Bruisend vegan beurs VeggieWorld trekt veel aanhangers
Beurzen - De doelstelling van de organisatie om het recordaantal van 10.000 bezoekers te trekken, werd met 9.000 net niet gehaald, maar druk was het wel op VeggieWorld, de grootste Europese beurs voor de vegan lifestyle. De tweedaagse beurs, die werd gehouden in de Werkspoorkathedraal in Utrecht, bood tal van activiteiten en workshops met topsporters en chefs. En er was de aftrap voor de internationale Veggie Challenge waarbij tienduizenden mensen wereldwijd tegelijkertijd startten met een maand minder of geen vlees eten.
Dat veganisten een hechte groep vormen is bekend en dat was in Utrecht ook duidelijk te merken: bezoekers en standhouders wisselden ervaringen en kennis volop met elkaar uit. Ook de bereidheid om producten en maaltijden uit te proberen was groot. Daarnaast werden probleemloos vele proefabonnementen op maaltijden afgesloten. Het onderlinge vertrouwen en de solidariteit onderling is in de wereld van vegan duidelijk groot. Veel bezoekers voelden de onderlinge verbondenheid en spraken hun waardering uit voor de professionaliteit van de beursopzet. Niettemin liepen er ook nogal wat mensen onwennig rond. ‘Ik ben eigenlijk pas net omgeschakeld’ was dan ook een veelgehoorde mededeling in de gangpaden. Het aantal veganisten dat in Nederland op zo’n 170.000 consumenten wordt geschat, heeft er wat de geluiden in de gangpaden betreft afgelopen dagen veel aanhangers bij gekregen. Met name uit de groep flexitariërs, want de meeste bezoekers spraken zich uit voor het minderen van hun eigen vleesconsumptie. De meest gehoorde motivatie hiervoor is de CO2-uitstoot verminderen en tegelijkertijd het dierenwelzijn verbeteren.
Aanbieders
A-merken waren er op de VeggieWorld niet te vinden. Wel de maaltijdenlijn Ekomenu, die onder meer verkrijgbaar is bij Marqt en Ekoplaza en waar sinds kort ook de maaltijden van Willem & Drees onderdeel van uitmaken. Ook de foodtruck van The Dutch Weed Burger was aanwezig, net zoals de menu’s en producten van Vegan Masters en Bumi. Maar ook webshop Veggiedeli, die wel heel goed het beeldmerk van de Vegetarische Slager had bekeken. Het bedrijf My Cakes presenteerde een volledig plantaardige versie van de Bossche Bol. Smaakaron presenteerde veganistische macarons en IJssalon Laaker Boere ies liet tien vegansmaken ijs en milkshakes proeven. Ook op het gebied van plant-based kazen was er een ruim deelnemersveld. Zeven verschillende kaasmakers streden om de Vegan Cheese Award die stichting ProVeg, organisator van het event, op zondag uitreikte. ProVeg verwacht dat alternatieven voor kaas na plantaardige melk en veganistische hamburgers de volgende doorbraak zullen zijn.
Internationaal
Voor de vegetarische fijnproever was er kortom op VeggieWorld voldoende te bekijken, proeven en te bestellen, maar ook te beleven. Het beursprogramma was daarvoor aangekleed met chefs, topsporters en experts. Game changer Patrik Baboumian, tv-kok Sharon de Miranda en zangeres Teske de Schepper deden de aftrap voor de internationale Veggie Challenge, op deze vijfde editie van VeggieWorld. Eerdere edities werden de afgelopen jaren gehouden in Berlijn, Parijs en Zurich.
Bron: @FoodClicks
Auteur: Steffen van Beek
Gerelateerd nieuws
De Vegetarische Slager introduceert de Cordon Blij
Introductie – Ter gelegenheid van de Nationale Week Zonder Vlees en Zuivel introduceert De Vegetarische Slager een vegan variant op de cordon bleu. De Cordon Blij biedt de bekende gelaagdheid van een knapperige buitenkant en een romige kern van vegan ham en plantaardige kaas.
Lees berichtMaaltijdbox kost gezin bijna 3000 euro per jaar
Analyse – Maaltijdboxen zijn nog altijd populair bij gezinnen. Gemiddeld geeft een gezin bijna 3000 euro (€2877) uit aan een maaltijdbox-abonnement voor 4 personen. In zo’n abonnement zitten dan 3 maaltijden per week. De berekeningen van Foodboxen.nl zijn uitgevoerd op basis van een abonnement voor 40 weken.
Lees berichtEazie en Vegetarische Slager openen foodbar op Utrecht CS
Actie - De Vegetarische Slager en Asian Good foodbar Eazie openen gezamenlijk een tijdelijke Foodbar op Utrecht Centraal Station. Het doel is om de gasten van de locatie te inspireren om vaker te genieten van flexitarisch, vegetarisch of vegan eten. Als motto is daarom gekozen voor ‘Proef jij het verschil?’
Lees berichtUnilever profiteert vooral van prijsverhogingen
Analyse – Unilever heeft mooie cijfers zien over het afgelopen half jaar en dus was AEX blij. Maar de winstgroei van 21% kwam toch vooral door prijsverhogingen, want in aantallen verkochte producten deed het internationale voedingsconcern het minder. Vooral in Europa.
Lees berichtVegan Masters over op vriesvers en langhoudbare maaltijden
Plantaardig – Vegan Masters, de Nederlandse bezorgservice voor veganistische maaltijden, pizza’s en juices, verzorgt vanaf nu alleen nog vriesverse maaltijden. Daarmee sluit het bedrijf, volgens eigen zeggen, beter aan op de missie: gezond voedsel voor mens en planeet met aandacht voor voedselverspilling.
Lees berichtSmaak van eten centraal bij Food Inspiration Days Outdoor
Evenement - Op dinsdag 20 en woensdag 21 juni vinden de Food Inspiration Days Outdoor ‘23 plaats. Onversterkt eten staat in de spotlights tijdens deze twee dagen rondom het thema ‘back to the flavor’. Het evenement wordt gehouden op Boerderij Engelenhove in Ede.
Lees bericht