Bakkersinitiatief circulair brood trekt volop media-aandacht

Duurzaamheid – Het circulaire brood van drie bakkers was al twee maal genomineerd voor de Innovatieprijs van de Horecava, maar afgelopen dagen was het ook nog eens volop in het nieuws. Top Bakkers, een groep van 60 zelfstandige bakkers, heeft zich immers aangesloten bij het initiatief. Afgelopen dagen besteedde het NOS Journaal er aandacht aan, Radio 1, RTLZ en Editie NL. Voedselverspilling is ook een onderwerp dat veel mensen raakt.
In Nederland blijven dagelijks 700.000 broden onverkocht op de plank liggen, die worden vermalen tot veevoer. Voedselverspilling in feite. En een hoeveelheid onnodig gebakken brood dat in deze tijd van duurder en schaarster wordende grondstoffen en hoge energieprijzen niet meer past.
Hergebruik
Eerder waren Paul Berntsen uit Didam en zijn partners Jos Veltmaat en Sebastiaan Hetterschijt het er over eens dat het anders moest en daarom namen zij het initiatief tot de oprichting van het bedrijf Bakkersgrondstof. Een bedrijf dat oud brood opgehaald bij bakkers en het vervolgens verwerkt tot een broodmeel. Bakkers die deelnemen aan het initiatief kunnen gebruik maken van het circulaire broodmeel van Bakkersgrond zodat zij zo’n 20 tot 30 procent van hun oude brood kunnen hergebruiken. Voor dat deel hebben zij geen nieuwe tarwe nodig. Reden voor Top Bakkers zich aan te sluiten bij het initiatief. Nu nog een pilot, maar het bedrijf wil opschalen naar 100.000 kilo nieuw 'oud' brood per jaar.
Eigen desem
Voor het circulaire brood geven bakkers hun onverkochte boterhammen af. Deze producten gaan vervolgens naar de bakkerij van de initiatiefnemers in Wageningen, waar wordt beoordeeld welke delen geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Het scheiden van producten is noodzakelijk, omdat veel brood ook wordt voorzien van allerhande strooigoed zoals sesamzaadjes, noten, of andere producten. Na de scheiding worden de broodproducten gedroogd in een soort trommel en vervolgens fijngemalen. Van dit restmateriaal wordt desem gemaakt dat bakkers weer kunnen toevoegen aan hun eigen deeg. Op die manier krijgen bakkers op een circulaire wijzen hun eigen desem weer terug.
Winstmarge
Voor het oude brood kregen bakkers eerder zo’n 8 cent per kilo betaald. Nu geven de bakkers het oud brood gratis aan de bakkerij in Wageningen, maar kopen ze het nieuwe brood in waar ze, volgens retailspecialist Dick Mulder van ING Bank een winstmarge van minstens €1 per kilo op maken.
Het bedrijf Bakkersgrondstof heeft van de Europese Commissie een subsidie ontvangen om het handmatig selecteren van het brood machinaal te laten verlopen. Op die manier is het proces van circulair brood verder op te schalen.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Nederlandse Orbisk wint FoodTech Challenge in Abu Dhabi
Verkiezing - De Nederlandse start-up Orbisk heeft in Abu Dhabi de FoodTech Challenge gewonnen. Het bedrijf dat met slimme technologie voedselverspilling in professionele keukens aanpakt, werd samen met drie andere bedrijven tot winnaars uitgeroepen uit een groep van 667 deelnemers uit 79 verschillende landen.
Lees berichtBakkerij Beukeveld bakt met ‘Nedertarwe’
Bakkerij Beukeveld bakt voortaan als één van de negen bakkers met graan van Nederlandse bodem, het zogenoemde Nedertarwe. Dat is bijzonder, het Nederlandse klimaat is namelijk niet ideaal voor graan om mee te bakken.
Lees berichtOok FEBO gaat voedselverspilling te lijf met Too Good To Go
Formulenieuws – De 23 vestigingen van cafetariaformule FEBO gaan de strijd aan tegen voedselverspilling. Via de Too Good To Go-app kunnen snackliefhebbers Snackboxen bestellen met daarin de dagverse producten van FEBO die de houdbaarheidsdatum naderen, maar nog te lekker zijn om weggegooid te worden.
Lees berichtTop Bakkers twee keer genomineerd voor de Horecava Awards
Verkiezing - Top Bakkers is met Circulair Brood twee keer genomineerd voor de Horecava Innovation Awards 2023. Het brood van de coöperatieve organisatie voor ambachtelijke bakkers is genomineerd binnen de categorie Food & Beverage en voor de Duurzaamheid Karel de Vos Award.
Lees berichtUnilever zet volgende stap tegen voedselverspilling
Voedselverspilling – Too Good To Go en Unilever zetten de volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling. Voortaan is het mogelijk om via de Too Good To Go app een pakket met producten van onder andere Unox, Knorr, Calvé en Conimex thuis te laten bezorgen, direct van de maker naar de consument. Dat betekent ook voor Too Good To Go nieuwe...
Lees berichtKHN-leden pakken met Too Good To Go voedselverspilling aan
Voedselverspilling - Ondernemers die aangesloten zijn bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden sinds deze maand actief geïnformeerd over het tegengaan van voedselverspilling. Door een samenwerking met antiverspillingsplatform Too Good To Go, maakt KHN het voor hun leden heel eenvoudig om zich in te zetten tegen voedselverspilling.
Lees bericht