‘AI en robotisering moeten hospitality ondersteunen’


Algemeen directeur Erik Ginjaar van Postillion Hotels gebruik AI binnen zijn hotels vooral als ondersteuning bij het maken van offertes

Bijeenkomst – Donderdag vond de bijeenkomst ‘Phygital’ van Trema Foodnetwerk. Het thema behandelde de vraagstukken van de steeds verdere (noodzakelijke) integratie van digitalisering en robotisering in de foodservicebranche. Efficiency en gebrek aan personeel zijn belangrijk uitgangspunten bij de invulling. Conclusie van de dag: AI en robotisering moeten hospitality ondersteunen, maar kunnen de menselijke waarde van gastvrijheid nooit vervangen.

De dag bij Postillion ‘Veluwemeer’in Putten werd afgetrapt door Maarten Reijgersberg van RauwCC die een inspireerde verhaal hield over virtual brand ambassadors en virtual influencers. Dat mensen een band kunnen opbouwen met virtuele personen en karakters vinden mensen geen punt. Op diverse plaatsen doen zij dat al met Disney-figuren en de M&M-karakters. Bij een proef met een karakter voor Postilion Hotel Rotterdam, die als een virtuele reisgids voor Rotterdam optrad, had het ook gewerkt, alleen werd die na verloop van tijd beëindigd. Algemeen directeur Erik-Jan Ginjaar, die na Reijgersberg het podium pakte, sprak van een leerzaam project. Ook een project dat vernieuwend was voor Postillon en vooral uitdagend was voor de vorm van hospitality die hij voorstaat met zijn acht hotels en vooral door echte mensen moet worden ingevuld. Techniek als AI en robotisering moeten in zijn ogen hospitality ondersteunen, maar kunnen het nooit vervangen. AI wordt wel veelvuldig ingezet binnen zijn hotelketen als ondersteuning bij de offerte-aanvragen voor congressen en internationale bijeenkomsten. “Daar werkt het uitstekend en heeft het laten zien dat er arbeidsplekken bespaard kunnen worden waar de offertes worden opgesteld. Die mensen kunnen we nu inzetten op plekken waar zij de hospitality veel beter kunnen uitdragen dan bij het opstellen van de offertes,” aldus Ginjaar.

Landal GreenParks

Daarna was het de beurt aan Landal GreenParks Rabbit Hill. In een tipitent deelde concept designer Rogier Claessens van Landal GreenParks uit hoe Landal digitalisering en robotisering in de praktijk brengt. Robots worden bij Landal bijvoorbeeld ingezet in de bediening. Niet alleen levert dat een besparing op in personeel, maar het is ook leuk voor gasten, vooral de jeugdige gasten. Daarnaast vergroot automatisering ook het aantal horecapunten op het park, bijvoorbeeld door de inzet van een pizza-automaat. Omdat de automaat 24/7 beschikbaar is, levert de pizza-automaat ook een bijdrage aan de gasttevredenheid.

ChatGPT

AI-expert Ferry Hoes sloot de bijeenkomst van het Trema betwerk van FocusPlaza af met zijn visie op de synergie tussen mens en technologie in organisaties. Om te laten zien hoe dat praktisch werkte volgde een interactieve workshop met ChatGPT. Deelnemers konden op die manier zien welke bijdrage ChatGPT kan hebben voor productinnovatie, maar ook in samenstelling van bepaalde gerechten voor klantengroepen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuwsToo Good To Go-app krijgt hoge waardering van Apple

Verkiezing – De app tegen voedselverspilling van Too Good To Go is uitgeroepen tot een van de winnaars in de categorie ‘Cultural Impact Award’ op de prestigieuze Apple App Store Awards 2023. Van de 40 wereldwijde finalisten in 10 categorieën is de app bekroond met een award in deze categorie vanwege de uitzonderlijke gebruikerservaring en de diepgaande culturele impact van de applicatie op...

Lees bericht

Landal ’t Loo neemt proef met zelfrijdende bezorgrobot

Leisure - Vakantiepark Landal Landgoed ’t Loo in ’t Loo-Oldebroek heeft de primeur van de eerste zelfrijdende robot op een Europees vakantiepark. De bezorgrobot gaat het parkteam in eerste instantie ondersteunen bij het aanleveren en ophalen van linnengoed in de recreatiewoningen, maar later wordt de bezorgrobot ook ingezet voor ontbijt- en bbq-pakketten en pizza’s.

Lees berichtOok Horeca Expo in Gent ondervindt druk deelnemers

Horecavakbeurzen – Belgisch leukste horecabeurs is zondag van start gegaan. Het aantal deelnemende foodbedrijven aan de Horeca Expo in Gent lag deze editie iets lager dan vorig jaar. Ook duurt de beurs een dag korter. De Horeca Expo, waar de zuidelijke horecaprofessionals komen kijken, proeven en ontmoeten, ondervindt net als andere beurzen de druk bij de deelnemende leveranciers.

Lees bericht

Mona Keijzer in gesprek met Amsterdamse horeca

Actie - Mona Keijzer, tweede op de lijst van de BBB, bracht vrijdag, tijdens de Dag van de Ondernemer, een bezoek aan de Amsterdamse horeca. Op deze dag worden ondernemers in het zonnetje gezet en wordt het belang van ondernemers voor Nederland nog eens extra benadrukt. Samen met horecaondernemers gingen Mona Keijzer en KHN in op thema’s, zoals arbeid,...

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid