arbeidsvoorwaarden. Met dit pakket - in combinatie met een loonsverhoging– wordt de horeca aantrekkelijk om in te werken en klaargestoomd voor de toekomst.

De belangrijkste resultaten zijn:

- looptijd van de cao vanaf 1 januari 2022 tot en met 31 december 2023;

- loonsverhoging van 3,4% per 1 april 2022 en 2% 1 januari 2023 voor vakkrachten beneden het eindloon;

- loonsverhoging van 2% per 1 april 2022 en 2% 1 januari 2023 voor vakkrachten boven het eindloon (24 maanden in dienst);

- lonen van niet-vakkrachten en BBL-leerlingen worden per 1 september 2022 gekoppeld aan functiegroep 1. Daarmee gaan de lonen van jongeren tot 21 jaar 10 tot 20% omhoog

- loongebouw met tredes met daarin verwerkt een jaarlijkse periodiek van 2% bij voldoende functioneren;

- per 1 januari 2023 een individueel keuzebudget van € 150p/j voor eigen ontwikkeling';

- betere balans werk en privé door o.a. een betere regeling min- en plusuren en een rooster dat minimaal 3 weken van tevoren bekend gemaakt moet worden.

Bron: FNV Horeca/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Eventseizoen 2024 geopend met fors meer eventcateraars

Analyse – In april start het evenementenseizoen en volgens cijfers van de Kamer van Koophandel is het aantal fors gegroeid. Het gaat dan om cateringpartijen die zowel festivals, bruiloften, verjaardagen en andere feesten verzorgen. Het handelsregister van de KvK telde er in het eerste kwartaal van 2024 ruim 27.000, dat zijn er bijna 16.000 meer dan vijf jaar geleden, een stijging van 133%.

Lees bericht


Dirk Beljaarts neemt afscheid als Algemeen Directeur KHN

Persoonlijk – Dirk Beljaarts vertrekt nog voor de zomer na een periode van negen jaar bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Beljaarts begon zijn loopbaan bij KHN als lid van het Landelijk Bestuur en diende vervolgens de laatste vijf jaar als Algemeen Directeur. Hij vindt het nu voor een nieuwe uitdaging.

Lees bericht

Oud-bestuurders Booking.com en Ahold aan boord bij Amigos

Platform - Social platform Amigos heeft drie voormalige directeuren van Booking.com, Hyves en Ahold als investeerders aangetrokken, plus een bestuurslid KHN Amsterdam. De Amigos app heeft ruim 800.000 gebruikers, maar wil verder groeien. Ook internationaal. De nieuw aangetrokken investeerders gaan daarbij helpen.

Lees bericht

Nieuw huurcontract voor winkel- en horecapanden

Winkelpanden – Branche- en werkgeversorganisaties hebben een nieuwe Huurdersvariant’ van het ROZ-model gemaakt. In het ROZ zijn de verhuurders vertegenwoordigd. Het model moet huurcontractbesprekingen tussen partijen evenwichtiger maken en onwenselijke situaties voorkomen.

Lees bericht


Horeca akkoord met cao-onderhandelingsresultaat

Horeca - KHN is samen met FNV Horeca en CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Vandaag werd bekend dat de achterbannen akkoord zijn met het eerder bekendgemaakte onderhandelingsresultaat. Daarmee is de nieuwe Horeca-cao een feit. De nieuwe Horeca-cao gaat per 1 januari 2024 in en loopt tot en met 31 december 2024.

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid