Belang kantineomzet groot bij voetbalclubs


Sportkantines moeten dicht

Sportkantine - Voetbalkantines halen zo’n veertig procent van hun inkomsten uit de kantine. Bij alle andere Nederlandse sportverenigingen ligt dat percentage fors lager. De inkomsten van sportclubs bedroegen in 2018 ruim 1,2 miljard euro. Meer dan de helft van die inkomsten zijn contributies, les- en entreegelden en dat aandeel neemt toe, zo onderzocht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Veldsporten hebben vaker een sportkantine tot hun beschikking waarmee inkomsten zijn te genereren, dan andere verenigingen. Gemiddeld heeft 41 procent van alle sportclubs een clubhuis. De kantineverkopen zijn overigens de afgelopen jaren licht dalend.

Golfvereniging hoogste inkomsten

De gemiddelde inkomsten per sportclub bedroegen bijna 46 duizend euro in 2018. Ten opzichte van 2000 zijn deze gemiddelde inkomsten anderhalf keer zo hoog. Golfverenigingen hebben gemiddeld de hoogste inkomsten: bijna 420 duizend euro. De categorie overige binnensportclubs, zoals denksport, kegelen, darten en biljarten met 7.311 euro de laagste. Tussen 2000 en 2018 wisten veldsportclubs, zoals rugby- en hockeyclubs, hun inkomsten ruim te verdubbelen.

Vanaf 2009 liggen de inkomsten van sportclubs en –verenigingen (exclusief watersport, betaald voetbal en uitsluitend professionele sportploegen) rond 1,2 miljard euro, aldus het CBS. In 2018 werd dit bedrag opgebracht door minder clubs én minder leden. In 2018 telde Nederland 26.510 sportclubs met gemiddeld 192 leden; in 2009 waren er 28.700 clubs met gemiddeld 196 leden.

Buitensportclubs hebben vele malen grotere inkomsten en uitgaven dan binnensportclubs. In 2018 werd 82 procent van de totale inkomsten van sportclubs gerealiseerd door clubs in een buitensport, zoals veldvoetbal, tennis, hockey en honkbal. Hun inkomsten bedroegen bijna 1 miljard euro. Ruim twee vijfde van de inkomsten van buitensportclubs werd opgebracht door veldvoetbalverenigingen (exclusief betaald voetbal).

Exploitant

Binnensportclubs zoals volleybal-, basketbal- en zwemclubs zijn vooral afhankelijk van inkomsten uit contributies, les- en entreegelden (74 procent). Dat komt vooral omdat deze verenigingen de kantine meestal niet in eigen beheer hebben. Bij de verenigingen met een exploitant vloeit slechts 7 procent van de inkomsten naar de clubkas. De kantines en clubhuizen van buitensportclubs brachten in 2018 259 miljoen euro op, wat neerkomt op 26 procent van hun totale inkomsten.

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Bouwmarkten en supers plussen fors in omzet

Analyse – Bouwmarkten en supermarkten zijn de bedrijven die sterk profiteren van de coronamaatregelen. De bouwmarkten hebben in de derde week van maart zelfs meer dan 50 procent meer omgezet gedraaid dan een jaar eerder. Ook de omzet bij supermarkten blijft onverminderd hoog.

Lees bericht

Kwalitaria en Délifrance starten kaartenactie tegen eenzaamheid

Formulenieuws - Kwalitaria en Délifrance starten gezamenlijk een kaartenactie tegen eenzaamheid. Met deze actie hopen de fastservice- en broodformules wat positiviteit te brengen in deze moeilijke tijd. Bovendien blijken Nederlanders zich volgens de vandaag gepresenteerde CBS-cijfers sowieso al eenzaam te voelen.

Lees bericht

CBS meet 1,6% omzetgroei voor horeca in vierde kwartaal

Marktcijfers - De horecaomzet steeg in het vierde kwartaal van 2019 met 1,6 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, terwijl het volume met 1,4 procent toenam. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Al bijna zeven jaar neemt de omzet van de horeca ieder kwartaal toe.

Lees bericht

Omzet detailhandel plust met ruim 3 procent in 2019

Marktcijfers - In 2019 heeft de detailhandel 3,4 procent meer omgezet dan in het jaar 2018. Ook de verkopen (het volume) kwamen 2,5 procent hoger uit. De omzetgroei deed zich voor bij zowel de winkels in voedingsmiddelen als de winkels in non-food. Dat meldt het CBS vandaag.

Lees bericht


Opmerken houdt eerste ‘Anders nog iets lekkers markt’

Event - Op dinsdag 28 januari 2020 vond de eerste “Anders nog iets lekkers markt” plaats. De bijeenkomst van Opmerken was bestemd voor sportkantines die zijn aangesloten bij Profkantine en de recreatie outlets die zijn aangesloten bij Quality Time. De bijeenkomst werd gehouden in het stadion van FC Utrecht en stond in het teken van het verder bouwen aan de relatie tussen...

Lees bericht

Vertrouwen van de consument daalt opnieuw

Cijfers - Het consumentenvertrouwen is opnieuw verder gedaald. Het oordeel betreft zowel het economische klimaat als de koopbereidheid. Het consumentenvertrouwen komt in september 2019 uit op -2, zo meldt het CBS. In augustus lag dat op 0. Volgens het CBS ligt het consumentenvertrouwen met -2 wel boven het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-4). De hoogste stand werd in januari 2000 bereikt (36)....

Lees bericht© 2020 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid