‘Branches zien onduidelijkheden bij noodverordeningen’
Coronamaatregelen – De brancheorganisaties Vereniging Chinees-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), vakvereniging Professionele Frituurders (ProFri) en Nederlands Horeca Gilde (NHG) luiden de noodklok omdat er zoveel onduidelijkheid bestaat over de begrippen ‘zelfstandige functie’ en of ‘afzonderlijke ruimtes’ in horecabedrijven, dat de regels overal verschillend worden uitgelegd.
Gevreesd wordt dat het naleven er en het handhaven van de regels nu een kwestie is van willekeur. “Door begripsverwarring is volstrekt onduidelijk wat wordt bedoeld met de begrippen ‘zelfstandige ruimte’ en ‘afzonderlijke ruimte. Ook worden de begrippen ‘functie’ en ‘ruimte’ door elkaar gehaald”, aldus woordvoerder van de drie brancheorganisaties Frans de Rooij. Terwijl de begrippen die gebruikt worden in de noodverordeningen van de 25 Veiligheidsregio’s uitermate belangrijk zijn, nu per 1 juni dertig en per 1 juli zelfs honderd gasten mogen worden toegelaten per zelfstandige functie binnen één gebouw. Voorwaarde daarbij blijft dat de anderhalve meter afstand kan worden gegarandeerd.
Boete van 4000 euro
De begripsverwarring is niet alleen verwarrend voor ondernemers, ook gemeentelijke ambtenaren en handhavers gaan er verschillend mee om. Zelfs tussen gemeenten bínnen dezelfde veiligheidsregio bestaat verschil van uitleg. Dit kan leiden tot willekeur bij het opleggen van boetes. Van Rooij: “Er zijn zelfs ondernemers die nu ruimtes, die voldoen aan hetgeen beschreven staat in de noodverordening (artikel 2.1d lid 3), niet durven te gebruiken, omdat ze het boeterisico te groot vinden en de handhaving te willekeurig. Ze missen hierdoor sinds 1 juni de broodnodige extra omzet. Maar géén enkele horecaondernemer kan zich in de huidige situatie immers boetes van 4000 euro permitteren”.
Oproep
De drie brancheverenigingen doen daarom een dringend beroep op de overheid om de betreffende passages in het modelnoodverordening snel aan te passen en vervolgens de Veiligheidsregio’s hiervan in kennis te stellen. Van Rooij: “Handhaven op de coronaregels vinden wij prima. Maar regels mogen absoluut niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn.”
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
Jan Zandbergen Group introduceert EKO Wagyu X
Introductie – Wagyu rundvlees behoort tot de meest exclusieve vleessoorten. Het vlees is daardoor meestal alleen verkrijgbaar bij de exclusieve restaurants. Jan Zandbergen Group in Veenendaal introduceert nu EKO Wagyu X rundvlees uit Australië dat ook voor de reguliere horeca betaalbaar is.
Lees berichtHorecava trekt volgens organisatie 67.000 bezoekers
Vakbeurzen – De afgelopen Horecava heeft volgens de organisator meer bezoekers op de been gebracht in de Amsterdamse RAI dan de vorige editie. Dit jaar werd de horecabeurs bezocht door 67.000 mensen, terwijl dit vorig jaar lag op 64.000. Daarmee ligt het bezoekers aantal nog net niet op het niveau van voor corona.
Lees berichtTer Marsch & Co wint met loaded fries opnieuw NK wedstrijd
Wedstrijd - Andy Hoogvliets van Ter Marsch & Co in Rotterdam heeft het NK Loaded Fries 2025 gewonnen. De jury was zeer onder de indruk van zijn ‘Bali Spice Fries’. Femke Versluijs van Frietboutique Laren pakte het zilver en Joyce Norder van Snacksalon De Schelp in Roelofarendsveen eindigde als derde.
Lees berichtHoreca moet scherper kijken naar logistieke kosten
Analyse - Horecaondernemers kunnen het zich niet langer permitteren logistieke kosten te negeren. De kosten voor logistiek nemen de komende jaren naar verwachting fors toe en horecaondernemers betalen daarvoor ongemerkt een hoge prijs. Dat schrijft het FoodService Instituut Nederland (FSIN) in een gezamenlijke verklaring met Topsector Logistiek.
Lees berichtHorecava 2025 met 700 exposanten het grootste horeca event
Vakbeurzen - Maandag 13 januari openen de deuren van Nederlandse grootse horecavakbeurs de Horecava in de Rai in Amsterdam. Vierdagen lang wordt dit de ontmoetingsplaats van de foodprofessionals in de wereld van eten, drinken en buitenshuis verblijven. En – hoewel minder dan voorheen – nog altijd de oriëntatieplaats voor trends, ontwikkelingen en nieuwe producten.
Lees berichtING iets positiever over horeca 2025 dan ABN AMRO
Analyse – ING Research en ABN AMRO presenteerden vandaag hun toekomstverwachtingen voor de horeca in 2025. Opvallend is dat ING iets positiever is dan ABN AMRO. Daar waar ING een lichte volumegroei ziet, voorziet ABN AMRO vooral een toenemende druk in de horeca door oplopende kosten en toenemende concurrentie. Beide banken verwachten wel een toename in het aantal faillissementen in 2025.
Lees bericht