‘Blikjes met statiegeldlogo stromen nu al binnen’


Blikjes met statiegeld kunnen vooral worden ingeleverd bij supermarkten, NS Stations en tankstations langs de snelwegen

Statiegeld – Vanaf 1 april zit er statiegeld op blik en moeten deze blikjes kunnen worden ingeleverd. Dat betekent dat de blikjes met het statiegeldlogo nu al binnenstromen stromen bij supermarkten, NS Stations, bioscopen, sportverenigingen en andere verkooppunten. Maandag konden de eerste blikjes met statiegeld worden ingenomen.

Statiegeld op blik komt er omdat het volgens onderzoek een goed middel is om zwerfafval terug te dringen. Cijfers na de invoering van plasticflesjes met statiegeld laten ook zien dat het zwerfafval aantoonbaar afneemt. Daarnaast worden van de ingeleverde blikjes weer nieuwe verpakkingen gemaakt, waardoor de grondstof wordt hergebruikt.

Consumenten betalen € 0,15 statiegeld voor blikjes waarop het statiegeldlogo staat. De statiegeldblikjes kunnen worden ingeleverd bij meer dan 27.000 innamepunten. Bij supermarkten en tankstations langs de snelweg krijgen zij het statiegeld terug. Bij sportverenigingen en andere innamepunten, zoals bioscopen, doneren zij het statiegeld aan het goede doel. Belangrijk voor een goede inname is dat blikjes zoveel mogelijk ongedeukt zijn. Anders kunnen de innameapparaten de barcode niet scannen.

Grote operatie

Met meer dan 27.000 innamepunten, 400 producenten van blikjes en ruim 2,5 miljard blikjes die elk jaar in Nederland worden verkocht, is de invoering van statiegeld op blikjes een grote operatie, als Statiegeld Nederland dat zorgt voor de introductie van statiegeld op blik. Probleem is dat de blikjes met statiegeld langzaam instromen, omdat producenten ook nog voorraden hebben van lege blikjes zonder statiegeldlogo. Producenten en verkooppunten maken eerst die voorraden op, zodat er geen blik en drank verspild worden. Zaterdag 1 april start er een landelijke campagne om consumenten op de ingang van de statiegeldregeling op blik te wijzen.

Bron: Statiegeld Nederland/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Aziatische formule Eazie wil dit jaar vijf nieuwe locaties openen

Formulenieuws - Eazie , The Asian Good Food Bar, heropent de stationslocatie in Tilburg en laat bij die gelegenheid weten nog dit jaar met vijf vestigingen te willen uitbreiden naar 31 locaties. “Deze heropening is een resultaat van onze strategie om gezond eten voor iedereen in Nederland toegankelijk en betaalbaar te maken”, meldt Eelco van de Glind, expansiemanager eazie.

Lees bericht


Wakker Dier signaleert daling vleesverkoop supermarkten

Analyse – Uit verkoopdata van marktonderzoekbureau Circana signaleert Wakker Dier dat de vleesverkopen de laatste vier jaar met 16,4 procent zijn gedaald. Ook vorig jaar verkochten supermarkten 2,3 procent minder vlees dan het jaar ervoor. “Veel consumenten eten al minder vlees en ook de meeste supermarkten zetten nu in op meer plantaardig. Dat telt inmiddels aardig op,” aldus Collin Molenaar van Wakker Dier...

Lees bericht

‘Meer dan een kwart consumenten steelt per ongeluk’

Onderzoek – 9% heeft wel eens bewust gestolen uit de supermarkt, bij 27% gebeurt het per ongeluk. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat Q&A Retail heeft gehouden. Dat niet betalen gebeurt vooral bij de zelfscankassa. Reden voor sommige retailers het aantal zelfscankassa’s terug te brengen of de beveiliging op te voeren, maar deze manier van afrekenen heeft...

Lees bericht© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid