Amsterdamse terrasprijzen opnieuw in middenmoot Europa


Amsterdam is in Nederland al jarenlang aanvoerder van de lijst wat betreft de terrasprijzen

Onderzoek – Amsterdam is in Europa een middenmoter wanneer het gaat om horecaprijzen op het terras. Voor een rondje (2 espresso, 2 fris, 2 halve liters bier en 2 rosé) ben je in onze hoofdstad €45,80 kwijt. Dit is fors minder dan Oslo, dat dit jaar wederom de duurste terrasstad in Europa is met een gemiddelde terrasprijs van €69.91. Budapest blijft het voordeligst, in vergelijking met Oslo is men bijna drie keer zo voordelig uit met een bedrag van €23,72.

Dit en meer blijkt uit het Europees Terrasonderzoek 2023 van Spronsen & Partners horeca-advies. Voor dit onderzoek werden de prijzen bij diverse restaurants en cafés op de bekendste terrasplekken in Europese hoofdsteden onderzocht en vergeleken met de resultaten van 2018, het jaar waarin voor het laatst het terrasonderzoek werd gedaan. Van Place du Tetre in Parijs en de Promenade van Nyhavn in Kopenhagen tot aan het Stare Miasto in Warschau en Old Town Square in Praag. 

Rangorde in Europa

De hoofdsteden van drie Scandinavische landen spannen de kroon in de top drie, terwijl de vierde en vijfde plek worden ingenomen door steden in het Engeland & Ierland.  Wat betreft non-alcoholische dranken, cola en espresso, is Kopenhagen de duurste stad. Amsterdam is in Nederland al jarenlang aanvoerder van de lijst wat betreft de terrasprijzen, in vergelijking met andere Europese steden scoort het ‘slechts’ een plek in de middenmoot (10). De beste plek om een rondje te halen voor je familie of vrienden blijft in 2023 in Oost-Europa, de laatste zes plekken van deze lijst worden alle ingenomen door de Oost-Europese bestemmingen in deze lijst.

Terraskoopkracht

Net als bij het Nederlands Terrasonderzoek is ook gekeken naar het aantal rondjes dat inwoners in de desbetreffende stad wekelijks kunnen geven, de zogeheten ‘terraskoopkracht’. Dit wordt berekent door het gemiddeld besteedbaar inkomen in het land af te zetten tegen de terrasprijzen. Lissabon is de stad met de laagste ‘terraskoopkracht’ met gemiddeld 6 rondjes per week, in 2018 was dit nog Zagreb. Bern heeft net als in 2018 de hoogste ‘terraskoopkracht’, daar kan men gemiddeld 26 rondjes per week bestellen. In eigen land kunnen er 19 rondjes per week besteld worden, dat is ruim twee rondjes meer dan in 2018. Daarmee staat Amsterdam op de derde plek en is hiermee dus een relatief goedkope terrasstad. Gemiddeld gemeten is de ‘terraskoopkracht’ over alle steden 14 rondjes per week.

Bron: Spronsen & Partners/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws
‘Amerikaanse keuken populairst bij Amsterdamse bestellingen’

Bezorgdienst – De producten uit de ‘Amerikaanse keuken’ zijn het populairst als het gaat om bestellingen bij Deliveroo in de hoofdstad. Goede tweede zijn de Italiaanse gerechten. Dat meldt de bezorgdienst, dat dit jaar het vierjarig bestaan in Nederland viert. Het in september 2015 gestarte platform Deliveroo inventariseerde welke gerechten de Amsterdammers het liefst bestellen. Daaruit blijkt een voorliefde voor Amerikaanse producten...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid