Bakkersinitiatief circulair brood trekt volop media-aandacht


Paul Koenen van Bakkerij Koenen, een van de Top Bakkers, met in zijn handen het circulaire brood / Foto bij: Top Bakkers

Duurzaamheid – Het circulaire brood van drie bakkers was al twee maal genomineerd voor de Innovatieprijs van de Horecava, maar afgelopen dagen was het ook nog eens volop in het nieuws. Top Bakkers, een groep van 60 zelfstandige bakkers, heeft zich immers aangesloten bij het initiatief. Afgelopen dagen besteedde het NOS Journaal er aandacht aan, Radio 1, RTLZ en Editie NL. Voedselverspilling is ook een onderwerp dat veel mensen raakt.

In Nederland blijven dagelijks 700.000 broden onverkocht op de plank liggen, die worden vermalen tot veevoer. Voedselverspilling in feite. En een hoeveelheid onnodig gebakken brood dat in deze tijd van duurder en schaarster wordende grondstoffen en hoge energieprijzen niet meer past.

Hergebruik

Eerder waren Paul Berntsen uit Didam en zijn partners Jos Veltmaat en Sebastiaan Hetterschijt het er over eens dat het anders moest en daarom namen zij het initiatief tot de oprichting van het bedrijf Bakkersgrondstof. Een bedrijf dat oud brood opgehaald bij bakkers en het vervolgens verwerkt tot een broodmeel. Bakkers die deelnemen aan het initiatief kunnen gebruik maken van het circulaire broodmeel van Bakkersgrond zodat zij zo’n 20 tot 30 procent van hun oude brood kunnen hergebruiken. Voor dat deel hebben zij geen nieuwe tarwe nodig. Reden voor Top Bakkers zich aan te sluiten bij het initiatief. Nu nog een pilot, maar het bedrijf wil opschalen naar 100.000 kilo nieuw 'oud' brood per jaar.

Eigen desem

Voor het circulaire brood geven bakkers hun onverkochte boterhammen af. Deze producten gaan vervolgens naar de bakkerij van de initiatiefnemers in Wageningen, waar wordt beoordeeld welke delen geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Het scheiden van producten is noodzakelijk, omdat veel brood ook wordt voorzien van allerhande strooigoed zoals sesamzaadjes, noten, of andere producten. Na de scheiding worden de broodproducten gedroogd in een soort trommel en vervolgens fijngemalen. Van dit restmateriaal wordt desem gemaakt dat bakkers weer kunnen toevoegen aan hun eigen deeg. Op die manier krijgen bakkers op een circulaire wijzen hun eigen desem weer terug.

Winstmarge

Voor het oude brood kregen bakkers eerder zo’n 8 cent per kilo betaald. Nu geven de bakkers het oud brood gratis aan de bakkerij in Wageningen, maar kopen ze het nieuwe brood in waar ze, volgens retailspecialist Dick Mulder van ING Bank een winstmarge van minstens €1 per kilo op maken.

Het bedrijf Bakkersgrondstof heeft van de Europese Commissie een subsidie ontvangen om het handmatig selecteren van het brood machinaal te laten verlopen. Op die manier is het proces van circulair brood verder op te schalen.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Top Bakkers verder als groep binnen de coöperatie

Coöperatie - Top Bakkers laat weten dat zij volgende stappen zet om alle aangesloten bakkerijen lid te maken van de Top Bakkers coöperatie. Daarmee worden de bakkerijen ook mede-eigenaar van het bedrijf. Daarnaast gaan de bedrijven die onderdeel zijn van de Top Bakkers groep meer samenwerken om gezamenlijk oplossingen te bieden voor de klanten.

Lees bericht


Nu ook ‘bio-puree’ van afgekeurde biologische bananen

Voedselverspilling  – The Banana Factory opende begin 2023 haar deuren om anders afgekeurde bananen, te redden van onnodige vernietiging door hier bananenpuree van te maken. Naast reguliere bananenpuree, maakt het bedrijf in samenwerking met Coroos nu ook biologisch gecertificeerde bananenpuree zodat ook bio producenten kunnen werken met “no-waste” bananenpuree.

Lees bericht

Bakkerij Koenen Top Bakker van het jaar 2024

Verkiezing - Bakkerij Koenen uit Westervoort is verkozen tot Top Bakker van het jaar 2024. Dit werd bekend gemaakt op het Bakkersfestijn. Elk jaar reikt Top Bakkers de wisseltrofee uit aan de bakker die het beste scoort op twaalf verschillende onderdelen. Bakkerij Koenen heeft de hoogste score behaald en mag zich een jaar lang Top Bakker van het Jaar noemen.

Lees bericht

Minder verspilling brood en banket blijkt uit NVB Monitor

Voedselverspilling – Brood is het product dat het meest wordt verspild. Dat komt vooral omdat het een dagvers product is. Daarom zet de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB) zich in om de reststromen en verspilling in de keten inzichtelijk te maken, zodat ze gericht kunnen werken aan reductie. En met resultaat, zo laat de NVB weten. Op basis van de...

Lees bericht


Orbisk bestaat 5 jaar en heeft inmiddels 737.520 kilo voedsel gered

Voedselverspilling - Orbisk, een Nederlandse scale-up die zich inzet voor een duurzamer voedselsysteem, bestaat vijf jaar. Het jubileum wordt gevierd met de lancering van een Impact Report. Uit dit eerste rapport blijkt onder andere dat Orbisk wereldwijd 737.520 kilo voedsel heeft gered uit de afvalbak, wat neerkomt op zo'n 1,6 miljoen maaltijden.

Lees bericht

Orbisk en Accor-hotels streven naar halvering voedselverspilling

Voedselverspilling - Accor Group is één van de eerste grote hotelketen die haar wereldwijde voedselverspilling actief gaat terugdringen. In een samenwerking met de voedselafvalmonitor van Orbisk gaat de hotelorganisatie in honderden Accor hotels de komende maanden een start maken met het tegengaan van voedselverspilling. Die slimme technologie moet chefs helpen hun voedselafval te meten en met de helft terug te...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid