‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’


Blikjes met statiegeld kunnen vooral worden ingeleverd bij supermarkten, NS Stations en tankstations langs de snelwegen

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Statiegeld op blik komt er omdat het volgens onderzoek een goed middel is om zwerfafval terug te dringen. Cijfers na de invoering van plasticflesjes met statiegeld laten ook zien dat het zwerfafval aantoonbaar afneemt. Daarnaast worden van de ingeleverde blikjes weer nieuwe verpakkingen gemaakt, waardoor de grondstof wordt hergebruikt.

Consumenten betalen € 0,15 statiegeld voor blikjes waarop het statiegeldlogo staat. De statiegeldblikjes kunnen worden ingeleverd bij meer dan 27.000 innamepunten. Bij supermarkten en tankstations langs de snelweg krijgen zij het statiegeld terug. Bij sportverenigingen en andere innamepunten, zoals bioscopen, doneren zij het statiegeld aan het goede doel. Belangrijk voor een goede inname is dat blikjes zoveel mogelijk ongedeukt zijn. Anders kunnen de innameapparaten de barcode niet scannen.

Grote operatie

Met meer dan 27.000 innamepunten, 400 producenten van blikjes en ruim 2,5 miljard blikjes die elk jaar in Nederland worden verkocht, is de invoering van statiegeld op blikjes een grote operatie, als Statiegeld Nederland dat zorgt voor de introductie van statiegeld op blik. Probleem is dat de blikjes met statiegeld langzaam instromen, omdat producenten ook nog voorraden hebben van lege blikjes zonder statiegeldlogo. Producenten en verkooppunten maken eerst die voorraden op, zodat er geen blik en drank verspild worden. Zaterdag 1 april start er een landelijke campagne om consumenten op de ingang van de statiegeldregeling op blik te wijzen.

Bron: Statiegeld Nederland/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft...

Lees bericht






Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht

Al 45 Jumbo-locaties gestopt met tabaksverkoop

Supermarkt -  Jumbo bouwt de tabaksverkoop bij de servicebalies in de supermarkten langzaam verder af. Inmiddels zijn er zo’n 45 servicepunten zonder tabak, waarvan zo’n 25 verkooppunten bij franchisers. Supermarkten mogen nog tot 1 juli dit jaar tabak verkopen. Daarna moeten alle vestigingen vanwege een wettelijk verbod zijn gestopt.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid