'Belastingschuld bij horecabedrijven fors opgelopen'
Analyse - Bedrijven hebben de belastingschuld de afgelopen coronaperiode flink zien oplopen. Volgens onderzoek van ABN AMRO is de belastingschuld tot en met augustus opgelopen tot 18,3 miljard euro. Een toename van 2,4 miljard ten opzichte van de eerdere peildatum in februari. Vooral horecabedrijven behoren tot de bedrijven die een behoorlijke belastingschuld hebben opgebouwd.
Landelijk heeft gedurende de coronaperiode – en dan met name de lockdown – 10 procent van de ondernemers in Nederland een belastingschuld opgebouwd. Het gaat bij het uitstel vooral om omzetbelasting en personeelskosten, zoals loonheffing, sociale premies en inkomstenbelasting. Dit zogeheten ‘bijzonder uitstel’ kon tot 1 oktober van dit jaar worden aangevraagd. Het demissionaire kabinet Rutte III heeft de ondernemers vervolgens vijf jaar de tijd gegeven, tot 1 oktober 2027, om de schuld terug te betalen. Vanaf 1 oktober 2022 moeten ondernemers maandelijks aflossing betalen.
Grotere bedrijven
Uit berekeningen van ABN AMRO blijkt dat eind augustus zo’n 14 procent van de voedingsmiddelenbedrijven een gezamenlijke belastingschuld had van 176 miljoen euro. Ook bij de groothandelaren nam de belastingschuld fors toe. Nadia Menkveld, sector econoom van ABN AMRO geeft aan dat relatief veel grote bedrijven de belasting hebben uitgesteld. Een vijfde van alle grote bedrijven, tegen nog geen tiende van de kleinere bedrijven.
OOH hard geraakt
Wat verder opviel was dat de out-of-homebedrijven veelal hard zijn geraakt door de maatregelen. Veel van die bedrijven zagen hun omzetten vrijwel volledig wegvallen door gedwongen sluiting of beperkingen. Veel bedrijven hebben daarom gebruik moeten maken van de maatregelen zoals die werden aangeboden, zo ook uitstel van belastingen. De FNLI, de branchevereniging van de levensmiddelenindustrie, becijferde dat in 2020 de toeleveranciers aan de horeca zo’n 713 miljoen euro misliepen. Daar stond wel tegenover dat veel van die toeleverende bedrijven aan de retail zo’n 876 miljoen euro meer konden leveren.
Hogere kosten
Voor de voedingsmiddelenindustrie geldt dat niet alleen de belastingschulden op de kasstroom drukken, maar ook de hogere productiekosten als gevolg van gestegen energie-, transport-, verpakkings- en grondstofkosten. Ondernemers staan dus niet te springen om hun belastingschuld af te lossen, zo laat ABN AMRO weten. ‘De gemiddelde belastingschuld binnen de voedingsmiddelenindustrie was eind februari 194.000 en liep naar augustus toe op naar 210.000 euro. Voor de aflossingscapaciteit de komende periode is met name het verloop van inkoopprijzen van belang, maar ook de nieuwe coronamaatregelen die inmiddels afgekondigd zijn,’ aldus de analyse van de bank .
Noodzaak
Voor de horeca gelden nog steeds restricties en ook voor sportscholen, dierentuinen en theaters en musea zijn de omstandigheden nog niet dezelfde als voor corona. Veel van die bedrijven hebben uitstel aangevraagd. Veelal uit voorzorg, maar ook vaak uit noodzaak.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Schiphol opent met Avolta nieuw horecaconcept Salon
Luchthaven – Schiphol heeft in samenwerking met travel retailer Avolta (voorheen HMSHost) twee nieuwe horecaconcepten geopend in Lounge 1 op de luchthaven. Salon, geïnspireerd door de grachten en terrassen van Amsterdam, bestaat uit een Grand Café en Deli.
Lees berichtCompass Group nieuwe horecapartner WEC
Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.
Lees berichtBiertje in Europees restaurant het duurst in Noorwegen
Prijsvergelijking – Van alle Europese steden is de gemiddelde prijs van een biertje in Noorwegen het duurst. Portugal is het goedkoopst, maar voor wie echt voor een dubbeltje op de eerste rang wil zitten voor zijn biertje in een restaurant moet naar Noord-Macedonië.
Lees berichtCIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf
Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit. Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.
Lees berichtFoodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit
Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...
Lees berichtPlant FWD Week wil inspireren vaker plantaardig te kiezen
Actie - Plant FWD organiseert de eerste Plant FWD Week, waar ruim 40 restaurants, waaronder Cannibale Royale, Restaurant Flore **, The Lobby, Chez Nina, Yerba en Madre, mensen worden geïnspireerd vaker plantaardig te eten.
Lees bericht