BP Dinteloord eerste tankstation met statiegeldautomaat


Pieter Vlamings (links) en Jurgen Dumoulin (rechts) bij de T70 Single emballage-automaat

Petrol - BP Vlamings in Dinteloord is het eerste tankstation in Nederland dat geautomatiseerd drankverpakkingen met statiegeld inneemt. Klanten van het tankstation kunnen voortaan al hun PET-flessen inleveren en het betaalde statiegeld terugkrijgen. Op 1 april worden hier de drankblikjes met statiegeld aan toegevoegd.

Het doel van de Nederlandse overheid is om minimaal 90% van de drankverpakkingen met statiegeld in te nemen. Om deze doelstelling te behalen heeft de overheid innamepunten voor statiegeldverpakkingen aangewezen. Bemande tankstations langs de snelweg behoren tot de verplichte innamepunten. Overige tankstations, zoals BP Vlamings Dinteloord, kunnen zich aanmelden als vrijwillig innamepunt bij de uitvoeringsorganisatie Statiegeld Nederland. Vanuit deze organisatie ontvangen innamelocaties een financiële compensatie voor werkzaamheden.

Handmatig

Tankstationondernemer Pieter Vlamings verzamelde al handmatig flesjes met statiegeld, die hij opstuurde naar Statiegeld Nederland voor verdere verwerking. Hij zag de stap naar geautomatiseerd innemen daarom wel zitten. “Ik heb een ruime shop waar ik een emballage-automaat makkelijk kan plaatsen. Als er een automaat staat, zullen meer mensen geneigd zijn om hun flesje of blikje in te leveren in plaats van deze weg te gooien. En dat is natuurlijk het beste voor het milieu”, aldus Vlamings.

TOMRA-automaat

De emballage-automaat bij BP Vlamings is de zogeheten TOMRA T70 Single. Dit is een vrijstaande automaat voor de inname, opslag en uitbetaling van statiegeldverpakkingen. Jurgen Dumoulin, Senior Account Manager bij leverancier TOMRA: “Automatiseren heeft de nodige voordelen. Je bespaart niet alleen op arbeidskosten wanneer je verpakkingen niet met de hand inneemt en uitbetaalt, maar het is natuurlijk ook hygiënischer. Zeker als je bedenkt dat medewerkers van een tankstation vaak voedingsmiddelen hanteren. Daarnaast zorg je ervoor dat er geen mogelijkheden zijn voor fouten of fraude en weet je zeker dat het statiegeld correct wordt uitbetaald. Wanneer je een automaat hebt die de ingenomen drankverpakkingen meteen platwalst, bespaar je ook nog eens op ruimte”. De installatie van de T70 Single bij Vlamings Dinteloord betreft in eerste instantie een proefperiode van 6 maanden.

Bron: TOMRA/@FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws



Steeds vaker worden flessen en blikjes ingeleverd

Statiegeld - Eén jaar na de invoering van statiegeld op blikjes, wordt op dit moment ongeveer 65% ingeleverd. Naar inschatting komt het inzamelpercentage voor alle plastic drankflessen, groot en klein, met én zonder statiegeld over 2023 op 71% uit. Dit is in lijn met de verwachting. Dat laat Verpact, voorheen Stichting Afvalfonds Verpakkingen, weten.

Lees bericht




Tomra introduceert de ‘slimme prullenbak’ SmartBin

Introductie – Emballagefabrikant Tomra en Tikkie introduceren op de Horecava de SmartBin. Bij deze ‘slimme prullenbak’ kunnen gasten van horeca- en fastfoodketens zelf hun herbruikbare bekers inleveren en het betaalde statiegeld via een Tikkie QR-code direct op hun rekening laten storten.

Lees bericht

BP Vlamings Dinteloord opent aparte TabakSpeciaalZaak

Tankstation – BP Dinteloord is naar alle waarschijnlijkheid het eerste Nederlandse tankstation dat een eigen TabakSpeciaalZaak heeft geopend. De vestiging ging deze week open en voldoet aan alle geldende wet- en regelgeving van dit moment. De TabakSpeciaalZaak is in een aparte, afgescheiden ruimte van de tankshop ingericht.

Lees bericht



© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid