Bakkersinitiatief circulair brood trekt volop media-aandacht


Paul Koenen van Bakkerij Koenen, een van de Top Bakkers, met in zijn handen het circulaire brood / Foto bij: Top Bakkers

Duurzaamheid – Het circulaire brood van drie bakkers was al twee maal genomineerd voor de Innovatieprijs van de Horecava, maar afgelopen dagen was het ook nog eens volop in het nieuws. Top Bakkers, een groep van 60 zelfstandige bakkers, heeft zich immers aangesloten bij het initiatief. Afgelopen dagen besteedde het NOS Journaal er aandacht aan, Radio 1, RTLZ en Editie NL. Voedselverspilling is ook een onderwerp dat veel mensen raakt.

In Nederland blijven dagelijks 700.000 broden onverkocht op de plank liggen, die worden vermalen tot veevoer. Voedselverspilling in feite. En een hoeveelheid onnodig gebakken brood dat in deze tijd van duurder en schaarster wordende grondstoffen en hoge energieprijzen niet meer past.

Hergebruik

Eerder waren Paul Berntsen uit Didam en zijn partners Jos Veltmaat en Sebastiaan Hetterschijt het er over eens dat het anders moest en daarom namen zij het initiatief tot de oprichting van het bedrijf Bakkersgrondstof. Een bedrijf dat oud brood opgehaald bij bakkers en het vervolgens verwerkt tot een broodmeel. Bakkers die deelnemen aan het initiatief kunnen gebruik maken van het circulaire broodmeel van Bakkersgrond zodat zij zo’n 20 tot 30 procent van hun oude brood kunnen hergebruiken. Voor dat deel hebben zij geen nieuwe tarwe nodig. Reden voor Top Bakkers zich aan te sluiten bij het initiatief. Nu nog een pilot, maar het bedrijf wil opschalen naar 100.000 kilo nieuw 'oud' brood per jaar.

Eigen desem

Voor het circulaire brood geven bakkers hun onverkochte boterhammen af. Deze producten gaan vervolgens naar de bakkerij van de initiatiefnemers in Wageningen, waar wordt beoordeeld welke delen geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Het scheiden van producten is noodzakelijk, omdat veel brood ook wordt voorzien van allerhande strooigoed zoals sesamzaadjes, noten, of andere producten. Na de scheiding worden de broodproducten gedroogd in een soort trommel en vervolgens fijngemalen. Van dit restmateriaal wordt desem gemaakt dat bakkers weer kunnen toevoegen aan hun eigen deeg. Op die manier krijgen bakkers op een circulaire wijzen hun eigen desem weer terug.

Winstmarge

Voor het oude brood kregen bakkers eerder zo’n 8 cent per kilo betaald. Nu geven de bakkers het oud brood gratis aan de bakkerij in Wageningen, maar kopen ze het nieuwe brood in waar ze, volgens retailspecialist Dick Mulder van ING Bank een winstmarge van minstens €1 per kilo op maken.

Het bedrijf Bakkersgrondstof heeft van de Europese Commissie een subsidie ontvangen om het handmatig selecteren van het brood machinaal te laten verlopen. Op die manier is het proces van circulair brood verder op te schalen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Nederlandse Orbisk wint FoodTech Challenge in Abu Dhabi

Verkiezing  - De Nederlandse start-up Orbisk heeft in Abu Dhabi de FoodTech Challenge gewonnen. Het bedrijf dat met slimme technologie voedselverspilling  in professionele keukens aanpakt, werd samen met drie andere bedrijven tot winnaars uitgeroepen uit een groep van 667 deelnemers uit 79 verschillende landen.

Lees berichtOok FEBO gaat voedselverspilling te lijf met Too Good To Go

Formulenieuws – De 23 vestigingen van cafetariaformule FEBO gaan de strijd aan tegen voedselverspilling.  Via de Too Good To Go-app kunnen snackliefhebbers Snackboxen bestellen met daarin de dagverse producten van FEBO die de houdbaarheidsdatum naderen, maar nog te lekker zijn om weggegooid te worden.

Lees berichtUnilever zet volgende stap tegen voedselverspilling

Voedselverspilling – Too Good To Go en Unilever zetten de volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling. Voortaan is het mogelijk om via de Too Good To Go app een pakket met producten van onder andere Unox, Knorr, Calvé en Conimex thuis te laten bezorgen, direct van de maker naar de consument. Dat betekent ook voor Too Good To Go nieuwe...

Lees bericht

KHN-leden pakken met Too Good To Go voedselverspilling aan

Voedselverspilling - Ondernemers die aangesloten zijn bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN) worden sinds deze maand actief geïnformeerd over het tegengaan van voedselverspilling. Door een samenwerking met antiverspillingsplatform Too Good To Go, maakt KHN het voor hun leden heel eenvoudig om zich in te zetten tegen voedselverspilling.

Lees bericht© 2023 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid