Bakkersinitiatief circulair brood trekt volop media-aandacht

Duurzaamheid – Het circulaire brood van drie bakkers was al twee maal genomineerd voor de Innovatieprijs van de Horecava, maar afgelopen dagen was het ook nog eens volop in het nieuws. Top Bakkers, een groep van 60 zelfstandige bakkers, heeft zich immers aangesloten bij het initiatief. Afgelopen dagen besteedde het NOS Journaal er aandacht aan, Radio 1, RTLZ en Editie NL. Voedselverspilling is ook een onderwerp dat veel mensen raakt.
In Nederland blijven dagelijks 700.000 broden onverkocht op de plank liggen, die worden vermalen tot veevoer. Voedselverspilling in feite. En een hoeveelheid onnodig gebakken brood dat in deze tijd van duurder en schaarster wordende grondstoffen en hoge energieprijzen niet meer past.
Hergebruik
Eerder waren Paul Berntsen uit Didam en zijn partners Jos Veltmaat en Sebastiaan Hetterschijt het er over eens dat het anders moest en daarom namen zij het initiatief tot de oprichting van het bedrijf Bakkersgrondstof. Een bedrijf dat oud brood opgehaald bij bakkers en het vervolgens verwerkt tot een broodmeel. Bakkers die deelnemen aan het initiatief kunnen gebruik maken van het circulaire broodmeel van Bakkersgrond zodat zij zo’n 20 tot 30 procent van hun oude brood kunnen hergebruiken. Voor dat deel hebben zij geen nieuwe tarwe nodig. Reden voor Top Bakkers zich aan te sluiten bij het initiatief. Nu nog een pilot, maar het bedrijf wil opschalen naar 100.000 kilo nieuw 'oud' brood per jaar.
Eigen desem
Voor het circulaire brood geven bakkers hun onverkochte boterhammen af. Deze producten gaan vervolgens naar de bakkerij van de initiatiefnemers in Wageningen, waar wordt beoordeeld welke delen geschikt zijn om opnieuw te gebruiken. Het scheiden van producten is noodzakelijk, omdat veel brood ook wordt voorzien van allerhande strooigoed zoals sesamzaadjes, noten, of andere producten. Na de scheiding worden de broodproducten gedroogd in een soort trommel en vervolgens fijngemalen. Van dit restmateriaal wordt desem gemaakt dat bakkers weer kunnen toevoegen aan hun eigen deeg. Op die manier krijgen bakkers op een circulaire wijzen hun eigen desem weer terug.
Winstmarge
Voor het oude brood kregen bakkers eerder zo’n 8 cent per kilo betaald. Nu geven de bakkers het oud brood gratis aan de bakkerij in Wageningen, maar kopen ze het nieuwe brood in waar ze, volgens retailspecialist Dick Mulder van ING Bank een winstmarge van minstens €1 per kilo op maken.
Het bedrijf Bakkersgrondstof heeft van de Europese Commissie een subsidie ontvangen om het handmatig selecteren van het brood machinaal te laten verlopen. Op die manier is het proces van circulair brood verder op te schalen.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Bakkerij ‘t Kraayennest Top Bakker van het jaar 2023
Verkiezing - Bakkerij ‘t Kraayennest uit Nijmegen is verkozen tot Top Bakker van het jaar 2023. Dit werd woensdag bekend gemaakt op het Bakkersfestijn. Elk jaar reikt Top Bakkers de wisseltrofee uit aan de bakker die het beste scoort op twaalf verschillende onderdelen. Bakkerij ‘t Kraayennest heeft de hoogste score behaald en mag zich een jaar lang Top Bakker van het...
Lees berichtToo Good To Go redt in vijf jaar 18 miljoen maaltijden in Nederland
Voedselverspilling – Too Good To Go is deze maand vijf jaar actief in Nederland. In die periode heeft het in ons land 18 miljoen maaltijden gered van voedselverspilling. In 2022 waren dat er alleen al 6,4 miljoen. Een toename van 21,8% ten opzichte van 2021. Een bewijs dat het gebruik van de app nog steeds groeit. Ook in het buitenland.
Lees berichtInstock wil meer voedsel redden en gaat verhuizen
Voedselverspilling - Instock heeft inmiddels meer dan 2 miljoen kg aan eten gered van verspilling. Dit jaar verwacht Instock meer dan een miljoen kilo te redden. Om de grotere hoeveelheden met eten te kunnen ontvangen verhuist Instock in april met hun Food Rescue Center naar Diemen naar een grotere locatie.
Lees berichtUnilever haalt mijlpaal van 1 miljoen geredde producten
Voedselverspilling – De samenwerking tussen Unilever en Too Good To Go tegen voedselverspilling heeft in twee jaar tijd 1 miljoen producten gered. Deze mijlpaal werd bereikt met het aanbieden van magic boxen, een verrassingspakket met producten die tegen de ‘ten minste houdbaar tot-datum' (THT) zitten, die via de Too Good To Go-app worden aangeboden. Eind 2022 introduceerden beide partijen ook de mogelijkheid om...
Lees berichtPLUS supermarkten starten met verkoop brood van gisteren
Supermarkt - PLUS zet een volgende stap in de strijd tegen voedselverspilling en start met de verkoop van brood van gisteren. Brood van de versafdeling dat niet op de dag zelf verkocht wordt, kost een dag later 25 cent, 50 cent of 75 cent. Brood van gisteren, is duidelijkherkenbaar door stickers en speciale borden en de volgende dag tot 11.00 uur te koop.
Lees berichtSUNT Food opent eerste bananenfabriek ter wereld
Voedselverspilling – SUNT Food, het merk van het bananenbrood en de ‘baked donuts’ van bananenpuree, opent in de strijd tegen voedselverspilling in Geldermalsen, de eerste bananenfabriek ter wereld.
Lees bericht