Bakkersinitiatief circulair brood trekt volop media-aandacht


Paul Koenen van Bakkerij Koenen, een van de Top Bakkers, met in zijn handen het circulaire brood / Foto bij: Top Bakkers

Duurzaamheid – Het circulaire brood van drie bakkers was al twee maal genomineerd voor de Innovatieprijs van de Horecava, maar afgelopen dagen was het ook nog eens volop in het nieuws. Top Bakkers, een groep van 60 zelfstandige bakkers, heeft zich immers aangesloten bij het initiatief. Afgelopen dagen besteedde het NOS Journaal er aandacht aan, Radio 1, RTLZ en Editie NL. Voedselverspilling is ook een onderwerp dat veel mensen raakt.

In Nederland blijven dagelijks 700.000 broden onverkocht op de plank liggen, die worden vermalen tot veevoer. Voedselverspilling in feite. En een hoeveelheid onnodig gebakken brood dat in deze tijd van duurder en schaarster wordende grondstoffen en hoge energieprijzen niet meer past.

Hergebruik

Eerder waren Paul Berntsen uit Didam en zijn partners Jos Veltmaat en Sebastiaan Hetterschijt het er over eens dat het anders moest en daarom namen zij het initiatief tot de oprichting van het bedrijf Bakkersgrondstof. Een bedrijf dat oud brood opgehaald bij bakkers en het vervolgens verwerkt tot een broodmeel. Bakkers die deelnemen aan het initiatief kunnen gebruik maken van het circulaire broodmeel van Bakkersgrond zodat zij zo’n 20 tot 30 procent van hun oude brood kunnen hergebruiken. Voor dat deel hebben zij geen nieuwe tarwe nodig. Reden voor Top Bakkers zich aan te sluiten bij het initiatief. Nu nog een pilot, maar het bedrijf wil opschalen naar 100.000 kilo nieuw 'oud' brood per jaar.

Eigen desem

Voor het circulaire brood geven bakkers hun onverkochte boterhammen af. Deze producten gaan vervolgens naar de bakkerij van de initiatiefnemers in Wageningen, waar wordt beoordeeld welke delen geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Het scheiden van producten is noodzakelijk, omdat veel brood ook wordt voorzien van allerhande strooigoed zoals sesamzaadjes, noten, of andere producten. Na de scheiding worden de broodproducten gedroogd in een soort trommel en vervolgens fijngemalen. Van dit restmateriaal wordt desem gemaakt dat bakkers weer kunnen toevoegen aan hun eigen deeg. Op die manier krijgen bakkers op een circulaire wijzen hun eigen desem weer terug.

Winstmarge

Voor het oude brood kregen bakkers eerder zo’n 8 cent per kilo betaald. Nu geven de bakkers het oud brood gratis aan de bakkerij in Wageningen, maar kopen ze het nieuwe brood in waar ze, volgens retailspecialist Dick Mulder van ING Bank een winstmarge van minstens €1 per kilo op maken.

Het bedrijf Bakkersgrondstof heeft van de Europese Commissie een subsidie ontvangen om het handmatig selecteren van het brood machinaal te laten verlopen. Op die manier is het proces van circulair brood verder op te schalen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Vitam introduceert circulair brood in assortiment

Catering - Vitam, specialist in gezond en duurzaam eten en drinken, neemt als eerste grote cateraar circulair brood op in het assortiment. De circulaire meergranenbol is ontwikkeld door de Top Bakkers Groep en bestaat voor 30 procent uit gefermenteerd retourbrood van de vorige dag. Daarmee krijgt brood dat normaal zou worden weggegooid een tweede leven.

Lees bericht



Koningin Máxima opent Verspillingsvrije Week 2025

Actieweek - Met de onthulling van het campagnebeeld gaf Koningin Máxima gisterochtend het officiële startsein voor de Verspillingsvrije Week 2025. Centraal dit jaar staat het thema houdbaarheid. Jongeren, professionals en ondernemers lieten tijdens de opening zien hoe zij verspilling tegengaan - thuis, in de horeca en in de voedselketen.

Lees bericht

QR Code van GS1 helpt in strijd tegen voedselverspilling

Voedselverspilling - Tijdens de Verspillingsvrije Week (8 t/m 14 september) staat Nederland stil bij de enorme hoeveelheid voedsel die jaarlijks verloren gaat: 1,6 miljard kilo, goed voor 23 miljoen gemiste maaltijden in één week. Een nieuw hulpmiddel in de strijd tegen verspilling is de QR Code powered by GS1.

Lees bericht



Wiersma op NLvoedt: “Voedsel is de basis voor alles”

Event - Tijdens de derde editie van foodevent NLvoedt onderstreepte demissionair landbouwminister Femke Wiersma het strategische belang van voedselproductie. “Voedsel is de basis voor alles. Niet alleen voor onze welvaart, maar ook voor onze veiligheid,” zei ze tijdens de bijeenkomst in Nieuwspoort.

Lees bericht



© 2025 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid