‘Branches zien onduidelijkheden bij noodverordeningen’


Onduidelijkheden bij noodverordening wat bedoeld wordt met 'afzonderlijke ruimtes'

Coronamaatregelen – De brancheorganisaties Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) luiden de noodklok omdat er zoveel onduidelijkheid bestaat over de begrippen ‘zelfstandige functie’ en of ‘afzonderlijke ruimtes’ in horecabedrijven, dat de regels overal verschillend worden uitgelegd.

Gevreesd wordt dat het naleven er en het handhaven van de regels nu een kwestie is van willekeur. “Door begripsverwarring is volstrekt onduidelijk wat wordt bedoeld met de begrippen ‘zelfstandige ruimte’ en ‘afzonderlijke ruimte. Ook worden de begrippen ‘functie’ en ‘ruimte’ door elkaar gehaald”, aldus woordvoerder van de drie brancheorganisaties Frans de Rooij. Terwijl de begrippen die gebruikt worden in de noodverordeningen van de 25 Veiligheidsregio’s uitermate belangrijk zijn, nu per 1 juni dertig en per 1 juli zelfs honderd gasten mogen worden toegelaten per zelfstandige functie binnen één gebouw. Voorwaarde daarbij blijft dat de anderhalve meter afstand kan worden gegarandeerd.

Boete van  4000 euro

De begripsverwarring  is niet alleen verwarrend voor ondernemers, ook gemeentelijke ambtenaren en handhavers gaan er verschillend mee om. Zelfs tussen gemeenten bínnen dezelfde veiligheidsregio bestaat verschil van uitleg. Dit kan leiden tot willekeur bij het opleggen van boetes. Van Rooij: “Er zijn zelfs ondernemers die nu ruimtes, die voldoen aan hetgeen beschreven staat in de noodverordening (artikel 2.1d lid 3), niet durven te gebruiken, omdat ze het boeterisico te groot vinden en de handhaving te willekeurig. Ze missen hierdoor sinds 1 juni de broodnodige extra omzet. Maar géén enkele horecaondernemer kan zich in de huidige situatie immers boetes van 4000 euro permitteren”.

Oproep

De drie brancheverenigingen  doen daarom een dringend beroep op de overheid om de betreffende passages in het modelnoodverordening snel aan te passen en vervolgens de Veiligheidsregio’s hiervan in kennis te stellen. Van Rooij: “Handhaven op de coronaregels vinden wij prima. Maar regels mogen absoluut niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn.”

Bron: @FoodClicks

Auteur: Steffen van Beek

Gerelateerd nieuws

Compass Group nieuwe horecapartner WEC

Catering - Compass Group Nederland en het WEC (Werelderfgoedcentrum Waddenzee) gaan een samenwerking aan. Als de nieuwe horecapartner van het WEC zal Compass Group Nederland een bijzonder horecaconcept ontwikkelen dat de schoonheid en het belang van het Waddengebied weerspiegelt.

Lees bericht



CIRFOOD nieuwe cateraar Evides Waterbedrijf

Catering - Evides is na Vitens het tweede waterbedrijf in het portfolio van CIRFOOD. De cateraar uit Hoofddorp breidt hiermee het portfolio in het B&I segment wederom verder uit.  Evides heeft CIRFOOD als nieuwe horecapartner gecontracteerd voor zowel de restaurant als de banqueting voor de locaties Kralingen en Spijkenisse.

Lees bericht

Alide van Toor beoogd opvolger Frans van Rooij bij Profri

Benoeming – Alida van Toor (1965) is voorgedragen als beoogd voorzitter van Vereniging Professionele Frituurders (ProFri). Zij volgt daarmee Frans van Rooij op die terugtreedt als voorman van de vakvereniging. Van Toor was van 2006 tot eind 2022 eigenaresse van cafetaria De Halte in Meerkerk.

Lees bericht


Foodsector bewust van invloed Gen-Z maar actie blijft uit

Onderzoek – In de foodsector is meer dan de helft (63%) zich ervan bewust dat Gen-Z andere behoeftes en wensen heeft op het gebied van buitenshuis eten. Toch past niet iedereen zich direct aan op de opkomst van met name Gen-Z. Dit blijkt uit onderzoek van de GROUP7 Professional Community onder respondenten uit Nederland (443), uit de segmenten Horeca, Fastservice en Catering, dat...

Lees bericht




© 2024 FoodClicks.

  • Disclaimer
  • Privacy Policy
  • Cookie beleid