‘Bezoek horeca blijft dalen, thuisbezorging stijgt 50%’


Analyse - Het aantal bezoeken aan de horeca blijft dalen. Ook bij fastservice, of de fastfoodbedrijven, die het relatief goed doen met een daling van ‘maar’ 34% van het aantal bezoeken ten opzichte van vorig jaar. Daar staat tegenover het aandeel van thuisbezorgde maaltijden. Dat is gegroeid met bijna 50%.

De gegevens zijn afkomstig van het nieuwste Visit Report van Datlinq. Gekeken is naar het aantal bezoekers in de out of homemarkt en de cijfers over de horeca en thuisbezorging in periode P3, van 1 maart 2021 tot en met 28 maart 2021.

Bezoeken aan horeca (inclusief fastservice)

Met gemiddeld 4 miljoen bezoeken per week ligt de horeca in het aantal bezoeken onder het laagste punt van 2020. Fastservice doet het, zoals gezegd, relatief goed, met ‘slechts’ een afname van 34% ten opzichte van 2020. Bij die zijn de cijfers van thuisbezorging niet meegerekend. Als dat wel wordt gedaan wordt de afname van 34% dus nog kleiner en komt de nullijn dichterbij. Mogelijk gaat dat op termijn leiden tot groei ten van 2020.

Licht herstel in thuisbezorging

In P2 van 2021 was het aantal thuisbezorgde maaltijden licht gedaald naar 4,1%, in P3 ligt het aantal maaltijden dat thuis wordt bezorgd op 6,3%. Deze cijfers zijn lager dan dezelfde periode in 2020, maar liggen nog steeds substantieel boven het niveau van 2019. Hoewel 2020 nog steeds het beste jaar voor thuisbezorging en 2021 een slechte start had voor thuisbezorging, is er in P3 voorzichtig herstel te zien.

Verdeling in leeftijdsgroep

Verdeeld over de verschillende leeftijdsgroepen zijn er verschillen in thuisbezorging.  Vooral de groep jonger dan 50 jaar heeft invloed op de cijfers en zorgt voor pieken en dalen in het afgelopen jaar. In deze groep is een flinke groei van 3,2%-punt te zien in P3 en daarmee op het hoogste niveau van 2021 staat. De groep 50+ lijkt te stabiliseren tussen de 1 en 2 procent in 2021, en komt daarmee niet in de buurt van het aantal maaltijden in 2020. Zou de thuisbezorging zich meer moeten focussen op deze groep om meer groei te realiseren, vraagt Datlinq zich af? Om zelf het antwoord te geven: ‘Misschien geen gek idee, aangezien meer dan 40% van de inwoners in Nederland 50 jaar of ouder is (CBS)’.

Bron: Datlinq

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Voortaan boodschappen doen bij Spar met Uber Eats

Formulenieuws - Spar Nederland en Uber Eats gaan samenwerken. Vanaf woensdag kunnen klanten via de Uber Eats app hun dagelijkse boodschappen en gemaksproducten bestellen bij 20 Spar winkels verspreid door Nederland. Gebruikers van de app kunnen bij deze winkels kiezen uit meer dan 900 artikelen, waaronder ook foodservice producten. Het aantal producten en winkels wordt in de komende weken verder uitgebreid.

Lees bericht


Spar en Thuisbezorgd.nl breiden samenwerking verder uit

Samenwerking - Spar en Thuisbezorgd.nl breiden de samenwerking na een succesvolle pilot verder uit. Meer dan 50 Spar-winkels bieden vanaf deze maand een ruim assortiment van zo’n 900 artikelen aan via de app en website van de thuisbezorgdienst. Van verse broodjes, salades, wraps, gekoelde drankjes en smoothies tot brood, melk en toiletartikelen en andere last-minute benodigdheden.

Lees bericht


Flink breidt fors uit naar 9 nieuwe gebieden

Bezorging - Bewoners in Badhoevedorp, Bemelen, Bloemendaal, Delfgauw, Heemstede, Hoogeind, Oegstgeest, Zoeterwoude en Zwijndrecht kunnen voortaan gebruikmaken van de Flink-app. Ook is in verschillende steden - onder andere Amsterdam, Den Haag en Rotterdam - het bezorggebied vergroot. Het bereik van Flink groeit hierdoor fors met een miljoen potentiële klanten, die nu ook hun boodschappen online kunnen bestellen en direct...

Lees bericht


Jumbo opent zeventiende thuisbezorglocatie

Thuisbezorging - Jumbo Supermarkten heeft in Bergen op Zoom maandag haar 17e thuisbezorghub geopend. Vanuit de nieuwe distributielocatie worden de online bestelde boodschappen via Jumbo.com en de Jumbo app rechtstreeks bezorgd bij klanten in de regio Brabant‑Zuidwest en het zuiden van Zuid‑Holland.

Lees bericht
© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid